• Latest
Επιστολή

Κορονοϊός: λεφτά για τη δημόσια υγεία, όχι για το Green New Deal! του Χ.Κολοβού

26 Μαρτίου 2020
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο «Πτολεμαΐδα – Ανατολικό – Πύργοι – όρια Π.Ε. Φλώρινας»

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο «Πτολεμαΐδα – Ανατολικό – Πύργοι – όρια Π.Ε. Φλώρινας»

11 Νοεμβρίου 2025
Η Κοζάνη άνοιξε τον κύκλο των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027

Η Κοζάνη άνοιξε τον κύκλο των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027

11 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας: Κάλεσμα σε συσκέψεις

11 Νοεμβρίου 2025
Εκκίνηση της υλοποίησης των τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνολογικό Πάρκο, Πράσινο Data Center και ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών

Εκκίνηση της υλοποίησης των τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνολογικό Πάρκο, Πράσινο Data Center και ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών

11 Νοεμβρίου 2025
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αείμνηστη  Γεωλόγο – ερευνήτρια Δρ. Άννα Ράσσιου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αείμνηστη  Γεωλόγο – ερευνήτρια Δρ. Άννα Ράσσιου

11 Νοεμβρίου 2025
Eνημερωτική Εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης

Eνημερωτική Εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κοζάνης

11 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Την Μ. Πέμπτη η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς.

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στην οδό Εργατικής Πρωτομαγιάς (πεζόδρομος παλαιού Δασαρχείου) την Τετάρτη 12/11

11 Νοεμβρίου 2025
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Οικονομικό Επιμελητήριο: Ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα: “Εργασιακά θέματα

11 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Ποιος αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Οικονομικών

Δήμος Βοΐου: Νέα Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Βοΐου η κα Ευανθία Νικολαΐδου

11 Νοεμβρίου 2025
Γαλατινή: Εργασίες στο δημοτικό στάδιο. Φωτογραφίες

Γαλατινή: Εργασίες στο δημοτικό στάδιο. Φωτογραφίες

11 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με χλωρίνη

11 Νοεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο η πρόταση για Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Μποδοσάκειο

11 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: λεφτά για τη δημόσια υγεία, όχι για το Green New Deal! του Χ.Κολοβού

sierafm by sierafm
26 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Επιστολή
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες ο κορονοϊός άλλαξε σταδιακά τη ζωή όλων των χωρών του πλανήτη.

Η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας, αυτές που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων ετών. Πλέον οι πολιτικοί παντού αναφέρονται σε «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά θα χρειαζόμασταν πολύ λιγότερους «ήρωες» και θα είμαστε όλοι μας πολύ πιο ήσυχοι αν οι πολιτικοί απλά τους έδιναν τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο Νοσοκομείο της Καστοριάς αυτές τις μέρες γίνεται ένας πραγματικός πόλεμος με τον κορονοϊό, με θύματα κατοίκους της περιοχής, αλλά και το προσωπικό του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ, που δεν έχουν ούτε μάσκες προστασίας. Αναλώσιμοι «ήρωες», πιστοί στο καθήκον και τον όρκο τους.

Η κατάσταση έχει φθάσει σε σημείο που τραυματίας δεν θέλησε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, απ’ το φόβο του ιού. Από κοντά πλέον μπαίνει σε καραντίνα και προσωπικό του Κέντρου Υγείας στο διπλανό Άργος Ορεστικό.

Δυστυχώς η Καστοριά είναι πολύ μακριά απ’ την Αθήνα, ώστε να τραβά την προσοχή, παρόλο που στα Κορέστεια ήταν που πολέμησε και σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς.

Δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί πως τα τελευταία 150 χρόνια η πρόσβαση σε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια ήταν το κλειδί για τη ραγδαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του προσδόκιμου επιβίωσης παντού ανά τον πλανήτη. Αν δεν υπήρχε η ενέργεια, δεν θα είχε γίνει άφθονος χάλυβας και τσιμέντο, δεν θα είχαν γίνει μηχανήματα για μαζικές εξορύξεις ορυκτών πρώτων υλών, χρήσιμων όχι μόνο για τα καθημερινά μας υλικά, αλλά και για τα φάρμακα, τα ιατρικά μηχανήματα, τους υπολογιστές. Όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας, χρήσεις των ορυκτών βλέπουμε!

Όπως είναι γνωστό, με τις τραγικές πολιτικές της Ευρ. Ένωσης, τεράστια ποσά, που σε βάθος χρόνου εκτιμώνται σε έως τρία τρισεκατομμύρια ευρώ, έχουν δρομολογηθεί για το σχέδιο Green New Deal, την ολοκληρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος. Και η Ευρ. Ένωση, που παράγει μόλις το 8-9% των παγκόσμιων εκπομπών, θα επαίρεται πως «έσωσε τον πλανήτη» απ’ τα «αέρια του θερμοκηπίου» και την «κλιματική κρίση».

Μια «κρίση» που έχει εντελώς πλημμελή τεκμηρίωση, καθώς βασίζεται σε υπολογιστικά μοντέλα που δεν ξέρουν (τουλάχιστον όχι με την απαιτούμενη ακρίβεια) τι συμβαίνει στους ωκεανούς, στο 70% του πλανήτη.

Κι έπειτα ήρθε ο κορονοϊός και στις 16 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας ήταν ξεκάθαρος: “Europe should forget about the Green Deal now and focus on the coronavirus instead” (Η Ευρώπη θα πρέπει να ξεχάσει τώρα το Green Deal και, αντίθετα, να εστιάσει στον κορονοϊό) [1].

Μια ημέρα μετά Υφυπουργός της Πολωνίας ζήτησε να εγκαταλειφθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού [2].

Η Τσεχία μέχρι τώρα μάλλον τα έχει πάει καλύτερα από εμάς με τον κορονοϊό, μετρά σαφώς λιγότερες απώλειες, ενώ, απ’ όσο ξέρω, έχει κάνει και περισσότερους ελέγχους. Κι όμως ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας φαίνεται πως αισθάνεται την ανάγκη με το δημόσιο χρήμα να πολεμήσει τον ιό, να πολεμήσει για τη ζωή, όχι να πολεμήσει σκιαμαχίες.

Στη χώρα μας, στο τέλος του 2019 η κυβέρνηση εμφάνισε ένα «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», που προβλέπει πως, για το Green Deal, μόνο μέχρι το 2030 θα ξοδέψουμε συνολικά 43,8 δισεκατομμύρια €, απ’ τα οποία τα 20 δισεκατομμύρια € στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόκειται για τεράστια ποσά, ακόμα και για μη χρεοκοπημένη χώρα. Κι όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, ένα βράδυ που δεν φυσά όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι παντελώς άχρηστα.

Πιάνουν τα λεφτά μας τόπο; Όχι!
Κάθε κρίση γεννά πάντα και κάποιες ευκαιρίες, για όσους μπορούν να τις αναγνωρίσουν και να τις εκμεταλλευτούν. Η επέλαση του κορονοϊού είναι μια άνευ προηγουμένου κρίση, αλλά η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Τσέχου Πρωθυπουργού είναι η ευκαιρία, ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες.

Η Ιταλία και η Ισπανία, που ήδη μετρούν χιλιάδες θύματα, αύριο ίσως ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, είναι πολύ απασχολημένες ακόμα και για ν’ αναφερθούν στο Green Deal. Μπροστά στον κορονοϊό, η από πολλούς επιστήμονες αμφισβητούμενη «κλιματική κρίση» πολύ απλά είναι ένα «μη πρόβλημα».

Τα μέσα που χρειάζεται ο τομέας της υγείας κοστίζουν και τα λεφτά βγαίνουν μέσα απ’ τις δικές μας τσέπες, μέσω των διαφόρων φόρων και τελών που καλούμαστε να πληρώνουμε. Εύλογα, εμείς που πληρώνουμε, δικαιούμαστε να απαιτούμε τα λεφτά μας να πιάνουν τόπο.

Ας ελπίσουμε πως οι πολιτικοί μας κάτι θα διδαχθούν απ’ την κρίση και θ’ ακολουθήσουν το δρόμο που έδειξε η Τσεχία. Ως πρώτο βήμα, τα χρήματα του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» πρέπει να ανακατευθυνθούν και να επενδυθούν σε ένα σημαντικά καλύτερο Σύστημα Υγείας. Το Green Deal δεν είναι προτεραιότητα, μπορεί να περιμένει. Τουλάχιστον, ας είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία.

Οι ηγέτες ξεχωρίζουν στα δύσκολα και μένουν στην ιστορία. Οι λαϊκιστές σπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε μη αποδοτικές χρήσεις κι όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής κρίσης απλώς μετρούν απώλειες αναλώσιμων «ηρώων» στο Σύστημα Υγείας τους και στον πληθυσμό τους. Προς το παρόν πάντως, Μένουμε Σπίτι!
Παραπομπές:
[1]: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/czech-pm-urges-eu-to-ditch-green-deal-amid-virus/
[2]: https://www.euractiv.com/section/emissions-trading-scheme/news/eu-should-scrap-emissions-trading-scheme-polish-official-says/

Previous Post

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Όχι στη ρύθμιση σε βάρος των εργαζομένων

Next Post

Σιάτιστα: Προχωράει η κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας. Φωτογραφίες

Next Post

Σιάτιστα: Προχωράει η κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας. Φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο «Πτολεμαΐδα – Ανατολικό – Πύργοι – όρια Π.Ε. Φλώρινας»
  • Η Κοζάνη άνοιξε τον κύκλο των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας: Κάλεσμα σε συσκέψεις
  • Εκκίνηση της υλοποίησης των τριών εμβληματικών έργων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνολογικό Πάρκο, Πράσινο Data Center και ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών
  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αείμνηστη  Γεωλόγο – ερευνήτρια Δρ. Άννα Ράσσιου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr