• Latest
πονος κοιλια

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση

12 Απριλίου 2019
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Μεθυσμένες και ημιλιπόθυμες βρέθηκαν δύο ανήλικες – Αναζητείται ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που τις προμήθευσε

24 Νοεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Σταματήστε τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων στη Δυτική Μακεδονία, με κατ’ εξαίρεση ειδικό μεταβατικό πλαίσιο βάσει της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης»

24 Νοεμβρίου 2025
Άγιος Δημήτριος

Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης για την Αγία Αικατερίνη

24 Νοεμβρίου 2025
Το Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας Μετονομάστηκε σε «Χαρίλαος Περπέσας

Το Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας Μετονομάστηκε σε «Χαρίλαος Περπέσας

24 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη

23 Νοεμβρίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

23 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής

Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός

23 Νοεμβρίου 2025
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

Ανοιχτός ο δρόμος Κοζάνης- Λάρισας. Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από την κατολίσθηση

23 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πέφτει η θερμοκρασία

23 Νοεμβρίου 2025
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

23 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση

sierafm by sierafm
12 Απριλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
1
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μία ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Wisconsin ανακάλυψε τέσσερις βιοδείκτες πρωτεϊνών που συνδέονται με προκαρκινικές αλλοιώσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ιάσιμες αρκεί να διαγνωστούν νωρίς. Παρότι αυτό θα έπρεπε να καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη των προληπτικών εξετάσεων, εντούτοις στην περίπτωση των διαγνωστικών τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – ουσιαστικά της κολονοσκόπησης -, παρατηρείται το παράδοξο είτε της μη συμμόρφωσης είτε της υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε μία εξέταση αίματος για την διάγνωση του καρκίνου, προσθέτοντας ένα ακόμη διαγνωστικό τεστ στην φαρέτρα των εξετάσεων με σκοπό τη μείωση της υπερ-θεραπείας υγειών ασθενών.

«Αυτή η μελέτη προσεγγίζει την πιθανότητα εντοπισμού ορισμένων αιματολογικών δεικτών μέσω μίας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας όπως είναι η εξέταση αίματος, η οποία θα μειώνει την υπερδιάγνωση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Bill Dove.

Η βασική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Για να γίνει η εξέταση πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός του εντέρου με δίαιτα και καθαρτικά. Ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος γιατί αλλιώς η εξέταση δεν είναι αξιόπιστη. Η κολονοσκόπηση επιτρέπει όχι μόνο τη λήψη βιοψιών για ιστολογική ανάλυση, αλλά και την θεραπεία, όπως είναι η άμεση αφαίρεση πολύποδα.

Μία άλλη διαγνωστική εξέταση είναι η κολονογραφία με αξονική τομογραφία, που βασίζεται σε λήψη εικόνων μέσω αξονικού τομογράφου από τον αυλό του παχέος εντέρου. Η μέθοδος είναι απεικονιστική, οπότε εάν εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ή πρέπει να γίνει αφαίρεση πολύποδα, τότε γίνεται κολονοσκόπηση.

Στις μελέτες ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονική κολονογραφία διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των μικρών πολυπόδων που εντοπίζονται δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, οπότε η επέμβαση αφαίρεσής τους είναι αχρείαστη.

Για να περιοριστούν οι περιπτώσεις υπερ-θεραπείας, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη, αναζήτησαν δείκτες (πρωτεΐνες) με αυξημένες τιμές στο αίμα ασθενών με αναπτυσσόμενους προ-καρκινικούς ή καρκινικούς πολύποδες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος 90 ασθενών που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση – οι οποίοι χωρίστηκαν σε χαμηλού ή υψηλού κινδύνου προ-καρκινικούς πολύποδες και 31 ασθενών με υπολογιστική τομογραφική κολονογραφία οι οποίοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση χωρίς να αφαιρεθούν οι πολύποδες.

Ακολούθως οι επιστήμονες επέλεξαν 19 πρωτεΐνες οι οποίες είχε παρατηρηθεί πως ήταν υψηλές σε ζωικά μοντέλα καρκίνου του παχέος εντέρου και εφάρμοσαν μία τεχνική που είναι γνωστή ως φασματομετρία μάζας για να υπολογίσουν τις συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών στο αίμα των ασθενών.

Λόγω του ότι ήδη γνώριζαν τα αποτελέσματα της κολονοσκόπησης κάθε ασθενούς, οι ερευνητές μπορούσαν να συσχετίσουν τα ευρήματα των αιματολογικών δεικτών των ασθενών με την διάγνωση των ασθενών, επιτρέποντάς τους να ανακαλύψουν ποιοι δείκτες – εφόσον υπάρχουν – συσχετίζονται με αναπτυσσόμενους ή καρκινικούς πολύποδες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Melanie Ivancic εντόπισε υψηλά επίπεδα σε τέσσερις πρωτεΐνες που συσχετίζονταν με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου στους ασθενείς που μελέτησε.

«Δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσαμε να βρούμε προγνωστικούς βιοδείκτες για τόσο μικρούς και προ-καρκινικούς πολύποδες στους ανθρώπους, όμως το κάναμε», δήλωσε ο Δρ. Dove.

«Πιστεύουμε πως η επιτυχία στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να έλθει από συνδυασμό πολλαπλών διαγνωστικών στρατηγικών», δήλωσε ο Δρ. Dove. «Η δική μας μελέτη αναφέρει δείκτες που αν και είναι μέτριας ισχύος, μπορούν να συνεισφέρουν στο σύνολο των διαγνωστικών προσεγγίσεων για την ανίχνευση των αναπτυσσόμενων προκαρκινικών αδενωμάτων του παχέος εντέρου».

Πηγή:aftodioikisi.gr

Tags: ΠΟΝΟΣ
Previous Post

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Οι δικαιούχοι & οι προϋποθέσεις

Next Post

Τελείωσαν τα ψέμματα κ. Καρυπίδη, η ώρα της κρίσης πλησιάζει.

Next Post
κινημα αλλαγης, κιναλ

Τελείωσαν τα ψέμματα κ. Καρυπίδη, η ώρα της κρίσης πλησιάζει.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Μεθυσμένες και ημιλιπόθυμες βρέθηκαν δύο ανήλικες – Αναζητείται ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που τις προμήθευσε
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Σταματήστε τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων στη Δυτική Μακεδονία, με κατ’ εξαίρεση ειδικό μεταβατικό πλαίσιο βάσει της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης»
  • Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης για την Αγία Αικατερίνη
  • Το Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας Μετονομάστηκε σε «Χαρίλαος Περπέσας
  • Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr