Τα Σέρβια τίμησαν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με λαμπρότητα και μαζική συμμετοχή
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες
Σελέτης- Λεωνιδάκη. Το ζευγάρι των επιτυχιών. Βίντεο
Φωτογραφίες από τη σημερινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Σιάτιστα
Σιάτιστα: Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου.  Βίντεο
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων και η επιμνημόσυνη δέηση για την 25η Μαρτίου. Βίντεο και φωτογραφίες
Τα καζίνο της Γροιλανδίας και τα σχέδια του Τραμπ
κτηνοτροφια προβατα
Γαλατινή; Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνάντηση για την ομάδα ποδοσφαίρου
2η θέση ηια τη Νικολέτα Σιάμπαλια στο Τριεθνές Κύπελλο
Εντυπωσιακή η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Κωνσταντίνος Τσολάκης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής: Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να αντιπροσωπεύει και να αμαυρώνει την εικόνα και τις αξίες του χωριού μας

Κατακόρυφη μείωση των μαθητών στο δήμο Βοΐου – Η εκπαίδευση αποτυπώνει ανάγλυφα το δημογραφικό και στο Ν. Κοζάνης

Σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης σημαντική μείωση των μαθητών καταγράφεται στο δήμο Βοΐου.

Τη σχολική χρονιά 2011-2012 ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά ήταν 908, το 2014-15 έφτασε στους 819 , το 2016-17 έπεσε στους 767 και τη νέα χρονιά 2018-2019 μόλις στους 692.

Αν κανείς παρατηρήσει τα στοιχεία της τελευταίας οχταετίας διαπιστώνει μια σταθερά μειούμενη τάση στο Βόιο, η οποία διαφοροποιείται από τον αρχικό αριθμό σε ποσοστό που αγγίζει το 28%!

Μείωση των μαθητών καταγράφεται και στο δήμο Εορδαίας σε πολύ μικρότερο ποσοστό, ο οποίος όμως φτάνει στο 10%.

Από τους 3083 συνολικά μαθητές την σχολική χρονιά 2011-12 καταλήξαμε στους 2634 την χρονιά 2018-19.

Σταθερή είναι η κατάσταση στο δήμο Κοζάνης και ελαφρώς μειούμενη στο δήμο Σερβίων –Βελβεντού.

Συνολικά σε επίπεδο νομού δεν υπάρχει μείωση των εγγραφών στα δημοτικά, γεγονός που εξηγείται εύκολα με τις μετακινήσεις οικογενειών από τα χωριά στην πόλη με τα πρώτα να ερημώνονται.

Πέρα από το δημογραφικό που αποτελεί σοβαρό ζήτημα για ολόκληρη την χώρα, συνειδητοποιούμε ότι η μείωση μαθητών στο Βόιο έχει να κάνει με το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής με τα πολυάριθμα διάσπαρτα χωριά και τη δυσκολία στις συγκοινωνίες.

Από τη στιγμή που η υποχρεωτική εκπαίδευση ακολουθεί αυτή την πορεία, οι αριθμοί από μόνοι τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δημιουργείται πλεόνασμα εκπαιδευτικών, σχολεία θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται .Αν δεν στηριχτεί η ελληνική οικογένεια που συστηματικά απαξιώνεται, θα καταντήσουμε κοινωνία γερόντων. Τα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας ακόμη αναζητούνται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου prlogos.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *