• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Ποια ευθύνη;

18 Μαρτίου 2020
Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Βίκινγκ: «Φουριόζοι» οι Κροάτες

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα της Β’ φάσης και τα ζευγάρια που προέκυψαν για τη Γ’ φάση

27 Σεπτεμβρίου 2026
Ασφάλεια τροφίμων στην πράξη: Ενημέρωση για HACCP, ελέγχους ΕΦΕΤ και ISO 22000 στην 34η Έκθεση Δυτ. Μακεδονίας με την υποστήριξη του σωματίου εστίασης “ΕΡΜΗΣ”

Ασφάλεια τροφίμων στην πράξη: Ενημέρωση για HACCP, ελέγχους ΕΦΕΤ και ISO 22000 στην 34η Έκθεση Δυτ. Μακεδονίας με την υποστήριξη του σωματίου εστίασης “ΕΡΜΗΣ”

27 Σεπτεμβρίου 2026
34η Έκθεση Δυτ. Μακεδονίας – Η κλήρωση των 70 ποδηλάτων από την Τροχαία Κοζάνης

34η Έκθεση Δυτ. Μακεδονίας – Η κλήρωση των 70 ποδηλάτων από την Τροχαία Κοζάνης

27 Σεπτεμβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής στον 3ο όμιλο

27 Σεπτεμβρίου 2026
Μοιρασιά στη Σιάτιστα. Μακεδονικός- Εορδαϊκός 0-0

Μοιρασιά στη Σιάτιστα. Μακεδονικός- Εορδαϊκός 0-0

27 Σεπτεμβρίου 2026
Με τη συναυλία της Κωνσταντίνας Τούνη έκλεισε η 4η μέρα της 34ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας

Με τη συναυλία της Κωνσταντίνας Τούνη έκλεισε η 4η μέρα της 34ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας

27 Σεπτεμβρίου 2026
Νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες επιλέγουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους  – Η παρουσίαση του ΣΥΝΚΕΔΥΜ στην 34η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες επιλέγουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους – Η παρουσίαση του ΣΥΝΚΕΔΥΜ στην 34η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

27 Σεπτεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Η εκδήλωση για την άνοια από το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η εκδήλωση για την άνοια από το Ενιαίο Κοινωνικό Δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

27 Σεπτεμβρίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες ταυτότητες: Τι πρέπει να κάνετε μετά την παραλαβή τους

27 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πήρε παραμάζωμα επτά αυτοκίνητα και πήγε μόνος του στην Αστυνομία

27 Σεπτεμβρίου 2026
Έγκυος στον 7ο μήνα έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα – Σε θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε το νεογνό

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία το α’ εξάμηνο του 2026

27 Σεπτεμβρίου 2026
Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού,  εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών

Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού, εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών

27 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Ποια ευθύνη;

sierafm by sierafm
18 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
2
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Για άλλη μια φορά χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μαζικά sms τονίζοντας την «ατομική ευθύνη» μας για την πανδημία. Είναι αυτό που ακούμε σταθερά, σε όλους τους κλιμακούμενους τόνους, όλες αυτές τις μέρες, από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους και από τα ΜΜΕ.

Η ατομική ευθύνη αποτελεί βέβαια συστατικό στοιχείο στην υλοποίηση κάθε σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι όμως προκλητικό να αξιοποιείται για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αστικού κράτους. Γιατί αυτό που μετριέται σήμερα δεν είναι απλώς η ευθύνη του καθενός, αλλά η ικανότητα και ετοιμότητα του κράτους, της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, του συστήματος συνολικά, να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση με κύριο κριτήριο την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Αλλωστε, η ατομική υπευθυνότητα «εμπνέεται» όχι από εκκλήσεις αλλά από τη συνολική λειτουργία της κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης όταν αυτή βάζει στο επίκεντρο τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες. Ετσι καλλιεργούνται η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ευθύνη.

Η ατομική ευθύνη στον περιορισμό των μετακινήσεων, η εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή του συγχρωτισμού είναι ένα το κρατούμενο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ευθύνη που έχει το κράτος να εξασφαλίσει όλα τα μέσα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας προκειμένου να παίξει ουσιαστικά το ρόλο του στην προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, των ίδιων των υγειονομικών που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη.

Αντ’ αυτού, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική που οδήγησε το δημόσιο σύστημα της Υγείας στο σημερινό χάλι, η κυβέρνηση αφήνει γιατρούς, υγειονομικούς και άλλο προσωπικό «γυμνούς» και χωρίς μέσα, ανακοινώνει ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν ούτε τις ελλείψεις που υπήρχαν στα νοσοκομεία σε προσωπικό, ΜΕΘ και μέσα προ του κορονοϊού, πόσο μάλλον τώρα.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, ενεργοποιεί κάθε λογής «κόφτες» στις εξετάσεις και τους εργαστηριακούς ελέγχους, αντί να γίνονται απολύτως δωρεάν, στέλνοντας «όσους βαστάει η τσέπη τους» στα ιδιωτικά κέντρα, που κάνουν χρυσές δουλειές.

Το ίδιο ισχύει και με την ευθύνη του κράτους να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την αυθαιρεσία των εργοδοτών που απογειώνεται, με στόχο να τους φορτώσουν τις συνέπειες της επιδημίας στην οικονομία.

Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση ανακοινώνει αβέρτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών, που δεν διστάζουν να τους εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, δουλεύοντας σαν πειραματόζωα σε γυάλα, με εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση που χτυπάει κόκκινο, με καταστρατήγηση ρεπό, κόψιμο αδειών, ακόμα και αυτών του «ειδικού σκοπού».

Τους δίνει μάλιστα και τα εργαλεία να εντείνουν την εκμετάλλευση στο όνομα του κορονοϊού, ανακοινώνοντας μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, τα οποία αποτελούσαν πάγιο αίτημα της εργοδοσίας και τώρα εφαρμόζονται γενικευμένα.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλεί το λαό να αναλογιστεί την ατομική ευθύνη, λέει ορθά – κοφτά στους εργαζόμενους πως πρέπει να «ματώσουν» ξανά, να δεχτούν την καταστρατήγηση αδειών, την εκτίναξη της «ευελιξίας» και της τηλεργασίας, της εκ περιτροπής εργασίας, της απληρωσιάς.

Να δεχτούν να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε γκέτο και να μπει κάθε εργασιακό δικαίωμα σε καραντίνα για να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο, αφού τα χειρότερα που «γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας», όπως έλεγε χτες ο πρωθυπουργός.

Για ακόμη μια φορά, στο πλαίσιο αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, μια «έκτακτη κατάσταση» (υγειονομική αυτήν τη φορά) καλείται να την πληρώσει με πολλούς τρόπους ο λαός.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, παράλληλα με τη συνειδητή προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους και όλη την κοινωνία από την επιδημία και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη σε όσους αντιμετωπίζουν πιο οξυμένες τις επιπτώσεις της, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να χαριστούν στην κυβέρνηση και στην αντιλαϊκή πολιτική της, να παραγράψουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία και τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, όπου ως «φάρμακο» για τον κορονοϊό παρουσιάζεται το φαρμάκι της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που μας οδήγησε ως εδώ.

Ο μόνος δρόμος είναι να σηκώσει ο λαός ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων, να παλέψει για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής του. Είναι εξίσου ευθύνη όλων μας να μην πληρώσουμε το «μάρμαρο» ακόμα μια φορά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Στη μία σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου η κηδεία του Γιάννη Γκιάτα στη Σιάτιστα.

Next Post

Κορωνοϊός: Ενισχύεται το σενάριο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας -Από τι θα εξαρτηθεί

Next Post
κορονοιος

Κορωνοϊός: Ενισχύεται το σενάριο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας -Από τι θα εξαρτηθεί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα της Β’ φάσης και τα ζευγάρια που προέκυψαν για τη Γ’ φάση
  • Ασφάλεια τροφίμων στην πράξη: Ενημέρωση για HACCP, ελέγχους ΕΦΕΤ και ISO 22000 στην 34η Έκθεση Δυτ. Μακεδονίας με την υποστήριξη του σωματίου εστίασης “ΕΡΜΗΣ”
  • 34η Έκθεση Δυτ. Μακεδονίας – Η κλήρωση των 70 ποδηλάτων από την Τροχαία Κοζάνης
  • Γ Εθνική: Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής στον 3ο όμιλο
  • Μοιρασιά στη Σιάτιστα. Μακεδονικός- Εορδαϊκός 0-0

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr