• Latest
ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο μοντέλο επιδοτήσεων εισηγείται το Eurogroup

16 Ιανουαρίου 2023
Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

13 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε

13 Φεβρουαρίου 2026
αυτοκινητο οδηγος

Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς

13 Φεβρουαρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026

13 Φεβρουαρίου 2026

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

13 Φεβρουαρίου 2026
Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

13 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Δύσκολη αποστολή στη Βέροια για την Κοζάνη. Ευκαιρία για διπλό ο Εορδαϊκός

13 Φεβρουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Σε ποια γήπεδα θα πάτε το Σαββατοκύριακο

13 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου Ένταξη δύο προτάσεων του Δήμου στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2025, προϋπολογισμού 1.039.616 ευρώ

Δήμος Βοΐου Ένταξη δύο προτάσεων του Δήμου στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2025, προϋπολογισμού 1.039.616 ευρώ

13 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριά στο Βόιο 2026. Το πρόγραμμα

Δήμος Βοΐου: Αποκριά στο Βόιο – Σάββατο 14/02

13 Φεβρουαρίου 2026
Αποκριά στο Βόιο 2026. Το πρόγραμμα

Δήμος Βοΐου: Αποκριά στο Βόιο – Παρασκευή 13/02 – Καρναβαλομπάσκετ από τον Όμιλο Φιλάθλων Τσοτυλίου

13 Φεβρουαρίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

7 τροφές που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία

13 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο μοντέλο επιδοτήσεων εισηγείται το Eurogroup

sierafm by sierafm
16 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αλλαγές έρχονται στο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα για τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι προτάσεις της Κομισιόν οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος  αφορούν ένα μοντέλο τιμολόγησης που θα πατούν πάνω στο μοντέλο “α λα Ολλανδία” και θα είναι δύο επιπέδων. Οι οριζόντιες επιδοτήσεις, τις οποίες έχει εφαρμόσει κατά μεγάλο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση, θα περιοριστούν στους οικονομικά ευάλωτους, το οποίο σήμα αλλαγών είχε δοθεί και στα τελευταία Eurogroup του 2022.

Μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν είναι η εφαρμογή επιδότησης δύο σταδίων, όπου στο πρώτο θα εντάσσονται μόνο οι οικονομικά ευάλωτοι με χαμηλές καταναλώσεις. Για αυτούς θα επιδοτείται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού. Το δεύτερο “πακέτο” θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά με την προϋπόθεση ότι μειώνουν την κατανάλωση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, ανάλογα με την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώνεται για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρων. Ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Κομισιόν προτείνει να θεσπιστεί μία ενδιάμεση κατάσταση που να χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση το 2024, όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει φρένο στις δαπάνες στήριξης ειδικά στα υπερχρεωμένα κράτη.

Τι (δεν) αλλάζει για τους έλληνες καταναλωτές

Σε ισχύ θα παραμείνει μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από την Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο.

Ο κ. Σκρέκας στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους υπενθύμισε πως τόσο ο μηχανισμός της επιβολής πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και οι επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (λογαριασμούς) είναι νομοθετημένα μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι σε αναστολή από τον περασμένο Αύγουστο, όπως και η ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς αποζημίωση, των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία ρεύματος.

Ο υπουργός ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν η κυβέρνηση εξετάζει σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος να σταματήσει η κυβέρνηση την εφαρμογή του προαναφερόμενου πακέτου μέτρων, είπε πως ο μηχανισμός του πλαφόν προσαρμόζεται αυτόματα με βάση τη διαμόρφωση της τιμής του αερίου και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Συνεπώς», σύμφωνα με τον ίδιο, «αν οι συντελεστές αυτοί υποχωρήσουν τόσο πολύ, δηλαδή η τιμή του αερίου και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία, τότε δεν θα επιβάλλεται το πλαφόν». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα καταργηθεί ο μηχανισμός θα παραμείνει νομοθετημένος μέχρι τον Ιούλιο.

Τα μοντέλα των επιδοτήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εταβαίνει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, τα δημοσιονομικά και το θέμα των επιδοτήσεων.  Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα παρουσιάσουν την εθνική εμπειρία για το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  • Ολλανδία: Είναι μια από τις χώρες που έχουν υποστηρίξει την επιδότηση των δύο σταδίων και την επιβολή  πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος. Από τον Ιανουάριο iσχύει ένα ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στην ενέργεια. Δεν πληρώνουν περισσότερο από μια ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο χρήσης. Εξαιτίας αυτού του ανώτατου ορίου τιμών, τα περισσότερα νοικοκυριά λαμβάνουν έκπτωση στον λογαριασμό ενέργειας, χωρίς όμως να ισχύει η έκπτωση που δινόταν προ μηνών προς όλους τους λογαριασμούς.
  • Ελλάδα: Ο μηχανισμός του πλαφόν βάζει ανά μήνα μία ανώτατη τιμή αποζημίωσης. Ανακτά ένα μέρος των εσόδων τους και αυτό κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Στο ΤΕΜ συγκεντρώνονται και άλλοι πόροι (δικαιώματα ρύπων κλπ). Αποτελεί την κύρια πηγή, κατά 70%, της χρηματοδότησης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Περίπου το 30% προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιδοτεί κλιμακωτά τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με βάση τη μηνιαία κατανάλωση τους. Για τις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα η επιδότηση είναι υψηλή και για μεγαλύτερες καταναλώσεις η ενίσχυση χαμηλώνει. Επιπλέον προβλέπεται και η χορήγηση έξτρα επιδότησης για τους καταναλωτές που μειώνουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι την κατανάλωση ρεύματος.

Πηγή: ot.gr

Tags: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Previous Post

Αρρυθμία υδροδότησης στη Σιάτιστα

Next Post

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα – Πού θα χιονίσει

Next Post
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα - Πού θα χιονίσει

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο
  • Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε
  • Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026
  • Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr