• Latest
ΛΕΜΟΝΙ

Λεμόνι: Καλλυντικό από… κήπο

25 Οκτωβρίου 2017
Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»

19 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας.  Φωτογραφίες

Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Αντιγόνου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου

18 Δεκεμβρίου 2025
Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

18 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

18 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

18 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 22-12-2025

18 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

7 Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

26.026.943,28 € για αποζημιώσεις από την ευλογιά. Λάρισα Σέρρες και Ξάνθη παίρνουν πάνω από τα μισά χρήματα

18 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Άρπαξαν 4.500 ευρώ παριστάνοντας τον λογιστή

18 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα.  Βίντεο

Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λεμόνι: Καλλυντικό από… κήπο

sierafm by sierafm
25 Οκτωβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΛΕΜΟΝΙ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπάρχει παντού τριγύρω μας: στο μανάβικο, στους κήπους, στους δρόμους, ακόμα και στα μπαλκόνια. Το πιο κοινό φρούτο της Μεσογείου -αν όχι του κόσμου- οι Γάλλοι το αποκαλούν citron, ενώ εμείς λεμόνι.

Όμως, ουσιαστικά το λεμόνι και το κίτρο δεν έχουν σπουδαίες διαφορές, τόσο στα χαρακτηριστικά όσο και στις ιδιότητές τους. Άλλωστε, η επιστημονική ονομασία της λεμονιάς είναι «κιτρέα, η λεμονέα» και ανήκει στην οικογένεια των ρυτοειδών.

Από ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας μαθαίνουμε ότι τα δωμάτια και οι ιματιοθήκες στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας μοσχοβολούσαν άρωμα λεμονιού, το οποίο προστάτευε τα ενδύματα από σκόρους και άλλα έντομα, ενώ το κίτρο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο εσπεριδοειδές της Μεσογείου και καρπός με θεραπευτικές ιδιότητες.

Στην ίδια οικογένεια με το κίτρο και το λεμόνι ανήκουν τα εσπεριδοειδή γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, μανταρίνι, νερολί, φράπα, νεραντζιά και πορτοκάλι, που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Έναν φυσικό χυμό, παρακαλώ

Τονωτικός, στυπτικός και απολεπιστικός, ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για τα λιπαρά δέρματα με διεσταλμένους πόρους, για τα αδύνατα μαλλιά, αλλά και για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας.

Επίσης, απαλύνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας, αποχρωματίζει τις κηλίδες, μαλακώνει την επιδερμίδα και ενισχύει τα νύχια. (Για μια σπέσιαλ περιποίηση, φτιάξτε ένα scrub για χέρια και πόδια με μαύρη ζάχαρη και λεμόνι. Είναι ό,τι πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.)

Παράλληλα, ο χυμός λεμονιού βοηθά στην ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας, αλλά και στη φυσική λεύκανση των δοντιών (τρίψτε τα με μια φλούδα λεμονιού).

Τα οξέα της ομορφιάς

Το άρωμα, η ξινή γεύση, καθώς και το όξινο pΗ του λεμονιού, οφείλονται στο κιτρικό οξύ και στο μηλικό οξύ, που συγκαταλέγονται στα AHA ή αλλιώς Α-υδροξυοξέα.

Θα έχετε ακούσει για τα πίλινγκ προσώπου με οξέα φρούτων. Είναι από μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που συστήνουν δερματολόγοι για την απόκτηση μιας λείας, ομοιόμορφης και λαμπερής επιδερμίδας.

Προσοχή, όμως: «Τα οξέα των εσπεριδοειδών με ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο προκαλούν μερικές φορές φωτοευαισθησία», συμβουλεύει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου.

Το θετικό που έχουν τα οξέα του λεμονιού είναι ότι δρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φτιάξτε μια σπιτική μάσκα ομορφιάς με λεμόνι και διαπιστώστε πόσο φωτεινό θα γίνει αμέσως το πρόσωπό σας.

Τρίψτε τα νύχια ή τους αγκώνες σας με μια φέτα λεμόνι και θα ασπρίσουν στο πι και φι. Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με λίγο χυμό λεμονιού και θα αποκτήσουν φυσικές ανταύγειες και αστραφτερή λάμψη.

Η πηγή της βιταμίνης C

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι συμβόλιζαν τη θεά της νεότητας Juventas με το λεμόνι.

Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, του συμπλέγματος Β, D, και C (που εντοπίζεται στο κιτρικό και μηλικό οξύ), άλατα καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, πυριτίου, και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας.

Ωστόσο, η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ), που είναι συνώνυμη της νεανικής επιδερμίδας, βρίσκεται σε πλούσια ποσότητα στα λεμόνια (100 ml χυμός λεμονιού περιέχει περίπου 50 ml βιταμίνης C).

Μαζί με τη βιταμίνη E θεωρείται η πιο αντιοξειδωτική ουσία, αφού εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, και κάνει το δέρμα φωτεινό.

Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, άρα βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και ενισχύει την ελαστικότητα.

Το έλαιο με τα πολλά πρόσωπα

Στυπτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αιμοστατικό, εντομοκτόνο, αναζωογονητικό: ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα του αιθέριου ελαίου του λεμονιού, που βρίσκονται στη φλούδα του, είναι μακρύς.

Προσθέστε το σε βάσεις ελαίων για μασάζ ή σε λοσιόν και καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα, τα κουρασμένα και βαριά πόδια, τις μυρμηγκιές.

Βάλτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στη συσκευή καύσης και καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και το μυαλό σας.

Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος (ένα πείραμα απέδειξε ότι μετά την καύση αιθέριου ελαίου λεμονιού στα γραφεία ενός κτιρίου, τα ορθογραφικά λάθη μειώθηκαν στο μισό).

Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού χρησιμοποιείται επίσης σε είδη περιποίησης προσώπου και μαλλιών κατά της λιπαρότητας και της ακμής.

Ακόμη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναζωογονεί το θαμπό δέρμα. Τέλος, είναι μη τοξικό, αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο.

Dο It Yourself: Συνταγές ομορφιάς

Scrub για χέρια και πόδια

Τι θα χρειαστείτε:
1/2 φλιτζάνι καφέ ή μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο (ή ελαιόλαδο ή έλαιο τζοτζόμπα)
1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (προαιρετικά)

Οδηγίες:Πανεύκολη συνταγή που αναζωογονεί τα κουρασμένα πόδια και λευκαίνει τους αγκώνες, τις φτέρνες και τα γόνατα. Ανακατέψετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και κάντε μασάζ στις επίμαχες περιοχές. Προαιρετικά, προσθέστε στο μείγμα 2-3 σταγόνες τονωτικό αιθέριο έλαιο, π.χ. μέντα ή δεντρολίβανο. Ξεπλένετε με ζεστό νερό και απλώνετε μια ενυδατική που θα «κλειδώσει» την υγρασία.

Μάσκα προσώπου κατά της ακμής

Τι θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλάκια γιαούρτι
1 ασπράδι αυγού
Οδηγίες: Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώστε σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο
1-2 κουταλιές της μάσκας, ώστε να καλύψει όλο το πρόσωπο και αφήστε τη 15΄. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σκουπίστε ταμποναριστά. Η υπόλοιπη μάσκα διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Τα οξέα του λεμονιού βοηθούν στην απολέπιση και μειώνουν τις δυσχρωμίες, το ασπράδι ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας και το μέλι καταπολεμά τα βακτήρια.

Σπρέι κρατήματος για λεπτά μαλλιά

Τι θα χρειαστείτε:
1 λεμόνι
2 κούπες νερό
2 κουταλιές βότκα
Οδηγίες: Βάλτε το νερό να βράσει σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε το λεμόνι κομμένο σε κομματάκια (μαζί με τη φλούδα). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του υγρού. Έπειτα, βγάλτε το από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει. Σουρώστε το μείγμα (ιδανικά με ένα κομμάτι τούλι) και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι-σπρέι. Τέλος, ρίξτε τη βότκα και ανακινήστε. Φυλάξτε το σπρέι σε δροσερό μέρος και θα διατηρηθεί για περίπου ένα μήνα.

Γρήγορα tips

Λευκαντικό δέρματος

Bάλτε χυμό λεμονιού στις κηλίδες ή τις φακίδες σας και αφήστε τον για 15΄. Ξεπλύνετε καλά.

Για φυσικές ανταύγειες

Προσθέστε ένα τέταρτο του ποτηριού χυμό λεμονιού σε τρία τέταρτα νερό, απλώστε το στα μαλλιά σας και καθίστε στον ήλιο για 20΄. Επαναλάβετε 3-4 φορές ακόμα, ανάλογα με την απόχρωση των μαλλιών σας.

Φρεσκάρετε την αναπνοή σας

Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμονιού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Κάντε πλύση στόματος και ξεπλύνετε με νερό.

Απολυμάνετε τις γραντζουνιές

Αν χτυπήσατε και δεν έχετε οινόπνευμα, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού στην πληγή, που θα την απολυμάνουν.

ΠΗΓΗ: vita.gr

Tags: ΛΕΜΟΝΙ
Previous Post

Αποκλειστική ημερομηνία ταμειακής τακτοποίησης των μελών του Επιμελητηρίου Κοζάνης για συμμετοχή στις εκλογές είναι η Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15:00.

Next Post

Τι θα ισχύσει στις Πανελλήνιες 2018

Next Post
εξετασεις, σχολειο

Τι θα ισχύσει στις Πανελλήνιες 2018

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»
  • Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας
  • Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου
  • Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr