• Latest

Κωνσταντίνος και Δημήτριος Τζίνου, Δυο άγνωστοι ήρωες του 21 …της Σιάτιστας γεράκια αηδόνια του Βλατσιού της Σέλιτσας τρυγόνια ζωστήτε μ’ έναν νου… της Θεοδώρας Λειψιστινού

14 Μαρτίου 2021
λίμνη Πολυφύτου

Οι μεγάλες εισροές νερού στον Ιλαρίωνα φέρνουν καθημερινή άνοδο 25 εκ της στάθμης στον Πολύφυτο

27 Νοεμβρίου 2025
 Δήμος Κοζάνης: Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 στην κεντρική πλατεία Νίκης και ώρα 11:30

 Δήμος Κοζάνης: Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 στην κεντρική πλατεία Νίκης και ώρα 11:30

26 Νοεμβρίου 2025
Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

26 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Σύσκεψη του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας  Λεκάνης Βεγορίτιδας την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

26 Νοεμβρίου 2025
Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στη Μονή Ζάβορδας – Συζήτηση για προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής

Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στη Μονή Ζάβορδας – Συζήτηση για προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής

26 Νοεμβρίου 2025
Τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει η Κοζάνη

Παραμένει στον Άγιο Νικόλαο Κοζάνης το Λείψανου Του Αγίου Νεκταρίου

26 Νοεμβρίου 2025

Γρεβενά: 41 μικρά υδροηλεκτρικά σε Αλιάκμονα και Βενέτικο ποταμό

26 Νοεμβρίου 2025
Στην 4Ε η ταινία του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας

Στην 4Ε η ταινία του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας

26 Νοεμβρίου 2025
Υπογράφτηκε σύμβαση για τη γούνα. Βίντεο

Υπογράφτηκε σύμβαση για τη γούνα. Βίντεο

26 Νοεμβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση το Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου. Βίντεο

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση το Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου. Βίντεο

26 Νοεμβρίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοζάνη: Εκλεβαν ανταλλακτικά αυτοκινήτων από αποθήκη. Σύλληψη από την ομάδα ΔΙΑΣ

26 Νοεμβρίου 2025
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο έργο LIFE-RenoInGR

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο έργο LIFE-RenoInGR

26 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Κωνσταντίνος και Δημήτριος Τζίνου, Δυο άγνωστοι ήρωες του 21 …της Σιάτιστας γεράκια αηδόνια του Βλατσιού της Σέλιτσας τρυγόνια ζωστήτε μ’ έναν νου… της Θεοδώρας Λειψιστινού

sierafm by sierafm
14 Μαρτίου 2021
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Σιατιστινοί, μην αντέχοντας τον τουρκικό ζυγό, έφευγαν από την πατρίδα, είτε για να σπουδάσουν είτε για να ασχοληθούν με το εμπόριο, αλλά στόχος τους ήταν πάντα η αποτίναξη του ζυγού .

Στα Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και Λαογραφικά, αναφέρεται ότι οι Τούρκοι δεν τους άφηναν σε ησυχία ούτε τις γιορτινές μέρες, γιατί τότε επέλεγαν οι φοροεισπράκτορες να τους επισκεφθούν.

Και όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους έπαιρναν τα σκεύη και τα έπιπλα και τα πουλούσαν ή τους επέβαλαν σε αγγαρείες και η ζωή τους διέτρεχε κίνδυνο κάθε στιγμή να αποκεφαλισθούν από τον κάθε Τούρκο που μπορούσε να το κάμει δυνάμει του κεφαλικού φόρου.

Γι αυτό και ξενιτεύονταν και εκεί που πήγαιναν διακρίνονταν για τη φιλοπονία, αποκτούσαν πλούτη τα οποία διέθεταν στον αγώνα της ανεξαρτησίας και στην καλυτέρευση των όρων ζωής όσων ζούσαν στην πατρίδα.

Οι Σιατιστινοί ήταν φλογεροί πατριώτες και γι αυτό σε κάθε ξύπνημα του γένους ήταν σε εγρήγορρση και πάντα πρωτεργάτες ή συνεργάτες των πρωτεργατών.

Χωρίς αυτούς δύσκολα θα είχε επιτευχθεί ο διαφωτισμός του Γένους και η επανάσταση του 21.

Μεταξύ των συνεργατών του Ρήγα Βελεστινλή ήταν και οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Δημήτριος Τζίνου από τη Σιάτιστα.

Για τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Δημήτριο Τζίνου μας λείπουν αρκετά στοιχεία.

Γνωρίζουμε ότι γεννήθηκαν στη Σιάτιστα, ο μεν Δημήτρης στα 1799, ενώ ο Κωνσταντίνος που ήταν μεγαλύτερος δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε.

Το σπίτι των αδελφών Τζίνου ήταν ανάμεσα στα σπίτια Μπέϊνας Κώτσιου, του Αθανασίου Δίτσιου και Κωτσιούλα Τζάστα (Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και Λαογραφικά).

Είχε δύο πατώματα και τα παράθυρά του ήταν από τη Βιέννη. Ήταν το σπίτι μιας εύπορης οικογένειας.

Πήγαν σχολείο στη Σιάτιστα και στη συνέχεια στη Βιέννη για ανώτερες σπουδές και για εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο Κωνσταντίνος Τζίνος στάλθηκε στη Δυτική Μακεδονία ως απόστολος των σχεδίων του Ρήγα και διανομέας των επαναστατικών του προκηρύξεων.

Ο Κ.Τζίνος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ρήγα, ήρθε στη Σιάτιστα για να διαδώσει τις ιδέες του Ρήγα, επισκέφτηκε τη Σέλιτσα , τη Βλάστη, την Κλεισούρα και άλλες κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

Απήγγειλε τον Θούριο, στίχους από το δεύτερο επαναστατικό άσμα του Ρήγα «Ύμνος πατριωτικός της Ελλάδος και όλης της Γραικίας προς ξαναπόκτησιν της αυτών Ελευθερίας», που συμπεριλαμβανόταν στο Στρατιωτικό Εγκόλπιο ( Λ.Ι.Βρανούση), παρακινώντας τους κατοίκους να ετοιμάζονται για την εξέγερση, Σε κάθε κοινότητα που πήγαινε <<…τον παρακαλούσαν να διαβάσει αυτόν και τον άκουαν με δάκρυα οι αγράμματοι…>> και ο Κωνσταντίνος προσάρμοζε τον Θούριο, τροποποιημένο ως εξής:
Ντουντούμηδες φαρδιά φορούν
χωρίς πιλιάφι δεν μπορούν
και σεις, βρε παλικάρια,
που’ στε σαν τα λιοντάρια
οπού στη φωτιά ορμούν
και στο αίμα κολυμβούν
της Σιάτιστας γεράκια
αηδόνια του Βλατσιού
της Σέλιτσας τρυγόνια
ζωστήτε μ’ έναν νου.

Ο Κωνσταντίνος Τζίνος ήταν φλογερός πατριώτης, χωρίς να λογαριάζει τους κινδύνους.

Τον ενδιέφερε το μήνυμα της ελευθερίας να φτάσει παντού, να γίνει αφύπνιση και να κερδηθεί η ελευθερία. Δυστυχώς, ούτε το όνομά του δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Γεώργιος Κρέμος στον Πρόλογο της έκδοσης του έργου Γ. Ζαβίρα <<Νέα Ελλάς>>, επαναλαμβάνοντας τους λόγους του Άνθιμου Γαζή:«Ούτω πάντων σχεδόν των εταίρων του Ρήγα ουδέ τα ονόματα γινώσκουσι τα πλήθη. Ούτε Πουλίου και Γεωργίου των Μαρκιδών, ούτε Κώστα τινός, των Σιατιστέων, γινώσκουσιν οι πολλοί».

Ο Κώστας ο Σιατιστινός είναι Κώστας Τζίνος, σύμφωνα με την παράδοση, μπορεί όμως και ο Κώστας Δούκας. Και οι δυο με μεγάλη προσφορά στον αγώνα,

Ο αδελφός του Κωνσταντίνου, ο Δημήτριος Τζίνος, στην αρχή της Επανάστασης του 1821 συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε. Όταν απελευθερώθηκε, ήρθε στη Σιάτιστα, τον ίδιο καιρό που είχε έρθει εκεί και ο Ν. Κασομούλης, ο οποίος αναφέρει στα Ενθυμήματά του ( τ.α΄, σελ. 139) τα νέα που του έφερε ο Δ.Τζίνος: <<Οι Τούρκοι έγινα θηρία από το Νύσσι και κάτω>>.

Σύμφωνα με τον Κασομούλη, ο Δημήτριος πήρε μέρος και διακρίθηκε σε πολλές μάχες του αγώνα του 1821. Ήταν στενοί συνεργάτες με τον Κασομούλη.Το 1822 πήγε στα Ψαρά και στην Αξιά συναντήθηκε με τον Κασομούλη, ενημερώνοντάς του ότι ο πατέρας του πήγε την οικογένεια στη Νάουσα και αυτός έμεινε στη Σιάτιστα ως ύποπτος, γιατί τον κατηγόρησαν ότι είχε γυιο αποστάτη.

Ο Ν. Κασομούλης ( Ενθυμήματα, Α σελ. 179) γράφει για τον πατέρα του: «ότι διαβληθείς ως έχων υιόν αποστάτην έμενε εκεί, οπού οπωσούν προφυλάττονται οι ύποπτοι».

Και ο Βλαχογιάννης, στην ίδια σελίδα και στην υποσημ. 5, διευκρινίζει: «Μένουν στη φύλαξη της αρχής και δε φυλακίζονται. Έμεινεν εκεί, στη Σιάτιστα. Φαίνεται, δεν τον αφήσανε να φύγη ως ύποπτος».

Πάντως, ο Κ. Κασομούλης το 1822 βρίσκεται στη Νάουσα να πολεμά και να σκοτώνεται.

Μετά τα Ψαρά, ο Δ.Τζίνος ήλθε στην Πελοπόννησο και κατατάχθηκε ως απλός στρατιώτης στο σώμα του Κολοκοτρώνη. Πολέμησε στην πολιορκία της Τρίπολης με γενναιότητα και οι συμπολεμιστές του με σεβασμό εκφράζονταν για τον ηρωισμό, τη μετριοφροσύνη, την ευθύτητα του χαρακτήρα και την ανιδιοτέλειά του, προσόντα που διατήρησε σε όλη του τη ζωή.

Στα 1825 ο Τζίνος ενήργησε να καούν τα δεμάτια από τ΄αλώνια της πεδιάδας του Άργους, για να μη έχει τροφές ο Ιμπραΐμης.

Πολέμησε στις Λεύκες έξω από το Ναύπλιο, όπου αρίστευσε, όπως ομολογεί ο Κασομούλης (Ενθυμήματα, τ. Β, σελ. 74,75), που ήταν αυτόπτης μάρτυρας εκεί.

Ποιος ξέρει σε πόσες μάχες έλαβε μέρος ο Τζίνος, που ήταν στην Επανάσταση από την αρχή έως το τέλος αυτής; Κατατάχθηκε στη Χωροφυλακή το 1836, έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα ενάντια της ληστείας και μπόρεσε να εξοντώσει μεγάλο αριθμό ληστών, που λυμαίνονταν την Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και δράσης του.
Πέθανε στις 29 Φεβρουαρίου 1860 στην Τρίπολης.

Στο θάνατό του οι εφημερίδες δημοσίευσαν εγκωμιαστικά άρθρα της δράσης του. Η «Αθηνά», 2 Μαρτίου 1860 : «Και έτερον ιερόν λείψανον του αγώνος, ο καθ’ άπασαν την Ελλάδα γνωστός δια τα στρατιωτικά αισθήματά του Δημήτριος Τζήνος, δεν υπάρχει πλέον εις την ζωήν…Επέπρωτο να αφήση τα οστά αυτού, απερχόμενος εις τον Κύριον, ο στρατιώτης της Επαναστάσεως Τζήνος εις την Τριπολιτσάν, εις τον τόπον εις ον άλλοτε συνεπολέμησε μετά των Ηρώων εκείνων υπέρ της ελευθερώσεως της Πατρίδος>>.

Η «Αυγή» των Αθηνών, 3 Μαρτίου 1860: «Ο ταγματάρχης της Χωροφυλακής Δημήτριος Τζήνος, ο τοσούτον διακριθείς επί της καταδιώξεως της ληστείας, προσβληθείς εκ κεραυνοβόλου απόπληξίας εν Τριπόλει, ένθα είχε την έδραν του, απεβίωσεν…. Ο μακαρίτης Τζήνος ήτο γέννημα θρέμμα της Σιατίστης της Μακεδονίας και τα πρώτα γράμματα έμαθεν εις Βιέννην, αφ’ όπου έδραμεν ενταύθα, όταν ήχησεν η σάλπιγξ της ελευθερίας, υπέρ ης ηγωνίσθη και εθυσίασε.

Απέθανε δε, ως όλοι οι καθαυτό αγωνισταί, επί της ψάθης, ουδέ οβολόν αφήσας εις την ατυχή οικογένειάν του». ( Ν. Σ. Κτενιάδου, Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής 1833-1933, τεύχος Β΄, 1835-1843), (Ζυγούρης Φίλιππος, Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, Σιάτιστα ).

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης!!!

Tags: ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Previous Post

Συνελήφθη 33χρονος στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post

Τα κρούσματα της Κυριακής 14/3 στη Δυτική Μακεδονία – 1.626 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

Next Post
κορονοιος

Τα κρούσματα της Κυριακής 14/3 στη Δυτική Μακεδονία - 1.626 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Οι μεγάλες εισροές νερού στον Ιλαρίωνα φέρνουν καθημερινή άνοδο 25 εκ της στάθμης στον Πολύφυτο
  •  Δήμος Κοζάνης: Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025 στην κεντρική πλατεία Νίκης και ώρα 11:30
  • Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025
  • Σύσκεψη του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας  Λεκάνης Βεγορίτιδας την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου
  • Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στη Μονή Ζάβορδας – Συζήτηση για προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr