• Latest
κορονοιος

Κοροναϊός : Η Covid-19 πιθανότατα δεν είναι η «Μεγάλη Πανδημία» που φοβούνται οι επιστήμονες

27 Μαΐου 2020
Ο Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Ανθοχώρι

Ο Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Ανθοχώρι

23 Οκτωβρίου 2025
αλογα

Χάθηκαν 3 άλογα από το Χρώμιο

23 Οκτωβρίου 2025
Διεθνής αναγνώριση για τον ελληνικό κλάδο της γούνας και τον Μιλτιάδη Καρακουλάκη

Διεθνής αναγνώριση για τον ελληνικό κλάδο της γούνας και τον Μιλτιάδη Καρακουλάκη

23 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

23 Οκτωβρίου 2025
Συνάντηση Ε.Κ.Ν.Κ και  ΓΕΝΟΠ με την Υπουργό κ. Κεραμέως και τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Βαρβέρη

Συνάντηση Ε.Κ.Ν.Κ και  ΓΕΝΟΠ με την Υπουργό κ. Κεραμέως και τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Βαρβέρη

23 Οκτωβρίου 2025
Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Οκτωβρίου

23 Οκτωβρίου 2025
School Hopping: Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου η μάθηση γίνεται εμπειρία

School Hopping: Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου η μάθηση γίνεται εμπειρία

23 Οκτωβρίου 2025
Βελβεντό: Δόθηκε άδεια για μεγάλο project αντλησιοταμίευσης ισχύος 330 MW

Βελβεντό: Δόθηκε άδεια για μεγάλο project αντλησιοταμίευσης ισχύος 330 MW

23 Οκτωβρίου 2025
Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά

Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά

23 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Καστοριά: Συνελήφθη 41χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

23 Οκτωβρίου 2025
απατη

Κοζάνη: Απάτη με όφελος 700 ευρώ

23 Οκτωβρίου 2025
Κατεστραμμένη πλατεία και επικίνδυνη παιδική χαρά στο Τσοτύλι – Επιστολή δημότη

Κατεστραμμένη πλατεία και επικίνδυνη παιδική χαρά στο Τσοτύλι – Επιστολή δημότη

23 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός : Η Covid-19 πιθανότατα δεν είναι η «Μεγάλη Πανδημία» που φοβούνται οι επιστήμονες

sierafm by sierafm
27 Μαΐου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
6
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλοι οφείλουν να πάρουν το μάθημά τους από την Covid-19, ιδίως τα κράτη που απέτυχαν στην αντιμετώπισή της, όπως οι ΗΠΑ.

Η τωρινή πανδημία πιθανότατα δεν είναι «Η Μεγάλη», που εδώ και δεκαετίες φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα χτυπήσει την ανθρωπότητα.

Όμως η επόμενη, που μπορεί να μην τη ζήσει η γενιά μας, αλλά μπορεί να έλθει και πιο γρήγορα του αναμενομένου, δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους.

Γι’ αυτό όλοι οφείλουν να πάρουν το μάθημά τους από την Covid-19, ιδίως τα κράτη που απέτυχαν στην αντιμετώπισή της, όπως οι ΗΠΑ.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα σημαντικού άρθρου στο διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs του κορυφαίου αμερικανού επιδημιολόγου Μάικλ Όστερχολμ, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, καθώς και του συγγραφέα Μαρκ Ολσέικερ.

Οι Όστερχολμ και Ολσέικερ, το 2017, είχαν συγγράψει το μπεστ-σέλερ «Ο φονικότερος εχθρός: Ο πόλεμός μας ενάντια στα φονικά μικρόβια».

Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους στο Foreign Affairs, «ο χρόνος εξαντλείται για την προετοιμασία ενόψει της επόμενης πανδημίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα με αποφασιστικότητα και στόχο», και αυτό αφορά τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες δημόσιας υγείας.

«Η τωρινή κρίση θα τελειώσει είτε όταν βρεθεί ένα εμβόλιο είτε όταν αρκετό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία (αν όντως η ανοσία διαρκείας είναι δυνατή), κάτι που πιθανώς θα απαιτήσει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού να μολυνθούν. Τίποτα από τα δύο δε θα γίνει γρήγορα, και στο μεταξύ το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο» υπογραμμίζουν.

Όμως, προειδοποιούν, «κάποιο μελλοντικό μικροβιακό ξέσπασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο φονικό. Με άλλα λόγια, αυτή η πανδημία πιθανότατα δεν είναι Η Μεγάλη, η προοπτική της οποίας στοιχειώνει τους εφιάλτες των επιδημιολόγων και των ειδικών δημόσιας υγείας, παντού. Η επόμενη πανδημία πιθανότατα θα προέλθει από ένα νέο ιό της γρίπης, με την ίδια καταστροφική επίπτωση της πανδημίας του 2018, που σάρωσε τη Γη δυόμισι φορές σε λίγο περισσότερο από ένα έτος, σε απανωτά κύματα, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο βίαιος και αιματηρός παγκόσμιος πόλεμος που είχε προηγηθεί».

Μια προαναγγελθείσα καταστροφή

Και όπως η τωρινή πανδημία είχε προβλεφθεί, έτσι και η επόμενη, ήδη, έχει προβλεφθεί. Γι’ αυτό, «αν ο κόσμος δεν πάρει τα σωστά μαθήματα από την αποτυχία του να προετοιμαστεί και να δράσει έγκαιρα», τότε «ο απολογισμός των θυμάτων την επόμενη φορά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Όσο και αν φαίνεται τρομερό, η Covid-19 πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για το πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει μία πανδημία», σημειώνουν.

Οι κοροναϊοί SARS και MERS, η γρίπη Η1Ν1, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα, όσο κι αν διαφέρουν, τονίζει το άρθρο, «έχουν ένα αξιοσημείωτο κοινό χαρακτηριστικό: όλοι εμφανίστηκαν ως εκπλήξεις, και δε θα έπρεπε».

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων, «η κατάσταση ετοιμότητας είχε χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια αντί να βελτιωθεί, ιδίως στις ΗΠΑ», π.χ. όσον αφορά τη διαθεσιμότητα στις ίδιες τις χώρες (χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από την Κίνα ή την Ινδία) διαφόρων ζωτικών φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων, όπως αναπνευστήρες, μάσκες κ.ά., κυρίως για την πρώτη κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα συστήματα υγείας έκαναν τα πράγματα χειρότερα σε πολλές χώρες, καθώς και τα αργά αντανακλαστικά ορισμένων κυβερνήσεων, όπως η αμερικανική, μετά το ξέσπασμα της Covid-19.

Παρόλο που, ήδη από την πανδημία του 1918, είχε φανεί ότι όσες πόλεις και χώρες αντέδρασαν πιο γρήγορα στη γρίπη, απαγορεύοντας τις δημόσιες συναθροίσεις και συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι, τελικά είχαν τις λιγότερες απώλειες.

Στην τωρινή πανδημία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, «οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πήγαν στον πόλεμο ενάντια σε μια ταχέως μεταδιδόμενη λοιμώδη νόσο χωρίς να έχουν σχέδιο μάχης, επαρκές προσωπικό, επαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις, επαρκή αποθέματα εξοπλισμού και εφοδίων, αξιόπιστη αλυσίδα τροφοδοσίας, κεντρικό σύστημα διοίκησης και πολίτες εκπαιδευμένους ή προετοιμασμένους για την επερχόμενη μάχη».

Όπως αναφέρουν, «με την εξαίρεση ενός θερμοπυρηνικού πολέμου και τη μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, μια πανδημία λοιμώδους νόσου έχει το μεγαλύτερο καταστροφικό δυναμικό για την υγεία και την οικονομική σταθερότητα, παγκοσμίως. Όλες οι άλλες μορφές καταστροφών και συμφορών είναι περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά, είτε πρόκειται για τυφώνα είτε πρόκειται για σεισμό είτε πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Μια πανδημία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ξαφνικά και να διαρκέσει μήνες ή χρόνια».

Οι εκτιμήσεις για τα θύματα της πανδημίας γρίπης του 1918 φθάνουν τα 100 εκατομμύρια, που -ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού- αντιστοιχούν σήμερα σε πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που εύκολα την καθιστά τη χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης εποχής.

Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, πόσο περισσότερο διασυνδεδεμένοι είναι πλέον οι άνθρωποι χάρη στην παγκοσμιοποίηση, «μια παρόμοια μολυσματική πανδημία γρίπης σήμερα θα ήταν εκθετικά πιο φονική απ’ ό,τι πριν από έναν αιώνα».

Επιπλέον, ελλείψει εμβολίου, «είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι ο κόσμος σήμερα είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μια μαζική πανδημία απ’ ό,τι ήταν οι γιατροί, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πριν από 100 χρόνια».

Η Μεγάλη «ζαριά»

Το άρθρο επισημαίνει ότι «ορισμένοι αποκαλούν την Covid-19 πανδημία που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια», όμως «το γεγονός ότι ο κόσμος περνά τώρα μια πανδημία δεν είναι περισσότερο προφητικό για το πότε θα συμβεί η επόμενη απ’ ό,τι ένα ρίξιμο του ζαριού προφητεύει την επόμενη ριξιά».

Έτσι, «η επόμενη ζαριά ή η μεθεπόμενη μπορεί να είναι πραγματικά Η Μεγάλη, που θα κάνει την τωρινή πανδημία να φαντάζει συγκριτικά ασήμαντη».

Όπως προειδοποιούν, «όταν έλθει η πανδημία του νέου ιού γρίπης μπορεί στ’ αλήθεια να γονατίσει ολόκληρο τον κόσμο, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ή περισσότερα, διαλύοντας το εμπόριο, αποσταθεροποιώντας τις κυβερνήσεις, στρεβλώνοντας την πορεία της ιστορίας για τις επόμενες γενιές».

Και αντίθετα με την Covid-19, αλλά ακριβώς όπως η πανδημία του 1918, η πραγματικά επερχόμενη Μεγάλη Πανδημία δε θα λυπηθεί τους υγιείς ανθρώπους 18 έως 40 ετών.

Γι’ αυτό, από τώρα οι κυβερνήσεις, πέρα από την προετοιμασία επί χάρτου «σεναρίων» ετοιμότητας, πρέπει να μην εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από την αγορά και από άλλες χώρες, αλλά να φροντίσουν να χρηματοδοτήσουν έγκαιρα την έρευνα για ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων, να ενισχύσουν το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό για επαρκή εφόδια άμεσης ανάγκης, να αυξήσουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τη διεθνή συνεργασία τους, ίσως και με τη δημιουργία –παράλληλα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας– ενός νέου διεθνούς οργανισμού τύπου «ΝΑΤΟ δημόσιας υγείας».

Επειδή «τα μικρόβια δε σέβονται τα σύνορα».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Previous Post

Ζαχαράκη για νέα σχολική χρονιά: Θα ξεκινήσει νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά – Αποκλείεται ο Αύγουστος

Next Post

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως την Πέμπτη

Next Post
χρημα

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως την Πέμπτη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Ανθοχώρι
  • Χάθηκαν 3 άλογα από το Χρώμιο
  • Διεθνής αναγνώριση για τον ελληνικό κλάδο της γούνας και τον Μιλτιάδη Καρακουλάκη
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025
  • Συνάντηση Ε.Κ.Ν.Κ και  ΓΕΝΟΠ με την Υπουργό κ. Κεραμέως και τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Βαρβέρη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr