• Latest
κορονοιος εμβολιο

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια – Γιατί να εμβολιαστούμε

8 Ιανουαρίου 2021
Αποκριάτικη εκδήλωση Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνη

Αποκριάτικη εκδήλωση Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνη

17 Φεβρουαρίου 2026
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Πρόγραμμα Κατανυκτικών Εσπερινών στην πόλη της Κοζάνης

17 Φεβρουαρίου 2026
Σπάρτακος: Κατολίσθηση σημαίνει πως διολισθαίνει το ενδιαφέρων των υπευθύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

Σπάρτακος: Κατολίσθηση σημαίνει πως διολισθαίνει το ενδιαφέρων των υπευθύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

17 Φεβρουαρίου 2026
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Εορτή Αγίας Φιλοθέης στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

17 Φεβρουαρίου 2026
κτηνοτροφια προβατα

Έκκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να ολοκληρωθεί η καραντίνα των αιγοπροβάτων

17 Φεβρουαρίου 2026
αστυνομια

Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος με κάνναβη, έκσταση, χάπια και άλλα ναρκωτικά!!!

17 Φεβρουαρίου 2026
Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Κάλεσμα του Δήμου στις μαθήτριες και τους μαθητές για τα φετινά Sourd Games – Μάθημα μόνο την πρώτη ώρα για Γυμνάσια και Λύκεια την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Κάλεσμα του Δήμου στις μαθήτριες και τους μαθητές για τα φετινά Sourd Games – Μάθημα μόνο την πρώτη ώρα για Γυμνάσια και Λύκεια την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

17 Φεβρουαρίου 2026
Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα ESB PROFICIENCY Δεκεμβρίου 2025

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα ESB PROFICIENCY Δεκεμβρίου 2025

17 Φεβρουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Ψευτοηλεκτρολόγοι έστησαν κομπίνα μέσω αγγελίας – Πώς αποσπούσαν χρήματα από τα θύματά τους

17 Φεβρουαρίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ψευδείς δύο στις τρεις δηλώσεις

17 Φεβρουαρίου 2026

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026 συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

17 Φεβρουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Υποβολή αιτήσεων για τη σύνδεση νέων καταναλωτών στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης Κοζάνης για την περίοδο λειτουργίας 2026-2027

17 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια – Γιατί να εμβολιαστούμε

sierafm by sierafm
8 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tι είναι αυτό που «θα μπει στον οργανισμό μας» και πώς θα βοηθήσει τη φυσική μας άμυνα ώστε να τα βγάλει πέρα με τον κορωνοϊό; Ο λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Καφετζής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ δίνει όλες τις απαντήσεις

Έφθασε και στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά της COVID-19 και ξεκίνησε ήδη ο εμβολιασμός. Προτεραιότητές του εμβολιαστικού σχεδιασμού είναι τα άτομα που μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, τα πλέον ευάλωτα άτομα, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση κ.ο.κ., με στόχο εκείνο το ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για ανοσία του πληθυσμού και συνεπώς για αναγέννηση της κοινωνίας και αναθέρμανση της οικονομίας. Περιμένοντας τη σειρά μας, είτε σήμερα είναι αυτή είτε αύριο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, έτσι ώστε να ξέρουμε τι είναι αυτό που θα μπει στον οργανισμό μας και πώς θα βοηθήσει τη φυσική μας άμυνα ώστε να τα βγάλει πέρα με τον κορωνοϊό.

Εμβόλια mRNA

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι εμβόλια «τεχνολογίας» mRNA. Στοχεύουν δηλαδή στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν αυτά το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει μέσω ενός μηχανισμού που είναι ο εξής: μόλις δεχτούν την εντολή τα κύτταρά μας θα παραγάγουν την S- πρωτεΐνη του ιού που αποτελεί το αντιγόνο (το ερέθισμα) εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού μας θα φτιάξουν αντισώματα και θα ενεργοποιήσουν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τι είναι όμως το mRNA; Το mRNA είναι νουκλεϊνικό οξύ, ένας «εντολέας» που εισάγει την παραπάνω εντολή στον οργανισμό μας και την παραδίδει στα κύτταρά μας. Φανταστείτε το ως ένα «καλούπι» μέσα στο οποίο τα κύτταρά μας θα τοποθετήσουν τα κατάλληλα βιολογικά υλικά για να φτιάξουν το εκμαγείο του και, αμέσως μετά, αυτό το «καλούπι» θα καταστραφεί. Έτσι δεν θα υπάρξει περίπτωση να δώσει για δεύτερη φορά την ίδια εντολή ούτε και θα είναι δυνατόν να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού μας, αφού δεν θα υπάρχει.

Για να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός όμως, έπρεπε να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα: το πρόβλημα του να μην αναγνωριστεί αυτό το mRNA από τα αμυντικά μας κύτταρα ως εισβολέας και καταστραφεί πριν φτάσει στα κύτταρά μας για να δώσει την εντολή που μεταφέρει. Η Pfizer προχώρησε στην εξής λύση: κάθε mRNA τοποθετείται σε ένα «περιτύλιγμα» από λιπίδια, ώστε να αποφευχθεί η αναγνώρισή του ως «εχθρού» και να φθάσει σώο στα κύτταρά μας.

Τα εμβόλια των AstraZeneka, CanSinoBio (κινέζικο) και Gamaleya (ρώσικο) δεν είχαν το παραπάνω πρόβλημα γιατί τοποθέτησαν την «εντολή», δηλαδή τον κώδικα παραγωγής της S-πρωτεΐνης του ιού σε κάποιο, διαφορετικό ανά εταιρεία, στέλεχος αδενοϊού (αδενοϊός μεταφορέας/adenovirus vector vaccine), που λειτουργεί ως μεταφορέας γονιδίου (RNA) με στόχο να φτάσει και να δοθεί στα κύτταρά μας η εντολή να φτιάξουν την S-πρωτεΐνη του ιού, εναντίον της οποίας στη συνέχεια θα φτιάξουν και αντισώματα.

Η επιλογή όμως αυτή έχει να αντιμετωπίσει ένα άλλο πρόβλημα: αν ο επιλεγμένος αδενοϊός είναι από τους συνήθεις που κυκλοφορούν, μπορεί να είναι «γνωστός» στον οργανισμό και να υπάρχουν ήδη αντισώματα γι΄αυτόν, αντισώματα που θα τον αναγνωρίσουν ως εχθρό και θα τον καταστρέψουν. Γι’ αυτό η μεν AstraZeneka χρησιμοποιεί στέλεχος αδενοϊού που απομόνωσε από χιμπατζή, ενώ οι άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν στελέχη αδενοϊού πιο σπάνια από αυτά που συνήθως μας προσβάλλουν. Ανεξάρτητα όμως από τις παραπάνω διαφορές όλα τα εμβόλια που έχουν περιγραφεί μέχρι στιγμής στην πραγματικότητα δεν αποτελούν τυπικά ή κλασικά εμβόλια αλλά εντολές παραγωγής εμβολίου από τα ίδια τα κύτταρά μας, εξηγεί ο κ. Καφετζής.

Εμβόλια κλασικής εμβολιαστικής λογικής

Μια άλλη κατηγορία εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι τα εμβόλια της κλασικής εμβολιαστικής λογικής, δηλαδή τα αδρανοποιημένα ολοκυτταρικά. Ο μηχανισμός αυτών των εμβολίων είναι ο εξής: ο ιός αδρανοποιείται εργαστηριακά (καθίσταται ανίκανος να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει νόσο, ουσιαστικά νεκρώνεται). Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει ο αδρανοποιημένος ιός όταν εισαχθεί στον οργανισμό είναι να διεγείρει τα Β-κύτταρα για να παραγάγουν αντισώματα που θα ενεργοποιήσουν την κυτταροτοξική δράση των Τ- κυττάρων. Στην περίπτωση επομένως αυτών των εμβολίων η «εντολή» είναι η εισαγωγή στον οργανισμό του αδρανοποιημένου στελέχους του ιού. Αυτή ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό η λογική όλων των παραγομένων εμβολίων, και αυτή τη λογική, την «πεπατημένη», ακολουθούν οι κινεζικές εταιρείες Sinovac και Sinopharm για να παράγουν τα εμβόλιά τους.

Πρωτεϊνικά εμβόλια

Μια επόμενη κατηγορία εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι τα πρωτεϊνικά εμβόλια. Πρόκειται επίσης για εμβόλια «κλασικής λογικής» των οποίων ο μηχανισμός είναι ο ίδιος με αυτών που περιγράφονται παραπάνω, μόνο που σε αυτά αντί για ολόκληρο τον ιό χρησιμοποιείται μόνο η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί ως εμβόλιο. Σε αυτά τα εμβόλια έχουν προχωρήσει αρκετά οι Sanofi μαζί με την GSK και η Canadian Biotech Medicago με την GSK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια mRNA και ιού-μεταφορέα δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Και παρόλο που θα περίμενε κανείς το αντίθετο, έχουν πολύ χαμηλό κόστος και είναι πολύ εύκολο να παραχθούν πολύ γρήγορα, δυνατότητα που τα καθιστά σχεδόν ιδανικά για αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα κλασικά εμβόλια βρίσκονται ακόμη σε προγενέστερα στάδια παραγωγής. Επιπλέον, στην μέχρι σήμερα πράξη δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα και, λογικά, δεν αναμένονται και στη συνέχεια.

Συνεπώς, θα πρέπει να εμβολιαστούμε με αυτά. Και όταν θα υπάρχουν πλέον και μεγαλύτερη εμπειρία για τα διαθέσιμα εμβόλια, και περισσότερη γνώση για τη διάρκεια της ανοσίας που προκαλούν, και άλλα νέα εμβόλια, τότε και μόνον τότε θα είναι ώρα για συζητήσεις του τύπου: «ποιο είναι το καλύτερο» και «με ποιο θα πορευτούμε», καταλήγει ο κ. Καφετζής.

*Ο κ. Δημήτρης Καφετζής είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και σύμβουλος της Διοίκησης του Metropolitan Hospital για το Παιδιατρικό Τμήμα

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Κορονοϊός: Όποιος περνάει αυτά τα 4 συμπτώματα, έχει ανοσία για περισσότερο καιρό

Next Post

Ο αγαπημένος καρπός που δυναμώνει την καρδιά και τα οστά – Και αδυνατίζει!

Next Post
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Ο αγαπημένος καρπός που δυναμώνει την καρδιά και τα οστά – Και αδυνατίζει!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αποκριάτικη εκδήλωση Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνη
  • Πρόγραμμα Κατανυκτικών Εσπερινών στην πόλη της Κοζάνης
  • Σπάρτακος: Κατολίσθηση σημαίνει πως διολισθαίνει το ενδιαφέρων των υπευθύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων
  • Εορτή Αγίας Φιλοθέης στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Κοζάνης
  • Έκκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να ολοκληρωθεί η καραντίνα των αιγοπροβάτων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr