• Latest
κορονοιος, γριπη

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες;

7 Απριλίου 2020
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

14 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2025: Χιλιάδες απόπειρες απάτης – Ακυρώθηκαν 3.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις

14 Νοεμβρίου 2025
εργατικο κεντρο

Τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες;

sierafm by sierafm
7 Απριλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αν και ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει όλο τον πληθυσμό, κάποιες ομάδες είναι πιο ευαίσθητες από κάποιες άλλες. Μάθετε σήμερα ποιες είναι αυτές οι ομάδες ανθρώπων.

Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό από άλλους είναι ίσως ο πραγματικός λόγος πίσω από τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο. Οι ευπαθείς ομάδες υποφέρουν περισσότερο από τον ιό αν μολυνθούν.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες. Ο ιός που ξεκίνησε το ταξίδι του στην πόλη Γουχάν της Κίνας, τώρα πολλαπλασιάζεται με τρομακτικό ρυθμό σχεδόν παγκοσμίως. Μελέτες του γονιδιώματος του κορωνοϊού έχουν ανιχνεύσει ότι το σωματίδιο που κυκλοφορεί δεν είναι πλέον το ίδιο με το αρχικό σωματίδιο που έφυγε από την Κίνα. Αν και είναι ουσιαστικά ο ίδιος ιός, από τότε έχει μεταλλάξει τις γενετικές πληροφορίες του.

Ωστόσο, το επιδημιολογικό του προφίλ φαίνεται να παραμένει το ίδιο. Μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων αναπνοής και μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αυτού του κορωνοϊού είναι υψηλή. Έχει υψηλό ρυθμό μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων χάρη στις πρωτεΐνες στην επίστρωσή του, οι οποίες προσκολλώνται στους υποδοχείς ανθρώπινων κυττάρων. Δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζημιά στις πνευμονικές κυψελίδες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποιες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ηλικιωμένοι είναι μια από τις ευπαθείς ομάδες

Μία από τις πιο πληγείσες ομάδες που υποφέρουν από τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι οι ηλικιωμένοι, ειδικά εκείνοι άνω των 65. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο θάνατος αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο κορωνοϊός προκαλεί θάνατο στο 4% περίπου των μολυσμένων ατόμων, αλλά τα άτομα άνω των 80 ετών έχουν ποσοστό θνησιμότητας 15% εάν έχουν μολυνθεί. Αυτές οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Όπως και με άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις – εποχική γρίπη, για παράδειγμα – τα σωματίδια των μολυσματικών παραγόντων εκμεταλλεύονται την κακή κατάσταση των αναπνευστικών κυττάρων. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αργό στην αντίδραση και η απάντησή του δεν έρχεται εγκαίρως. Ομοίως, οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στο COVID-19 επειδή συχνά υποφέρουν από παθήσεις που συνοδεύουν την ηλικία τους. Τα άτομα με διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο επηρεάζονται ιδιαίτερα

Οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τον κορωνοϊό

Μια από τις ευπαθείς ομάδες είναι οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις. Σε αυτή την ομάδα πρέπει να συμπεριλάβουμε άτομα με:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Διαβήτη
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Υψηλή πίεση
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρκίνο

Οι χρόνια άρρωστοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υποφέρουν μόνο λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής τους. Υποφέρουν επίσης λόγω των φαρμάκων που παίρνουν. Τα ίδια τα φάρμακα μπορούν να έχουν τις δικές τους δυσμενείς συνέπειες και αλληλεπιδράσεις.

Για παράδειγμα, αν λάβουμε υπόψη τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, εάν μολυνθούν και αποκτήσουν πνευμονία, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο σοβαρές γι ‘αυτούς. Οι διαδικασίες εντατικής θεραπείας μπορούν να διαρρήξουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, λόγω των αντιπηκτικών φαρμάκων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθούν.

Μία μελέτη, συγκεκριμένα, συνδέει τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό. Οι ασθενείς που μελετήθηκαν επίσης είχαν υψηλά επίπεδα βιοχημικής φλεγμονής στο αίμα τους.

Άλλες ομάδες και η σχέση τους με το κορωνοϊό

Ακόμα μια από τις ευπαθείς ομάδες είναι οι εγκυμονούσες. Ωστόσο, τα μέτρα απομόνωσης είναι προληπτικά δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου. Από όσο γνωρίζουμε μέχρι τώρα, ο κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες είναι παρόμοιος με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό διαφέρει από την πανδημία γρίπης H1N1 το 2009, όταν οι έγκυες γυναίκες άνηκαν στις ευπαθείς ομάδες. 

Μια άλλη επιστημονική μελέτη διαφοροποίησε αυτούς που επηρεάστηκαν από κορωνοϊό σύμφωνα με την ομάδα αίματός τους. Προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από αυτά με ομάδα αίματος Ο. Ωστόσο, η έρευνα ήταν περιορισμένη στον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μην ξεχνάτε

Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που οδηγούν στο θάνατο. Πρέπει να υιοθετήσουμε παραπάνω μέτρα για την φροντίδα, υγιεινή και κοινωνική απομόνωση σε αυτές τις ομάδες κινδύνου. Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο απλά δεν θα έχουν κρεβάτι για να καλύψουν τα άτομα με σοβαρές ασθένειες, οπότε πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας για να μειώσουμε την καμπύλη μόλυνσης.

Πηγή:meygeia.gr

Previous Post

Άδεια εργαζόμενων γονιών: Προς παράταση μέχρι τις 24 Απριλίου λόγω κλειστών σχολείων

Next Post

Ανδρέας Πάτσης: Κάλυψη ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Γ.Ν. Γρεβενών

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ανδρέας Πάτσης: Κάλυψη ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Γ.Ν. Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”
  • Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025
  • 18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr