• Latest
ΜΑΛΟΥΤΑΣ

Λάζαρος Μαλούτας:  «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ΑΕ, με τον τρόπο που δρομολογείται, δεν υπηρετεί το τοπικό συμφέρον»

1 Οκτωβρίου 2021
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες ταυτότητες: Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό για όσους δεν έχουν αλλάξει

21 Δεκεμβρίου 2025
Δικαστήριο δικη

Μητέρα καταδικάστηκε για την κακή στοματική υγιεινή του παιδιού της

21 Δεκεμβρίου 2025
υπολογιστης

Εφιάλτης για 15χρονη: Άνδρας δημοσίευσε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες της

21 Δεκεμβρίου 2025
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή – Πότε θα είναι κλειστά

21 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα

21 Δεκεμβρίου 2025
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία από τον Siera fm 105,3 και το sierafm.gr

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία από τον Siera fm 105,3 και το sierafm.gr

21 Δεκεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εκδήλωση για την αγάπη και την αλληλεγγύη!!! Την Κυριακή 28/12

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εκδήλωση για την αγάπη και την αλληλεγγύη!!! Την Κυριακή 28/12

21 Δεκεμβρίου 2025
Το ΚΚΕ στα φυλάκια Νίκης και Κρυσταλλοπηγής

Το ΚΚΕ στα φυλάκια Νίκης και Κρυσταλλοπηγής

21 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

20 Δεκεμβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ

20 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες

20 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

20 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάζαρος Μαλούτας:  «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ΑΕ, με τον τρόπο που δρομολογείται, δεν υπηρετεί το τοπικό συμφέρον»

sierafm by sierafm
1 Οκτωβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΜΑΛΟΥΤΑΣ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο περιορισμός των ποσοστών του Δημοσίου στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ ΑΕ, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελεί επιβεβαίωση μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης.

Είναι άσκοπο να αναφερθώ λεπτομερώς στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Όμως μετά το 2016, με τη μεταβίβαση των ποσοστών του Δημοσίου στη ΔΕΗ ΑΕ, στο Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως και εκατοντάδων άλλων εθνικών περιουσιακών στοιχείων σε τεχνοκρατικά όργανα, των οποίων η σύνθεση των διοικήσεων και ο τρόπος λήψης αποφάσεων ξεφεύγει του εθνικού πολιτικού ελέγχου, αναμενόμενη ήταν η εξέλιξη του περιορισμού του ποσοστού του Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ ΑΕ. Και αυτό διότι η κρατούσα άποψη τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό, είναι ότι σε συνθήκες ανταγωνισμού ο πολίτης απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες και τιμές.

 

Θα προσεγγίσω το θέμα από καθαρά τοπική, αυτοδιοικητική άποψη, αποφεύγοντας αναφορές που σχετίζονται με την εθνική ενεργειακή πολιτική, την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας και την αξιοποίηση του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη.

Είναι γεγονός, ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τα τελευταία χρόνια δεν επιφύλαξε στον Δήμο Κοζάνης κάποια προνομιακή μεταχείριση, παρά το γεγονός, ότι στα διοικητικά του όρια συγκεντρώνονταν η μεγαλύτερη παραγωγική της δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντική επιβάρυνση (70.000 στρέμματα απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ ΑΕ στα διοικητικά όρια του Δήμου και σχεδόν 2800 MW εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος). Η αναφορά και μόνο στον τρόπο αντιμετώπισης της μετεγκατάστασης της Ακρινής και του μπλοκαρίσματος των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να την εξαναγκάσει σε ρύθμιση οφειλών, όταν μάλιστα ποτέ άλλοτε δεν έπραξε κάτι  ανάλογο, αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά της ΔΕΗ ΑΕ απέναντι στον Δήμο δεν ήταν η αρμόζουσα  προς έναν δημόσιο φορέα.

 

Αξίζει να αναφερθώ σε τρία ιδιαίτερα σημεία.

—Το θέμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Κατά τη γνώμη μου είναι αδιανόητο να καθορίζεται ο τιμολογιακός έλεγχος της ενέργειας μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς τον παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στον έλεγχο και χωρίς συγκράτηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας πολύ φοβάμαι, πως η τιμή της θα φτάσει σε ύψη δυσπρόσιτα για τους άνεργους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες με συνέπεια την καταδίκη τους σε ενεργειακή φτώχεια.

—Το δεύτερο σημείο αφορά την απολιγνιτοποίηση, τη διαδικασία μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. Η θέση της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή είναι δεσπόζουσα. Ανέφερα παραπάνω το μέγεθος της ιδιοκτησίας της και τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή. Η παραγωγική αξιοποίηση αυτών των εδαφών, η υποδοχή επενδύσεων, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, η εκκρεμότητα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, η παραγωγική αξιοποίηση της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, είναι ζητήματα, που κατά τη γνώμη μου υπηρετούνται καλύτερα από μια επιχείρηση, στην οποία το Δημόσιο έχει τη μετοχική πλειοψηφία.

—Τέλος το συνυπογραφέν μνημόνιο για τις τηλεθερμάνσεις  Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Κοζάνης  και τα συμφωνηθέντα σε αυτό θα υπηρετούνται σαφώς καλύτερα, τόσο θεσμικά όσο και στο πεδίο της υλοποίησης, εάν στη ΔΕΗ ΑΕ υπάρχει μετοχική πλειοψηφία του δημοσίου.

 

Είναι προφανές ότι το τοπικό  συμφέρον, που συναρτάται από την παρουσία και δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή,  εξυπηρετείται  πολύ καλύτερα στην περίπτωση που το δημόσιο κατέχει τη μετοχική πλειοψηφία.

Συνεπώς η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ δεν υπηρετεί το συμφέρον  του τόπου και των κατοίκων του. Για το λόγο αυτό οι δρομολογούμενες εξελίξεις μας βρίσκουν ξεκάθαρα αντίθετους και φυσικά η θέση μας είναι στο πλευρό των εργαζόμενων και η διεκδίκηση των συμφερόντων του τόπου μας.

 

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Previous Post

Πάτρα: Μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου ασέλγησε σε ηλικιωμένο για να τον ληστέψει

Next Post

Αρρυθμία και ενδεχόμενη διακοπή υδροδότησης σε Δρέπανο, Ν. Χαραυγή, Μελίσσια την Κυριακή 3 Οκτωβρίου λόγω διακοπής ρεύματος. Ενδεχόμενη αρρυθμία και στο βόρειο τμήμα της Κοζάνης

Next Post
δευακ

Αρρυθμία και ενδεχόμενη διακοπή υδροδότησης σε Δρέπανο, Ν. Χαραυγή, Μελίσσια την Κυριακή 3 Οκτωβρίου λόγω διακοπής ρεύματος. Ενδεχόμενη αρρυθμία και στο βόρειο τμήμα της Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέες ταυτότητες: Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό για όσους δεν έχουν αλλάξει
  • Μητέρα καταδικάστηκε για την κακή στοματική υγιεινή του παιδιού της
  • Εφιάλτης για 15χρονη: Άνδρας δημοσίευσε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες της
  • Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή – Πότε θα είναι κλειστά
  • ΔΥΠΑ: Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr