• Latest
αρχοντικο μανουση

Μέχρι το 2023 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το Αρχοντικό Μανούση στη Σιάτιστα.

9 Οκτωβρίου 2020

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέχρι το 2023 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το Αρχοντικό Μανούση στη Σιάτιστα.

sierafm by sierafm
9 Οκτωβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
αρχοντικο μανουση
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το αρχοντικό Μανούση που περιλαμβάνεται στα σημαντικότερα Αρχιτεκτονικά μνημεία της Σιάτιστας, επισκέφθηκε αργά σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αρχοντικό για το οποίο έχουν προβλεφθεί όλες οι ενέργειες ώστε να ενταθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση του.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη «υπάρχει η μελετητική ωριμότητα του έργου ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τους πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Βοίου». Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι μετά τις εργασίες υποστήριξης του σκελετου του κτιρίου, το υπουργείο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του την διεύθυνση συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων μνημείων «θα αναλάβει να κάνει την συντήρηση του διακόσμου που είναι σημαντικός, είναι το συστατικό στοιχείο του συγκεκριμένου κτιρίου». Πρόσθεσε ότι εάν όλα πάνε καλά «το 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες αποκατάστασης» και ότι θα «έχει διασωθεί ένα σημαντικό αγαθό για την πόλη της Σιάτιστας».

Το αρχοντικό Μανούση βρίσκεται στη συνοικία Χώρα και χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην πρόσοψή του στο 1762/63. Η κατασκευή του εγινε την περίοδο που η Σιάτιστα γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της, ως εμπορικό κέντρο με έντονη παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πλούσια εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τον πλούτο της οικογένειας Μανούση, που είχε δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους Σιατιστινούς εμπορικούς οίκους στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ο γιος της οικογένειας, Θόδωρος Μανούσης, βαθιά μορφωμένος για τα δεδομένα της εποχής, διετέλεσε πανεπιστημιακός δάσκαλος στο πρώτο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εθνικός ευεργέτης, ενώ δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στο πανεπιστήμιο. Ακόμη και σήμερα, το ίδρυμα που θέσπισε μέσα από κληροδοτήματα που διαθέτει προσφέρει υποτροφίες σπουδών στους νέους και τις νέες της Σιάτιστας.

Η υπουργός Πολιτισμού ερωτώμενη για το θέμα της διάσωσης των αρχοντικών που ανήκουν σε ιδιώτες και σήμερα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από την εγκατάλειψη, τόνισε ότι «τα ιδιωτικά ακίνητα δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του υπουργείου Πολιτισμού». Όπως εξήγησε το υπουργείο εξετάζει μόνο ζητήματα αποκατάστασης στοιχείων μνημειακού χαρακτήρα. Ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο να διαθέσεις δημόσιους πόρους για αποκατάσταση μνημείων ιδιωτικού φορέα» και κατέληξε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Σιάτιστα με τον δήμαρχο Βοϊου, Χρήστο Ζευκλή, τόνισε ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τα πολιτιστικά αποθέματα της Σιάτιστας» και κάλεσε την δημοτική αρχή «να επικεντρωθεί στο ειδικό βάρος που έχει η συγκεκριμένη πόλη». Κατά την περιήγηση της στην παλιά πόλη όπου υπάρχουν αρχοντικά που έχουν αποκατασταθεί και ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και στον δήμο και άλλα που ανήκουν σε ιδιώτες αλλά διασώθηκαν και αποκαταστάθηκαν με ιδιωτική χρηματοδότηση, πρότεινε στην δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα στην υπογειοποίηση όλων των εναέριων δικτύων ρεύματος, τηλεφώνου και κεραιών τηλεόρασης, ώστε να αναδειχθεί πλήρως η παραδοσιακή μορφή του οικισμού.

Ο δήμαρχος Χ. Ζευκλής πρόσφερε στην υπουργό Πολιτισμού το πρώτο Αλφαβητάρι του Μιχάλη Παπαγρηγορίου που τυπώθηκε το 1786 που εκτός των άλλων στο περιεχόμενο του έχει θέματα θεολογίας και μαθηματικών και φυλάσσεται στην «Μανούσεια Βιβλιοθήκη» της Σιάτιστας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags: ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΗ
Previous Post

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Αναβολή αγώνων και προπονήσεων λόγω κορονοϊού

Next Post

15χρονος μαθητής έπαθε ανακοπή στο προαύλιο του σχολείου

Next Post
ασθενοφορο

15χρονος μαθητής έπαθε ανακοπή στο προαύλιο του σχολείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr