• Latest
ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ ΠΥΛΩΝΕΣ

Καλλιόπη Βέττα: Χωρίς ενεργειακό πυλώνα η χώρα

13 Οκτωβρίου 2021
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Η ΔΕΗ παρακάμπτει επιχειρήσεις της περιοχής

17 Δεκεμβρίου 2025
ΤΣΑΙ

7 τροφές και ροφήματα με περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Συνέντευξη Προέδρου ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην τηλεόραση FLASH

17 Δεκεμβρίου 2025
ΑΝΑΒΟΛΗ της εκδήλωσης “Γουρουνοχαρά Γρεβενών 2025.

ΑΝΑΒΟΛΗ της εκδήλωσης “Γουρουνοχαρά Γρεβενών 2025.

17 Δεκεμβρίου 2025
Ανακαίνιση σπιτιών

Νέο «Ανακαινίζω»: Πλήρης ανακαίνιση του σπιτιού – Ποιες «δουλειές» θα περιλαμβάνει

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλλιόπη Βέττα: Χωρίς ενεργειακό πυλώνα η χώρα

sierafm by sierafm
13 Οκτωβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ ΠΥΛΩΝΕΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έκρυβε μια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου από 51% σε 34% αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ, έπειτα από το 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του ΔΕΔΔΗΕ.

Τη στιγμή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται, η ακρίβεια επελαύνει, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν τις συνέπειες της διεθνούς ανόδου των τιμών αλλά και της αβελτηρίας της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιλέγει να απεμπολήσει έναν σημαντικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, φαλκιδεύοντας τις προοπτικές της χώρας.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα επενδυτικό πλάνο, ενώ, εκτός των άλλων, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις –που κινητοποίησαν και την αρμόδια εισαγγελική αρχή– για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα: με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μένει η ελληνική οικονομία χωρίς αναπτυξιακό πυλώνα, χωρίς κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική.

Με αυτή την αφορμή, ωστόσο, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και να τα αντιπαραβάλουμε με τα αντίστοιχα της ΝΔ, ακριβώς για να φανεί η αλήθεια αναφορικά με το ζήτημα της εξυγίανσης της εταιρείας.

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της ΔΕΗ; Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες εξυγίανε τη ΔΕΗ, βελτίωσε τις προοπτικές της και άσκησε κοινωνική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, προχώρησε στις εξής βασικές παρεμβάσεις:

• Ακύρωση της μικρής ΔΕΗ.

• Εξυγίανση των οικονομικών: το 2015 το χρέος έφτανε στα 5 δισ. ενώ οι «κόκκινοι» λογαριασμοί ανέρχονταν στο 1,4 δισ. εξαιτίας της παράλογης απόφασης για αύξηση των τιμολογίων κατά 47% το 2012-14 (υπενθυμίζουμε, με μείωση ΑΕΠ 25% και ανεργία 27%). Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το χρέος κατά 1 δισ. ευρώ, ελάττωσε την τιμή του ρεύματος κατά 12% μεσοσταθμικά, δημιούργησε κερδοφορία όλες τις χρονιές, πλην του 2018-19 που οι μικρές ζημιές προήλθαν από την έκρηξη των τιμών CO2 (ενώ υπήρξε κεντρική επιλογή να μη μετακυλήσει το κόστος στους πολίτες).

• Διατήρηση των υδροηλεκτρικών στον έλεγχο του δημοσίου.

• Μείωση ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2014 το 33% του πληθυσμού στη χώρα δεν μπορούσε να θερμάνει επαρκώς την οικία του. Με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ το ποσοστό αυτό το 2018 έπεσε στο 22,7% και το 2019 στο 17,9%.

• Επενδύσεις σε ΑΠΕ, στήριξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Τέλος, παρά τις πιέσεις καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού.

Ποιος είναι ο απολογισμός της σημερινής κυβέρνησης; Η ΝΔ, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της περιόδου 2012-14, αποψιλώνει τη ΔΕΗ από περιουσιακά της στοιχεία, ενώ δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αναλυτικά μέχρι τώρα έχουμε:

• Αυξήσεις 15-20% στα τιμολόγια από τον Σεπτέμβριο του 2019, τα οποία κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές και εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Αισχροκέρδεια με τιμές τετραπλάσιες από τη χονδρική, χωρίς καμία ελάφρυνση για τους καταναλωτές.

• Χρυσές αμοιβές για τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ με απολαβές που φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ ετησίως.

• Εξαπλασιασμός διευθυντών στο οργανόγραμμα.

• Χρεοκοπία του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, με αποτέλεσμα να κοπούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο οι οποίοι προορίζονταν για δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές

Τέλος, βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς καμία πρόνοια για τους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, το περιβάλλον, την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από λογιστικά τερτίπια, οικονομικά ψιμύθια και επικοινωνιακή στρέβλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδεύουμε ξανά σε ενεργειακή φτώχεια, απεμπολούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ναρκοθετούμε το μέλλον της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει, συναισθανόμενη τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει.

Βεβαιότατα η αποχώρησή της θα γίνει με κρότο, ακριβώς γιατί τα φιλικά της ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει ένα επίπλαστο σκηνικό υψηλής δημοφιλίας που θα καταρρεύσει με την προσφυγή στις κάλπες.

Ελπίζουμε μόνο η κυβέρνηση να μην έχει προκαλέσει ανεπίστρεπτο κακό στην προοπτική της χώρας.

Γι’ αυτό τον λόγο, καλούμε όλους τους πολίτες να αντισταθούν στην εκποίηση της ΔΕΗ, να αντισταθούν στην επίθεση που γίνεται στο παρόν και το μέλλον της χώρας.

Αξίζουμε μια καλύτερη τύχη, με προοπτικές για όλες και όλους, δημόσια αναπτυξιακά εργαλεία, αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες δουλειές.

Τώρα είναι η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Αύριο θα είναι αργά.

Tags: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Previous Post

Συνδικάτο οικοδόμων: Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (Κυριακή 17/10) και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις (Τρίτη 19/10)

Next Post

 Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

Next Post
Περιφέρεια συνεδρίαση

 Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»
  • Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»
  • Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ
  • Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr