• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί με νέο κύμα την Ευρώπη

21 Ιουνίου 2021
Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»

Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία δεν ξεχνά την επέτειο του πρωθυπουργικού “δώρου”»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πρόταση ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δ. Μακεδονία

18 Σεπτεμβρίου 2025
ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

18 Σεπτεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

18 Σεπτεμβρίου 2025
Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

18 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαγεωργίου

Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου

18 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

18 Σεπτεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

18 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τεχνικό Επιμελητήριο: Επιστημονική Αναδιάρθρωση και Παράταση των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ»: Εξισορρόπηση Θεσμικών και Τεχνικών Απαιτήσεων

18 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί με νέο κύμα την Ευρώπη

sierafm by sierafm
21 Ιουνίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έξαρση υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με τους επιστήμονες να χτυπούν ηχηρό «καμπανάκι» για άμεση δράση.

Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times, μιλώντας με σαφήνεια για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην ανάσχεση της πανδημίας, έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρής μάχης.

Προς επικράτηση στην Ευρώπη

Παραθέτοντας δεδομένα του συστήματος «παρακολούθησης» και ανάλυσης της πορείας του ιού που χρησιμοποιεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι παρότι η συγκεκριμένη παραλλαγή (γνωστή και ως «ινδική»), προς το παρόν αποτελεί απλά μέρος του συνολικό πανδημικού «κάδρου» στη Γηραιά Ήπειρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς αντιστοιχεί πλέον το 96% της νέας αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία. Επίσης, ξεπέρασε το 20% στην Ιταλία και περίπου το 16% στην Ιταλία.

Η μικρή, αλλά διαρκώς αυξανόμενη καμπύλη των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό για ενδεχόμενο «φρένο» στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο δίμηνο η Ευρώπη, που έχει κατορθώσει να φέρει τους δείκτες νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο.

«Είμαστε καθ΄οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην «Δέλτα» να πάρει το πάνω χέρι», ήταν, μάλιστα η χαρακτηριστική αποστροφή του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, την περασμένη Τρίτη.

Στην Πορτογαλία, η εξάπλωση της παραλλαγής έχει εντοπιστεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Λισαβόνας, όπου κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 60% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας. Κάτι που οδήγησε σε επιβολή επιπλέον περιορισμών, καθώς απαγορεύτηκαν οι «μη ουσιώδεις» μετακινήσεις από και προς την πόλη.

Τα μάτια στραμμένα στην Βρετανία

Η προσοχή των επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, είναι, ωστόσο, στραμμένη κυρίως στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, με την «Δέλτα» να αφορά το 98% των νέων περιστατικών, αναφέρουν οι FT. Μάλιστα, μετά την παρουσίαση επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης, που καταδείκνυαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι 2,2 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα», το Λονδίνο προχώρησε σε αναστολή ενός μήνα της ολικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Οι αποφάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποτελούν κάτι σαν εργαστήριο (σ.σ. για εξαγωγή συμπερασμάτων) για εμάς στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει στο βρετανικό μέσο ο Μπρουνό Λινά, ιολόγος από την πόλη της Λυών και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το αν οι εξάρσεις της «Δέλτα» θα οδηγήσουν σε ευρύτερη επιδείνωση στην Ευρώπη θα κριθεί από δύο παράγοντες: από το πόσοι πολίτες θα φτάσουν στον πλήρη εμβολιασμό, αλλά και από τη συμπεριφορά τους κατά την περίοδο άρσης των μέτρων σε κοινωνική ζωή και εργασιακό περιβάλλον.

Η μόνη λύση ο εμβολιασμός

Οι έρευνες της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν με έμφαση τη σημασία να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αποτελεσματική απέναντι στη «Δέλτα», συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις αυξάνουν, μάλιστα, την προστασία από συμπτωματική νόσο από την εν λόγω μετάλλαξη, από το 33% στο 81%. Ωστόσο, ενώ στη Βρετανία περίπου 46% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κυμαίνονται σαφώς χαμηλότερα, μεταξύ 20% και 30%.

«Αν κρατήσουμε έναν καλό ρυθμό στους εμβολιασμούς και κάποια μέτρα προστασίας, όπως τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μπορούμε ακόμη να καταστείλουμε την κυκλοφορία του ιού μέσα στο καλοκαιρί», συμπληρώνει ο Γάλλος ιολόγος.

«Η «Δέλτα» θα εκτοπίσει τις υπόλοιπες παραλλαγές, θα πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψη μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγηθούμε σε ένα νέο επιδημικό κύμα», προσθέτει. Πάντως, όσον αφορά τη Βρετανία, επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ανέφερε χθες Σάββατο 19/6 στο BBC ότι «ένα νέο κύμα στη χώρα, έχει σαφέστατα ξεκινήσει», εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιόδοξη οπτική ότι λόγω εμβολιασμών, αυτό δεν αποτυπώνεται προς το παρόν στους δείκτες νοσηλειών. Αναδεικνύοντας, εν ολίγοις, με τη σειρά του τη σημασία της όσο το δυνατόν ταχύτερης προόδου των εμβολιαστικών εκστρατειών.

Η «κρυφή» εξάπλωση
Όπως αναφέρουν οι FT, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η παραλλαγή «Δέλτα» έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο απ΄ όσο φαίνεται, αλλά αυτό δεν έχει εντοπιστεί, καθώς τα δεδομένα για την γονιδιωματική αλληλουχία που απαιτείται για την ταυτοποίηση των παραλλαγών στην Ευρώπη, είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα.

Ειδικότερα, ενώ στη Βρετανία ο αριθμός ανέρχεται πάνω από τις 500.000 γονιδιώματα, άλλες μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, είναι πολύ πίσω: 130.000 έχουν ακολουθηθεί στη Γερμανία, 47.000 στη Γαλλία και 34.000 στην Ισπανία.

«Κοστίζει ακριβά, είναι χρονοβόρο και έχει παραμεληθεί», εξηγεί στους FT ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το δημοσίευμα αναδεικνύει, ωστόσο, το παράδειγμα της Δανίας, που έχει ιχνηλατήσει έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και, παρόλα αυτά, έχει εντοπίσει λίγα περιστατικά της «Δέλτα», παρότι η παραλλαγή έφτασε στη χώρα, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από διάφορες παραμέτρους: τα δημογραφικά δεδομένα, τις μετακινήσεις του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων και των αφίξεων από χώρες με έξαρση όπως η Ινδία), αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης στις κοινότητες που εντοπίζεται. Από την πλευρά του, ειδικός του Ινστιτούτου του Κέιμπριτζ αναφέρει πως οι διαφορές μεταξύ χωρών ως προς τη διάδοση της «Δέλτα», παραμένουν εν πολλοίς «ένα μυστήριο».

Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί κοινή παραδοχή μεταξύ των επιστημόνων ότι «η παραλλαγή «Δέλτα», ανεξάρτητα από πού θα προέρχεται, στο τέλος θα επικρατήσει». Το κλειδί, λένε, είναι σαφώς η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων, παράλληλα, με τον όσο το δυνατόν ισχυρότερο περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ξεκάθαρο το μήνυμα: Όλο αυτό δεν έχει τελειώσει», είναι η αποστροφή του Γάλλου ιολόγου, Μπρουνό Λινά, με την οποία καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Θεσσαλονίκη: 14χρονη έχασε τη ζωή της μετά από επέμβαση γαστρικού δακτυλίου

Next Post

Φούσκωμα: 8 βήματα για άμεση ανακούφιση

Next Post
πονος κοιλια

Φούσκωμα: 8 βήματα για άμεση ανακούφιση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία δεν ξεχνά την επέτειο του πρωθυπουργικού “δώρου”»
  • Πρόταση ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δ. Μακεδονία
  • ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr