• Latest
ΜΑΣΚΑ, ΠΑΙΔΙΑ

Κορονοϊός | Οδηγίες για γονείς για τη νέα σχολική χρονιά από τον παιδίατρο

10 Σεπτεμβρίου 2020
Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau”  από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης

Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau” από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης

2 Δεκεμβρίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Στήριξη και αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων!

2 Δεκεμβρίου 2025
Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

1 Δεκεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!

1 Δεκεμβρίου 2025
Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

1 Δεκεμβρίου 2025
Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

1 Δεκεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

1 Δεκεμβρίου 2025
Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

1 Δεκεμβρίου 2025
Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

1 Δεκεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημόσια Διαβούλευση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2026

1 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός | Οδηγίες για γονείς για τη νέα σχολική χρονιά από τον παιδίατρο

sierafm by sierafm
10 Σεπτεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΜΑΣΚΑ, ΠΑΙΔΙΑ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σχολεία αρχίζουν και μαζί τους μια πολύ διαφορετική σχολική χρονιά. Και θα αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι. Είναι αδύνατον μα τελείως αδύνατον τα σχολεία να μείνουν στείρα από κορονοϊό. Είναι τελείως αδύνατον μια δραστηριότητα με κίνηση τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά να μην συνδυαστεί με μια μεγάλη ή μικρή έξαρση της νόσου.

Πάμε λοιπόν να τα κάνουμε όλα πιο λιανά.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών της χώρας είναι περίπου 1.360.000. Μαζί με τους παιδικούς σταθμούς, τα παιδιά της χώρας που θα πάνε σε κάποια εκπαιδευτική δομή θα’ναι περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας κάνουν πάρα πολλές ιώσεις μέσα στη χρονιά. Μελέτες έχουν υπολογίσει από 5 έως και 15 μέσα στη σχολική χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει στην ουσία πως αν κάνουμε τεστ σε κάθε ίωση και κάθε πυρετό, κάθε μύξα και κάθε πονόλαιμο στο σχολείο, θα χρειαστούμε φέτος τον χειμώνα πάνω από 5 εκατομμύρια τεστ μόνο για τα παιδιά, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα υπόλοιπα 8,5 εκατομμύρια πληθυσμού.

Για να πάρετε μια ιδέα, 60 εκατομμύρια τεστ έχουν κάνει οι ΗΠΑ από την αρχή της επιδημίας έως τώρα.

Άρα μπορεί να κάνει το παιδί σας τεστ σε κάθε εμπύρετο ή σε κάθε ίωση;

Η απάντηση είναι όχι. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Μπορεί το παιδί σας με ήπια κλινική εικόνα να έχει κορονοϊό;

Φυσικά. Ο κορονοϊός, ιδίως στα παιδιά κάνει ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΌΝΑ. Και το χειρότερο είναι πως σε πάρα πολλά παιδιά ο κορονοϊός δεν κάνει ΚΑΜΊΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΌΝΑ. Με λίγα λόγια, ακόμα και εάν μπορούσαμε να κάνουμε τεστ σε οποιοδήποτε λοίμωξη, πάλι θα χάναμε τα μισά σχεδόν παιδιά που θα είχαν κορονοϊό και δεν θα είχαν κανένα σύμπτωμα. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσουμε κι ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάνει το 30%, που το μοριακό τεστ για κορονοϊό θα βγει ΨΕΥΔΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΌ και παρόλα αυτά το παιδί μας θα έχει κορονοϊό.

Άρα τι κάνουμε; Πώς θα ξεμπερδέψουμε αυτή την πολύ μπερδεμένη κατάσταση;

Τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται.

Κάνει το παιδί μας εικόνα ίωσης; Πυρετό, βήχα, ρινίτιδα, πονόλαιμο, αλλά ακόμα και εμετούς και διάρροιες;

Αν ναι μένει σπίτι μέχρι να γίνει καλά. Το υπουργείο δίνει σαφείς οδηγίες για αυτό.

Ωστόσο, επειδή λέει πολλά, σας τα κάνω απλά παρακάτω.

1. Αν το παιδί κάνει το τεστ και είναι θετικό, τότε επιστρέφει τουλάχιστον δέκα μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και να είναι ταυτόχρονα οπωσδήποτε απύρετο.

2. Αν το τεστ είναι αρνητικό, τότε γυρνάει αν είναι οπωσδήποτε μια ημέρα απύρετο και τα συμπτώματα ταυτόχρονα έχουν ύφεση.

Με λίγα λόγια, δεν στέλνουμε σχολείο ένα παιδί που ναι μεν είναι απύρετο, αλλά βήχει ακόμα έντονα.

3. Αν το παιδί δεν κάνει κανένα τεστ που είναι και το πιο πιθανό, τότε ισχύει πάλι το αμέσως προηγούμενο.

Δηλαδή επιστρέφει σχολείο, εφόσον είναι απύρετο οπωσδήποτε ένα 24ωρο και παρουσιάζει σαφή ύφεση των συμπτωμάτων.

Το αν θα κάνει το τεστ ή όχι είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες ανάμεσα στους οποίους θα είναι τα κλασσικά συμπτώματα που θα κρίνει ο παιδίατρός σας και βέβαια η επαφή με γνωστό κρούσμα, αλλά και το γενικότερο ιϊκό φορτίο της περιοχής. Π.χ. αν το παιδί σας έχει εικόνα ίωσης και μένετε στην Αχαΐα που έχει ελάχιστα κρούσματα είναι τελείως απίθανο να έχει το παιδί σας κορονοϊό.

Θα ρωτήσουν εύλογα πολλοί γονείς πως στην πλειοψηφία των ιώσεων δεν θα γίνει τεστ και υπάρχει θεωρητικά η πιθανότητα να έχει το παιδί κορονοϊό.

Για αυτό λοιπόν κρατάμε το παιδί στο σπίτι, ώστε αφενός να αναρρώσει, αφετέρου να πέσει πολύ η μεταδοτικότητα του.

Όπως προείπα ΠΌΤΕ ΜΑ ΠΟΤΈ δεν μηδενίζεται η περίπτωση να μεταδίδει κάποιος ακόμα και εάν έχει αρνητικό τεστ, καθώς υπάρχουν πολύ συχνά ψευδώς αρνητικά. Δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση οποιαδήποτε συμπεριφορά ή τρόπος αντιμετώπισης του ιού να είναι 100 % ασφαλής. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο γιατρός σας να σας πει με ασφάλεια αν έχετε εσείς ή το παιδί σας κορονοϊό. Αυτό δεν μπορείτε να το ξέρετε σίγουρα ούτε καν με το τεστ.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι λοιπόν είναι πως το άρρωστο παιδί πρέπει να μείνει ΠΆΣΗ ΘΥΣΊΑ ΜΑΚΡΙΆ ΑΠΌ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ.

“Οκέι γιατρέ, να το κρατήσω σπίτι, αλλά δεν έχω άλλη λύση. Πρέπει να μείνει με τον παππού”.

Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, π.χ. εσείς δεν μπορείτε να πάρετε άδεια και δεν μπορεί κανείς άλλος να κρατήσει το παιδί, παρά οι παπουδογιαγιάδες, τότε πρέπει να εκπαιδευθούν όλοι στη χρήση μάσκας, σε όλη τη διάρκεια της επαφής τους, στον καλό αερισμό του χώρου και στο συνεχές πλύσιμο των χεριών.

Θα πρότεινα επίσης και το εξής:

Από τους δύο ηλικιωμένους να προτιμηθεί να έχει κοντινή επαφή ο πιο ανθεκτικός. Δηλαδή, αν πρέπει κάποιος να ταΐσει ή να αλλάξει ένα μωρό ή νήπιο που βήχει συνεχώς, να μην προτιμηθεί η γιαγιά, αν αυτή έχει βαριά ΧΑΠ ή άλλα συνοδά, αλλά ο παππούς, αν είναι σε καλύτερη γενική κατάσταση. Ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους, όμως, με περίπου την ίδια κατάσταση υγείας να προτιμηθεί για την κοντινή επαφή με το παιδί σαφώς η γιαγιά, καθώς οι γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο. (Και ναι, η άτιμη η Βιολογία δείχνει σεξισμό 😀)

Σε κάθε περίπτωση καλύτερα να ασχολείται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τους δύο και ο άλλος να κάνει τις εξωτερικές δουλειές ή αυτές που δεν απαιτούν στενή επαφή με το παιδί.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, λοιπόν και το πιο σημαντικό όλων είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν και ει δυνατόν να αποκόψουμε τελείως για φέτος, την επαφή τη δική μας και των παιδιών μας με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είδατε τι έγινε στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου που η είσοδος της νόσου από έναν και μόνο εργαζόμενο έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη σε 24 άτομα προς το παρόν.

Για να καταλάβετε, μόνο από αυτό το γηροκομείο έχουμε σχεδόν το 10 % των νεκρών της χώρας από κορονοϊό.

Σημαντικό είναι, επίσης, το παιδί μας να έχει σταθερές επαφές και φίλους, ώστε να κάνουμε μικρές φούσκες επαφών, ώστε τυχόν ιώσεις να τις διασπείρει σε περιορισμένο κύκλο. Για αυτό, δεν κάνουμε καλύτερα ή μειώνουμε τους καλεσμένους ή αποφεύγουμε τα παιδικά πάρτι. Του χρόνου, να είμαστε καλά, θα κάνουμε γιορτές εν χορδαίς και οργάνοις.

Τελειώνοντας, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρόκειται για μια τελείως ιδιαίτερη κατάσταση, από την οποία όμως σύντομα θα βγούμε. Το πιθανότερο είναι, ενώ η αρχή της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει μπερδεμένους και φοβισμένους, το τέλος της θα μας βρει θριαμβευτές. Έως τότε προσέχουμε εμείς και πάνω από όλα προσέχουμε τους ηλικιωμένους μας. Όσο λιγότερο εκτεθούν, τόσο λιγότερα θύματα θα έχουμε.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και το τέλος της θα μας βρει λεύτερους.

Κείμενο: darzentasantonios.com

Πηγή:themamagers.gr

Previous Post

10 Ελληνικά Βότανα…Γνωρίστε τις ιδιότητές τους!

Next Post

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών για τις μάσκες στα σχολεία

Next Post
Δικαστήριο δικη

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών για τις μάσκες στα σχολεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau” από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης
  • Στήριξη και αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων!
  • Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN
  • Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!
  • Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr