• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί με νέο κύμα την Ευρώπη

21 Ιουνίου 2021
Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Ξενοφώντα Τριανταφυλλίδη και Βενιζέλου για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Ξενοφώντα Τριανταφυλλίδη και Βενιζέλου για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

2 Δεκεμβρίου 2025
Έφυγε από τη ζωή η 25χρονη δικηγόρος Ελευθερία – Παρασκευή Κρίτσιου-Στη Λευκοπηγή η κηδεία της άτυχης κοπέλας

Έφυγε από τη ζωή η 25χρονη δικηγόρος Ελευθερία – Παρασκευή Κρίτσιου-Στη Λευκοπηγή η κηδεία της άτυχης κοπέλας

2 Δεκεμβρίου 2025
Υπό βροχή και με την “Πανδώρα” το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Κοζάνης -Βίντεο

Δήμος Κοζάνης: Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων

2 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

2 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Βράβευση της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου

2 Δεκεμβρίου 2025
ΤΡΑΚΤΕΡ

Δυτική Μακεδονία: Οι αγρότες στα μπλόκα

2 Δεκεμβρίου 2025
Πρόσκληση Συνοδών για Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ατόμων με Αναπηρία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για το έτος 2025

Σπάρτακος: Η διαφορετικότητα θα πρέπει να αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης

2 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Συνάντηση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

2 Δεκεμβρίου 2025
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025

Απονομές Βραβείων «Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025»

2 Δεκεμβρίου 2025
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο

2 Δεκεμβρίου 2025
Άρθρο του βουλευτή Ν Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ

Στάθης Κωνσταντινίδης: Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κατ’ εξαίρεση διατήρηση κρατικών δομών και υπηρεσιών, ιδίως σχολικών μονάδων

2 Δεκεμβρίου 2025
Άνοιξε και επίσημα για πρώτη φορά τις πύλες του  το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας στη Γαλατινή του Δήμου Βοΐου με τη συμμετοχή 80 εκπαιδευόμενων

Άνοιξε και επίσημα για πρώτη φορά τις πύλες του  το Σχολείο Β’ Ευκαιρίας στη Γαλατινή του Δήμου Βοΐου με τη συμμετοχή 80 εκπαιδευόμενων

2 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί με νέο κύμα την Ευρώπη

sierafm by sierafm
21 Ιουνίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έξαρση υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με τους επιστήμονες να χτυπούν ηχηρό «καμπανάκι» για άμεση δράση.

Αυτό αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times, μιλώντας με σαφήνεια για «απειλή» κατά της προόδου που έχει σημειώσει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην ανάσχεση της πανδημίας, έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρής μάχης.

Προς επικράτηση στην Ευρώπη

Παραθέτοντας δεδομένα του συστήματος «παρακολούθησης» και ανάλυσης της πορείας του ιού που χρησιμοποιεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι παρότι η συγκεκριμένη παραλλαγή (γνωστή και ως «ινδική»), προς το παρόν αποτελεί απλά μέρος του συνολικό πανδημικού «κάδρου» στη Γηραιά Ήπειρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς αντιστοιχεί πλέον το 96% της νέας αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία. Επίσης, ξεπέρασε το 20% στην Ιταλία και περίπου το 16% στην Ιταλία.

Η μικρή, αλλά διαρκώς αυξανόμενη καμπύλη των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό για ενδεχόμενο «φρένο» στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο δίμηνο η Ευρώπη, που έχει κατορθώσει να φέρει τους δείκτες νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο.

«Είμαστε καθ΄οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην «Δέλτα» να πάρει το πάνω χέρι», ήταν, μάλιστα η χαρακτηριστική αποστροφή του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, την περασμένη Τρίτη.

Στην Πορτογαλία, η εξάπλωση της παραλλαγής έχει εντοπιστεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Λισαβόνας, όπου κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 60% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας. Κάτι που οδήγησε σε επιβολή επιπλέον περιορισμών, καθώς απαγορεύτηκαν οι «μη ουσιώδεις» μετακινήσεις από και προς την πόλη.

Τα μάτια στραμμένα στην Βρετανία

Η προσοχή των επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, είναι, ωστόσο, στραμμένη κυρίως στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, με την «Δέλτα» να αφορά το 98% των νέων περιστατικών, αναφέρουν οι FT. Μάλιστα, μετά την παρουσίαση επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης, που καταδείκνυαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι 2,2 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα», το Λονδίνο προχώρησε σε αναστολή ενός μήνα της ολικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Οι αποφάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποτελούν κάτι σαν εργαστήριο (σ.σ. για εξαγωγή συμπερασμάτων) για εμάς στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει στο βρετανικό μέσο ο Μπρουνό Λινά, ιολόγος από την πόλη της Λυών και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το αν οι εξάρσεις της «Δέλτα» θα οδηγήσουν σε ευρύτερη επιδείνωση στην Ευρώπη θα κριθεί από δύο παράγοντες: από το πόσοι πολίτες θα φτάσουν στον πλήρη εμβολιασμό, αλλά και από τη συμπεριφορά τους κατά την περίοδο άρσης των μέτρων σε κοινωνική ζωή και εργασιακό περιβάλλον.

Η μόνη λύση ο εμβολιασμός

Οι έρευνες της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν με έμφαση τη σημασία να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αποτελεσματική απέναντι στη «Δέλτα», συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις αυξάνουν, μάλιστα, την προστασία από συμπτωματική νόσο από την εν λόγω μετάλλαξη, από το 33% στο 81%. Ωστόσο, ενώ στη Βρετανία περίπου 46% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κυμαίνονται σαφώς χαμηλότερα, μεταξύ 20% και 30%.

«Αν κρατήσουμε έναν καλό ρυθμό στους εμβολιασμούς και κάποια μέτρα προστασίας, όπως τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μπορούμε ακόμη να καταστείλουμε την κυκλοφορία του ιού μέσα στο καλοκαιρί», συμπληρώνει ο Γάλλος ιολόγος.

«Η «Δέλτα» θα εκτοπίσει τις υπόλοιπες παραλλαγές, θα πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψη μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγηθούμε σε ένα νέο επιδημικό κύμα», προσθέτει. Πάντως, όσον αφορά τη Βρετανία, επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ανέφερε χθες Σάββατο 19/6 στο BBC ότι «ένα νέο κύμα στη χώρα, έχει σαφέστατα ξεκινήσει», εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιόδοξη οπτική ότι λόγω εμβολιασμών, αυτό δεν αποτυπώνεται προς το παρόν στους δείκτες νοσηλειών. Αναδεικνύοντας, εν ολίγοις, με τη σειρά του τη σημασία της όσο το δυνατόν ταχύτερης προόδου των εμβολιαστικών εκστρατειών.

Η «κρυφή» εξάπλωση
Όπως αναφέρουν οι FT, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η παραλλαγή «Δέλτα» έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο απ΄ όσο φαίνεται, αλλά αυτό δεν έχει εντοπιστεί, καθώς τα δεδομένα για την γονιδιωματική αλληλουχία που απαιτείται για την ταυτοποίηση των παραλλαγών στην Ευρώπη, είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα.

Ειδικότερα, ενώ στη Βρετανία ο αριθμός ανέρχεται πάνω από τις 500.000 γονιδιώματα, άλλες μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, είναι πολύ πίσω: 130.000 έχουν ακολουθηθεί στη Γερμανία, 47.000 στη Γαλλία και 34.000 στην Ισπανία.

«Κοστίζει ακριβά, είναι χρονοβόρο και έχει παραμεληθεί», εξηγεί στους FT ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το δημοσίευμα αναδεικνύει, ωστόσο, το παράδειγμα της Δανίας, που έχει ιχνηλατήσει έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και, παρόλα αυτά, έχει εντοπίσει λίγα περιστατικά της «Δέλτα», παρότι η παραλλαγή έφτασε στη χώρα, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από διάφορες παραμέτρους: τα δημογραφικά δεδομένα, τις μετακινήσεις του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων και των αφίξεων από χώρες με έξαρση όπως η Ινδία), αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης στις κοινότητες που εντοπίζεται. Από την πλευρά του, ειδικός του Ινστιτούτου του Κέιμπριτζ αναφέρει πως οι διαφορές μεταξύ χωρών ως προς τη διάδοση της «Δέλτα», παραμένουν εν πολλοίς «ένα μυστήριο».

Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί κοινή παραδοχή μεταξύ των επιστημόνων ότι «η παραλλαγή «Δέλτα», ανεξάρτητα από πού θα προέρχεται, στο τέλος θα επικρατήσει». Το κλειδί, λένε, είναι σαφώς η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων, παράλληλα, με τον όσο το δυνατόν ισχυρότερο περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ξεκάθαρο το μήνυμα: Όλο αυτό δεν έχει τελειώσει», είναι η αποστροφή του Γάλλου ιολόγου, Μπρουνό Λινά, με την οποία καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Θεσσαλονίκη: 14χρονη έχασε τη ζωή της μετά από επέμβαση γαστρικού δακτυλίου

Next Post

Φούσκωμα: 8 βήματα για άμεση ανακούφιση

Next Post
πονος κοιλια

Φούσκωμα: 8 βήματα για άμεση ανακούφιση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Ξενοφώντα Τριανταφυλλίδη και Βενιζέλου για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου
  • Έφυγε από τη ζωή η 25χρονη δικηγόρος Ελευθερία – Παρασκευή Κρίτσιου-Στη Λευκοπηγή η κηδεία της άτυχης κοπέλας
  • Δήμος Κοζάνης: Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων
  • Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη
  • Βράβευση της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr