• Latest
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Ιός του Δυτικού Νείλου, ο απρόβλεπτος εχθρός που έχει εγκατασταθεί και στην Ελλάδα

16 Ιουλίου 2019
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 στη Σιάτιστα

5 Δεκεμβρίου 2025
ΟΓΕ

Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας: Αλληλεγγύη στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025

Ψήφισμα  του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών

5 Δεκεμβρίου 2025
Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Διπλάσια ποσότητα καυσόξυλων στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξά

Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Τα ποσά

5 Δεκεμβρίου 2025

Λαϊκή Συσπείρωση Βοΐου: Να ικανοποηθούν τα αιτήματα των αγροτών. Όλοι στα διόδια Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Δήμος Κοζάνης στο πλευρό των παραγωγών μας

5 Δεκεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης «Ασφαλτόστρωση Οδού Περιβόλι- Αβδέλλα»

5 Δεκεμβρίου 2025
Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Γρεβενά – Διαμαρτυρήθηκαν για κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών στο πλευρό των αγροτών του Νομού. Κοινός αγώνας για το μέλλον της περιοχής

5 Δεκεμβρίου 2025
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

5 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση, Αφιέρωμα στην παλιότερη αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου

Έκθεση, Αφιέρωμα στην παλιότερη αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου

5 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Καστοριά: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

5 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου, ο απρόβλεπτος εχθρός που έχει εγκατασταθεί και στην Ελλάδα

sierafm by sierafm
16 Ιουλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΟΥΝΟΥΠΙ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ήδη τα πρώτα δύο στην Ευρώπη περιστατικά λοίμωξης από τον ιό δηλώθηκαν την περασμένη στη Βόρεια Ελλάδα (στους νομούς Ξάνθης και Πιερίας). Φέτος η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έκανε την εμφάνισή της τρεις βδομάδες αργότερα σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ πέρυσι ο αριθμός των θανάτων λόγω λοίμωξης από τον ιό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ανήλθε στους 50 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 63 ετών, ενώ διαγνώστηκαν συνολικά 316 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 31 στο νομό Θεσσαλονίκης.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 243 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 75 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 316 ασθενών που διαγνώστηκαν πέρσι με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι 48 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μπήκαμε στην εποχή του ιού του Δυτικού Νείλου

«Φέτος τα δύο πρώτα κρούσματα δηλώθηκαν στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει δηλωθεί ακόμη κανένα, εκτός από κάποιο μολυσμένο πτηνό στη Γερμανία. Ωστόσο αυτά τα δύο περιστατικά σημαίνουν ότι μπήκαμε στην εποχή του (ιού του) Δυτικού Νείλου και θέλει προσοχή από τον κόσμο. Ωστόσο αυτό που συνέβη πέρσι νομίζω ότι ήταν ακραίο, γιατί συνήθως τα κρούσματα αρχίζουν Ιούλιο-Αύγουστο. Πέρσι όμως ήταν πραγματικά κάτι πολύ διαφορετικό, γιατί τα κρούσματα και νωρίτερα άρχισαν και αργότερα τελείωσαν και ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι συνήθως όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Μπορούμε να πούμε ότι τώρα είναι το αναμενόμενο. Αυτή είναι η κανονική εποχή του. H αλήθεια είναι ότι το θέμα των κουνουπιών μας ενδιαφέρει ούτως ή άλλως. Αλλά από το 2010 και μετά μας αυτό που ενδιαφέρει είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Κάθε καλοκαίρι από το 2010, εκτός από δύο χρονιές που δεν είχαμε κανένα περιστατικό, έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Επομένως εκτός από την όχληση μας ενδιαφέρει πολύ να προφυλαχτούμε από τη λοίμωξη από τον ιό ο οποίος μεταδίδεται με τα κουνούπια» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Άννα Παπά.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας

Στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2018, επισημαίνεται ότι η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό κατά τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και αναμένεται η κυκλοφορία του και η εμφάνιση κρουσμάτων και στις επόμενες περιόδους μετάδοσης τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες κατά την περίοδο 2018 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων των οποίων ο συνολικός αριθμός ξεπέρασε τον αθροιστικά συνολικό αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων δεκαετιών . Λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά τις περιόδους κυκλοφορία των κουνουπιών δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Η κ. Παπά, αναφερόμενη στα δύο πρώτα κρούσματα, που δηλώθηκαν φέτος, λέει ότι αριθμός δεν εμπνέει ανησυχία τονίζει όμως ότι καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν καθόλου κρούσματα. «Δεν είναι κάτι ακραίο όπως ήταν πέρσι. Μέχρι στιγμής είναι ένας ιός που δεν μπορεί κανείς να τον προβλέψει, είναι εντελώς απρόβλεπτος. Πάνω που λέει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα μπορεί να γίνει μία μεγάλη επιδημία. Έτσι δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα» σημειώνει η κ. Παπά.

Παράλληλα η κ. Παπά τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή. Οι ψεκασμοί, που στη Κεντρική Μακεδονία έχουν αρχίσει από τα τέλη Απριλίου, ωφελούν γιατί ελαττώνονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών, αλλά δεν μπορούν να τους εξαφανίσουν, προσθέτει η κ Παπά και συνιστώντας στους πολίτες να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και σίτες στα παράθυρα.

«Αυτά τα κουνούπια ξέρουμε ότι τσιμπούν το πρωί και το σούρουπο, επομένως εκείνες τις ώρες χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή. Πρέπει να προσέχουν πιο πολύ τα ηλικιωμένα άτομα, γιατί είναι αυτά που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα. Ένα νέο άτομο μπορεί να έχει τη λοίμωξη να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα να τη περάσει ελαφρά. Ένα ηλικιωμένο άτομο μπορεί να παρουσιάσει λίγο πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Επομένως αυτά τα άτομα ας δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης τα λιμνάζοντα νερά είναι καλά να μην υπάρχουν. Μια επίσης πολύ καλή σύσταση του ΕΟΔΥ είναι να βάζουμε σίτες εκεί που βγαίνουν οι βόθροι, αλλά βέβαια αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο . Απλώς αν έχει κάποιος κοντά στο σπίτι του είναι καλό να βάλει γιατί είναι εστίες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών Αυτό κάνουν εξάλλου και οι εταιρίες που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση των κουνουπιών. Προσπαθούν και επεμβαίνουν σε αυτές τις εστίες. Όταν φτάσει να γίνει μεγάλο το πρόβλημα γίνονται αεροψεκασμοί σε μεγάλες εκτάσεις» σημειώνει η κ Παπά.

Γιατί κάποιους τους τσιμπούν τα κουνούπια και κάποιους όχι;

Στο ερώτημα γιατί μερικούς ανθρώπους τους τσιμπούν τα κουνούπια και μερικούς όχι, η κ. Παπά απαντά: «Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες . Εξαρτάται πάρα πολύ από από το γενετικό σύστημα του ανθρώπου. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια προτιμούν τους ανθρώπους που έχουνε υπερχοληστεριναιμία γιατί χρειάζονται τη χοληστερόλη για τον κύκλο ζωής τους. Αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλές μελέτες για να αποδειχτεί αυτό».

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΟΥΝΟΥΠΙ
Previous Post

Η πορεία που θα ακολουθήσει η κακοκαιρία «Αντίνοος»

Next Post

Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Συνελήφθη 27χρονος, πληροφορίες ότι ομολόγησε

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ

Δολοφονία Αμερικανίδας βιολόγου: Συνελήφθη 27χρονος, πληροφορίες ότι ομολόγησε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 στη Σιάτιστα
  • Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας: Αλληλεγγύη στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων
  • Ψήφισμα  του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών
  • Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Τα ποσά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr