• Latest
ΔΕΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Μαυροπηγή Κοζάνης: Και τους ξεσπίτωσαν και τους ζητούν πίσω τη μισή αποζημίωση

14 Οκτωβρίου 2019
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»

11 Δεκεμβρίου 2025
Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

11 Δεκεμβρίου 2025
Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα

Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025

Ο Δήμος Βοΐου θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Αναστασίου Δάρδα. Το όνομά του στην αίθουσα τελετών του Τραμπάντζειου

11 Δεκεμβρίου 2025
Το ΕΠΑΛ Σιάτιστας ευχαριστεί το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή για την παραχώρηση του αυτοκινήτου

Το ΕΠΑΛ Σιάτιστας ευχαριστεί το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή για την παραχώρηση του αυτοκινήτου

11 Δεκεμβρίου 2025
Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.  Βίντεο

Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο

11 Δεκεμβρίου 2025
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με κλείσιμο των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

11 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
Φωτοβολταϊκά: Πληρώνουμε και τον Ήλιο που ανατέλλει; Ο ΣΕΦΠΕ για την επιβολή τελών από το Δήμο Σερβίων

Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

11 Δεκεμβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Μαλούτας για δημοτική αρχή: Και ο μήνας έχει 9 …… με αφορμή απένταξη έργου

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαυροπηγή Κοζάνης: Και τους ξεσπίτωσαν και τους ζητούν πίσω τη μισή αποζημίωση

sierafm by sierafm
14 Οκτωβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
32
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφεύγουν οι ξεσπιτωμένοι κάτοικοι του χωριού – φαντάσματος, που σβήστηκε από το χάρτη πριν από 5 χρόνια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφεύγουν τις επόμενες μέρες οι πρώην κάτοικοι του χωριού – φαντάσματος Μαυροπηγή Κοζάνης, οι οποίοι πέντε χρόνια μετά το ξεσπίτωμά τους καλούνται να επιστρέψουν στη ΔΕΗ σχεδόν τα μισά χρήματα που είχαν εισπράξει για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους.

Το χωριό σβήστηκε από τον χάρτη το 2014, προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στο υπέδαφός του. Οι 700 κάτοικοι εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους με διαδικασίες εξπρές και για τον επιπλέον λόγο ενός πιθανού δυστυχήματος, από τη δραστηριότητα ενός γεωλογικού ρήγματος, που κινούνταν απειλητικά προς το χωριό.

dfkcphk.jpg

Αποζημιώθηκαν με βάση τις υψηλές τιμές μονάδας που όρισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, το οποίο υπολόγισε την αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων με κριτήριο το κατασκευαστικό κόστος ανέγερσής τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη πτώση των αξιών λόγω κρίσης. Εισέπραξαν τα ποσά της απαλλοτρίωσης και με αυτά αγόρασαν καινούριες κατοικίες, οι περισσότεροι εξ αυτών μέσα στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, το Εφετείο «κούρεψε» εκ των υστέρων τα ποσά αυτά σε ποσοστό 45% κατά μέσο όρο, καθώς όρισε τιμές με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τη στιγμή της απαλλοτρίωσης. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να επιστρέψουν στη ΔΕΗ σχεδόν τα μισά χρήματα που είχαν εισπράξει, αλλά δεν κατείχαν πλέον Προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναίρεσης, η οποία όμως απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο, και έτσι η υπόθεση κατέστη αμετάκλητη και η απαίτηση άμεσα εκτελεστή.

«Ένας ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. σε οικόπεδο 500 τ.μ. στην α΄ κατηγορία εισέπραξε 160.000 ευρώ και πρέπει να επιστρέψει 56.000 γιατί η νέα τιμή ορίστηκε στις 104.000, δηλαδή κούρεμα 34,40%. Ένας άλλος που είχε αντίστοιχο σπίτι στην ε’ κατηγορία έχει κούρεμα 62%, καθώς εισέπραξε 123.000 και η νέα τιμή ορίστηκε στις 46.000 ευρώ», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Βαγγέλης Καραγεωργίου και πρόσθεσε: «Μας πήραν τα σπίτια στο όνομα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και του εθνικού συμφέροντος και τώρα κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον φόβο πως θα μας χτυπήσει την πόρτα ένας κλητήρας και θα μας επιδώσει εξώδικο».

820g8381_13.jpg

Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα οι πρώην κάτοικοι ενημερώθηκαν για τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τις επόμενες μέρες θα συγκεντρωθούν οι εξουσιοδοτήσεις και θα παραδοθούν στον δικηγόρο που θα καταθέσει την προσφυγή.

Όπως διευκρινίστηκε, θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, από την οποία θα προκύψει αν οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων. Διευκρινίζεται, πάντως, πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση, ούτε έχουν κοινοποιηθεί κάποια ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους ξεσπιτωμένους κατοίκους επισκέπτονται συχνά τον τόπο όπου βρισκόταν η κοινότητα Μαυροπηγής και σήμερα έχουν μείνει μόνο μπάζα και ορισμένα ερείπια από εναπομείναντα κτίρια. «Γκρέμισαν με μπουλντόζες ακόμη και την εκκλησία, χωρίς σεβασμό στους δύο ιερείς που ήταν θαμμένοι από κάτω. Εκ των υστέρων, όταν απομακρύνθηκαν τα μπάζα, βρήκαν τα οστά και τα παρέδωσαν στους συγγενείς», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττόμενων Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ.

Πηγή:ethnos.gr

Previous Post

Ξεβούλωνε τα… λούκια της γειτόνισσας αντί να φτιάχνει τα υδραυλικά του μπάνιου (video)

Next Post

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ στη δομή ασυνόδευτων προσφύγων στον Πεντάλοφο. Βίντεο

Next Post

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ στη δομή ασυνόδευτων προσφύγων στον Πεντάλοφο. Βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»
  • Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».
  • Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Συνέδριο για την Κλιματική Ουδετερότητα που έγινε στην Αθήνα
  • Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης
  • Ο Δήμος Βοΐου θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Αναστασίου Δάρδα. Το όνομά του στην αίθουσα τελετών του Τραμπάντζειου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr