• Latest

Κάλεσμα της εργατικής λέσχης Κοζάνης σε συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

15 Νοεμβρίου 2017
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

52 νέα κρούσματα ευλογιάς σε 14 νομούς σε μια εβδομάδα

27 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Την επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στην ΠΕ Κοζάνης, ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης

27 Νοεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Πέμπτη 27-11, σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, μέχρι αργά το απόγευμα

27 Νοεμβρίου 2025
λίμνη Πολυφύτου

Οι μεγάλες εισροές νερού στον Ιλαρίωνα φέρνουν καθημερινή άνοδο 25 εκ της στάθμης στον Πολύφυτο

27 Νοεμβρίου 2025
 Δήμος Κοζάνης: Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 στην κεντρική πλατεία Νίκης και ώρα 11:30

 Δήμος Κοζάνης: Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 στην κεντρική πλατεία Νίκης και ώρα 11:30

26 Νοεμβρίου 2025
Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

26 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Σύσκεψη του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας  Λεκάνης Βεγορίτιδας την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

26 Νοεμβρίου 2025
Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στη Μονή Ζάβορδας – Συζήτηση για προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής

Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στη Μονή Ζάβορδας – Συζήτηση για προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής

26 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Παραμένει στον Άγιο Νικόλαο Κοζάνης το Λείψανου Του Αγίου Νεκταρίου

26 Νοεμβρίου 2025

Γρεβενά: 41 μικρά υδροηλεκτρικά σε Αλιάκμονα και Βενέτικο ποταμό

26 Νοεμβρίου 2025
Στην 4Ε η ταινία του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας

Στην 4Ε η ταινία του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας

26 Νοεμβρίου 2025
Υπογράφτηκε σύμβαση για τη γούνα. Βίντεο

Υπογράφτηκε σύμβαση για τη γούνα. Βίντεο

26 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κάλεσμα της εργατικής λέσχης Κοζάνης σε συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

sierafm by sierafm
15 Νοεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια εποχή σκληρής αστικής κυριαρχίας σε κάθε επίπεδο, η ιστορία των λαϊκών αγώνων τείνει να παραχαραχτεί και να νοηματοδοθεί σύμφωνα με τις κυρίαρχες επιταγές (όπως συνέβαινε σε κάθε τέτοια εποχή).

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί εξαίρεση, μπροστά σε αυτή την ιστορικών διαστάσεων επίθεση του κεφαλαίου για παραχάραξη της ιστορίας. Αστικά κόμματα, ΜΜΕ και εν γένει όλοι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους και του κεφαλαίου προσπαθούν να απογυμνώσουν την αντίσταση κατά της χούντας από τον πολιτικό και ταξικό της πυρήνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου όμως, δεν ήταν μια νομοτελειακή ούτε μια ανεπανάληπτη στιγμή, ήταν το αποκορύφωμα της λαϊκής οργής απέναντι στην τυρρανία, η ορμή της νεολαίας, που εγκυμονούνταν στην κοινωνία όπως και σήμερα. Ήταν πάλη ενάντια στην καταστολή και την βίαια καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών, πάλη για ψωμί και παιδεία, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ωστόσο, δεν υφίσταται απλά ως μια ιστορική στιγμή, που έχει μπει στο μουσείο, καθώς τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν ακόμα καίρια.

Το Πολυτεχνείο ζει…

Το Πολυτεχνείο ζει στους νικηφόρους αγώνες του σήμερα, μέσα από το μήνυμα του για τη διεκδίκηση και τη διαφύλαξη των λαϊκών κεκτημένων και δικαιωμάτων και τα νοήματα της εξέγερσης του ’73. Ζει για να θυμίζει σε όλους ότι κανένας αγώνας δε βγήκε χαμένος και τίποτα δε χαρίστηκε στους/στις εργαζόμενους/ες, τον λαό, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το πολυτεχνείο ζει και ζητά δικαίωση στους αγώνες του σήμερα για :

Ψωμί 

Τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, από το 2008 βιώνουμε τις συνέπειες της οξύτατης κρίσης που περνάει το καπιταλιστικό σύστημα, η οποία ολοένα και εντείνεται και δεν διαφαίνεται να μπορεί να προσπεραστεί με ένα δυναμικό τρόπο από την μεριά του κεφαλαίου. Ποιος θα το έλεγε ότι το 2017 βασικά αιτήματα όπως το ψωμί, η δουλειά και η ζωή με αξιοπρέπεια, όχι μόνο δεν αποτελούν κεκτημένα αλλά αντίθετα πρέπει να αγωνιστούμε ξανά για να τα κατοχυρώσουμε. Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο σχετικής “σταθερότητας”, εμείς είμαστε αυτοί που βιώνουμε την συγχρονισμένη επίθεση της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν  τις ανάγκες του κεφαλαίου μέσω των μνημονίων και των αξιολογήσεων.

Παιδεία

Η παιδεία που οραματίζονταν οι φοιτητές το ’73 δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με αυτή που μας προσφέρεται σήμερα. Κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας όλων των βαθμίδων, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση – στέγαση – μετακίνηση), υποχρηματοδότηση, ξεπούλημα του πανεπιστημίου με την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε μια σειρά σχολών πανελλαδικά. Κατακερματισμένη γνώση, συγχωνεύσεις σχολών και έρευνα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά σχεδιάζεται με κριτήριο τα κέρδη των πολυεθνικών. Αυτά είναι μόνο μερικοί όροι που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παιδεία στο σήμερα. Καιρός λοιπόν η παιδεία να ξαναμπεί στην ατζέντα των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Να παλέψουμε όλοι και όλες από κοινού για μια παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και όχι στα κέρδη του κεφαλαίου.

Ελευθερία

Σήμερα μπορεί να μην ζούμε σε καθεστώς χούντας, αλλά βιώνουμε τη “χούντα” των μνημονίων, της ΕΕ, της εξαθλίωσης, της ανεργίας και των πολέμων. Που δεν διστάζει να κηρύξει παράνομο και καταχρηστικό το δικαίωμα στην απεργία, το βασικό όπλο που έχει ο κάθε εργαζόμενος για να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Που καταστέλλει βίαια κάθε κινητοποίηση εργαζομένων, φοιτητών συνταξιούχων που τους ενοχλεί. Που βάζει φυλακή την Ηριάννα και αφήνει ελεύθερους τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Που ποινικοποιεί όσους έχουν πολιτική τοποθέτηση ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ. Που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως ανθρώπους “δεύτερης διαλογής” και είτε τους θαλασσοπνίγει είτε τους στοιβάζει στα hot – spot . Βιώνουμε τελικά μία “χούντα” που μπορεί να ευαγγελίζεται μια γενικόλογη “ελευθερία”, αλλά αναπαράγει την βαρβαρότητα (του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζομένους).

Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει.

Να σύρουμε εμείς το νήμα της ιστορίας και να πάμε παρακάτω… 

Το Πολυτεχνείο ανασαίνει μέσα από τους αγώνες του σήμερα ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, την άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την πολιτική της. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στα μνημόνια και την 3η αξιολόγηση, στους αγώνες των φοιτητών, μαθητών κι εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, στις καθημερινές μάχες της αλληλεγγύης στους φτωχούς, στους αποκλεισμένους, στους πρόσφυγες, σε όλους εμάς που δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας, της ζωής όπως την ονειρευόμαστε, μιας ζωής που τα θέλουμε όλα δικά μας, γιατί εμείς είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου!

Όλες κι όλοι στη συγκέντρωση και την πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17.11. στις 6:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Tags: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Τα σωματεία του ΠΑΜΕ για το Πολυτεχνείο

Next Post

Εργατικό κέντρο Κοζάνης: “Μ ‘αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας”

Next Post
εργατικο κεντρο

Εργατικό κέντρο Κοζάνης: “Μ 'αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας”

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • 52 νέα κρούσματα ευλογιάς σε 14 νομούς σε μια εβδομάδα
  • Την επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στην ΠΕ Κοζάνης, ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης
  • Πέμπτη 27-11, σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, μέχρι αργά το απόγευμα
  • Οι μεγάλες εισροές νερού στον Ιλαρίωνα φέρνουν καθημερινή άνοδο 25 εκ της στάθμης στον Πολύφυτο
  •  Δήμος Κοζάνης: Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 στην κεντρική πλατεία Νίκης και ώρα 11:30

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr