• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τα τρόφιμα και το νερό; Όλες οι απαντήσεις από ειδικό

7 Μαΐου 2020
ΦΑΓΗΤΟ

3+1 τροφές που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας στη στιγμή

21 Οκτωβρίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Με αιμάτωμα στο κεφάλι πήγε στο νοσοκομείο βρέφος 6 μηνών

21 Οκτωβρίου 2025
Όμιλος ΔΕΗ: Έναρξη κατασκευής νέου σταθμού μπαταριών (BESS) στο Αμύνταιο

Όμιλος ΔΕΗ: Έναρξη κατασκευής νέου σταθμού μπαταριών (BESS) στο Αμύνταιο

21 Οκτωβρίου 2025

Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Σίτι: Εάν μπορούν ας σταματήσουν τον Χάαλαντ

21 Οκτωβρίου 2025
Χαρείτε, σωθήκαμε! Έρχεται το τρένο της Καλαμπάκας! …( Χρήστος Ι. Κολοβός)

Ο Μητσοτάκης μόλις άνοιξε το δρόμο για παράταση της λιγνιτικής βιομηχανίας Χρήστος Κολοβός

21 Οκτωβρίου 2025
Ολοκληρώθηκε το 9ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας με απόδοση τιμής στον συγγραφέα και Πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη

Ολοκληρώθηκε το 9ο Συμπόσιο Λογοτεχνίας με απόδοση τιμής στον συγγραφέα και Πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρο Ζουμπουλάκη

21 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά από το ΚΔΑΠ Σιάτιστας-  Τρώμε Τοπικά 


Δήμος Βοΐου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά από το ΚΔΑΠ Σιάτιστας-  Τρώμε Τοπικά 


21 Οκτωβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους

21 Οκτωβρίου 2025
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Επιδότηση ενοικίου: Ολοκληρώνονται οι διασταυρώσεις – Έως τις 20 Νοεμβρίου η πληρωμή

21 Οκτωβρίου 2025
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης άνοιξε στο κοινό, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, το Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Συνάντηση ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον Διευθυντή του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου

21 Οκτωβρίου 2025
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης άνοιξε στο κοινό, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, το Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης άνοιξε στο κοινό, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, το Εργαστήριο Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

21 Οκτωβρίου 2025

Προσπάθησε να κάψει μια κατσαρίδα και έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα – Νεκρή μία γειτόνισσά της

21 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τα τρόφιμα και το νερό; Όλες οι απαντήσεις από ειδικό

sierafm by sierafm
7 Μαΐου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
8
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Βήμα – βήμα όσα πρέπει να κάνετε για να μην επιτρέψετε στον κορονοϊό να μπει στο σπίτι σας μέσω των τροφίμων. Όσο τηρούμε τους κανόνες υγιεινής θα προστατευόμαστε από τον άγνωστο αυτόν ιό.

Πολλά τα ερωτήματα στην εποχή του κορονοϊού και το ίδιο και οι πληροφορίες. Οι περισσότερες απορίες έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα.

Έτσι υπάρχουν ερωτήματα όπως: Μεταδίδεται ο ιός από τα τρόφιμα; Επιβιώνει στις επιφάνειες τους; Πώς πρέπει τελικά να διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα που αγοράζουμε; Τα αποθηκεύουμε; Τα απολυμαίνουμε; Το πόσιμο νερό είναι ασφαλές;

Η επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας – Μοριακής Μικροβιολογίας Γεωργία Μανδηλαρά, επιχείρησε να απαντήσει σε απορίες που όλοι έχουμε. Ο SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μεταδίδεται από την κατάποση τροφίμων, καθότι αυτά ακολουθούν την πεπτική οδό, και ως εκ τούτου δεν επιβιώνει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, όπου καταλήγει το τρόφιμο, αναφέρει η κ. Μανδηλαρά.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση της COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με συγκεκριμένο ιό».

Η σωστή επεξεργασία του νερού σκοτώνει τους ιούς

Όσον αφορά το νερό η κ. Μανδηλαρά λέει ότι ο SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί στα κόπρανα ασθενών και σε αστικά λύματα, «συνεπώς υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από όπου αντλείται νερό προς επεξεργασία για πόσιμη χρήση. Ωστόσο, η σωστή επεξεργασία και εξυγίανση του νερού (απολύμανση κ.λ.π.) που προορίζεται για πόσιμη χρήση, θεωρείται ότι εξασφαλίζει την αδρανοποίηση και του SARS-CoV-2, όπως και άλλων παθογόνων ιών με παρόμοια μορφολογία και χημική σύσταση».

Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων – Το καλοκαίρι θέλει περισσότερη προσοχή

Είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει η κ Μανδηλαρά, όχι μόνο λόγω της επιδημίας, αλλά και λόγω εποχής, να τηρούμε τους βασικούς ατομικούς κανόνες υγιεινής αλλά και υγιεινής και ασφάλειας περιβάλλοντος και τροφίμων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2, αλλά και των υπολοίπων παθογόνων μικροοργανισμών, μέσω των τροφίμων, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και οι τροφιμογενείς λοιμώξεις παρουσιάζουν την υψηλότερη συχνότητα:

– Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά τα ψώνια μας, πριν αρχίσουμε να παρασκευάζουμε ή να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, αλλά και κατά τη διάρκεια, όταν π.χ. χειριζόμαστε ωμό κρέας. Τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

– Μπορούμε να πλένουμε τις συσκευασίες προϊόντων που αγοράζουμε με σαπούνι και νερό, π.χ. πλαστικά μπουκάλια γάλακτος, αναψυκτικών. Μπορούμε επίσης να αποσυσκευάζουμε και να μεταφέρουμε σε δικούς μας περιέκτες κάποια τρόφιμα, απορρίπτοντας την αρχική συσκευασία, αφού έχουμε καταγράψει την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος. Μπορούμε επίσης να αφήνουμε κάποια αντικείμενα σε έναν χώρο του σπιτιού για 1-2 μέρες, έτσι ώστε ο ιός να αδρανοποιηθεί.

– Αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας κατάλληλα (πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνονται ωμά και των μαγειρεμένων τροφίμων )

– Πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, ιδίως εάν δεν πρόκειται να μαγειρευτούν άμεσα. Ο SARS-CoV-2 όπως και οι υπόλοιποι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντέχουν στις συνθήκες μαγειρέματος. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται για τουλάχιστον πέντε λεπτά στους 70οC.

– Αποφεύγουμε την επιμόλυνση από μαγειρικά σκεύη (μαχαίρια, πιάτα, σανίδες κοπής κ.λπ.) με το προσεκτικό πλύσιμό τους με απορρυπαντικό μεταξύ χειρισμού διαφορετικών τροφίμων (π.χ. ωμό κρέας, φρέσκα λαχανικά).

Πηγή: newsit.gr

Previous Post

Εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού – Μη τέλεση των εορταστικών εκδηλώσεων

Next Post

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα πέντε πιο σπάνια συμπτώματα

Next Post
κορονοιος, γριπη

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα πέντε πιο σπάνια συμπτώματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 3+1 τροφές που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας στη στιγμή
  • Με αιμάτωμα στο κεφάλι πήγε στο νοσοκομείο βρέφος 6 μηνών
  • Όμιλος ΔΕΗ: Έναρξη κατασκευής νέου σταθμού μπαταριών (BESS) στο Αμύνταιο
  • Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Σίτι: Εάν μπορούν ας σταματήσουν τον Χάαλαντ
  • Ο Μητσοτάκης μόλις άνοιξε το δρόμο για παράταση της λιγνιτικής βιομηχανίας Χρήστος Κολοβός

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr