• Latest
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μυστήριο με τα αυξανόμενα κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά

17 Απριλίου 2022
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη 53χρονη στην Πτολεμαΐδα, για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών

14 Φεβρουαρίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η τοποθέτηση του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

14 Φεβρουαρίου 2026
κλοπη αλυσιδας

Κοζάνη: Την αγκάλιασε και της πήρε την αλυσίδα

14 Φεβρουαρίου 2026
Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη

Σοφία Ζαχαράκη: Οι τελικοί του πανελληνίου σχολικού στίβου Ελλάδας – Κύπρου θα διεξαχθούν τον Μαϊο στην Καστοριά

14 Φεβρουαρίου 2026
Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια παρουσίᾳ τῆς Ὑπουργοῦ Παιδείας, Θρησκευμάτων καί Ἀθλητισμοῦ κ. Σοφίας Ζαχαράκη

Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια παρουσίᾳ τῆς Ὑπουργοῦ Παιδείας, Θρησκευμάτων καί Ἀθλητισμοῦ κ. Σοφίας Ζαχαράκη

14 Φεβρουαρίου 2026
Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη

14 Φεβρουαρίου 2026
Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Γρεβενά: Γυναίκα αγκαλιάζει ηλικιωμένο και κλέβει την αλυσίδα – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

13 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε μαθήτρια και την εγκατέλειψε

13 Φεβρουαρίου 2026
αυτοκινητο οδηγος

Έφυγαν τα κιγκλιδώματα στη γέφυρα Γαλάτειας. Προσοχή στους οδηγούς

13 Φεβρουαρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 17-02-2026

13 Φεβρουαρίου 2026

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης για το δυστύχημα στα Τέμπη

13 Φεβρουαρίου 2026
Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

Με τρακτέρ και λεωφορεία η κάθοδος των αγροτών του μπλόκου της Σιάτιστας στην Αθήνα

13 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μυστήριο με τα αυξανόμενα κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά

sierafm by sierafm
17 Απριλίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αναζητείται η αιτία των ολοένα και περισσότερων περιπτώσεων σοβαρής ηπατίτιδας που καταγράφονται από τις 31 Μαρτίου σε μικρά παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο να πρόκειται για ιό εξετάζουν επιστήμονες.

Προβληματίζονται οι επιστήμονες διεθνώς για τις ολοένα περισσότερες περιπτώσεις ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά, οι οποίες έρχονται στο φως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία) και στις ΗΠΑ. Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.

Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες στους ειδικούς, καθώς θεωρείται παράξενη η παράλληλη εμφάνιση κρουσμάτων βαριάς παιδικής ηπατίτιδας απροσδιόριστης αιτιολογίας σε τόσες χώρες. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, όμως τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν και μάλιστα σοβαρά. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.

Η μέχρι στιγμής επικρατούσα θεωρία -αλλά όχι βεβαιότητα- στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι η αιτία βρίσκεται σε κάποιον αδενοϊό (οικογένεια ιών που συνήθως ευθύνεται για κρυολογήματα), καθώς σε πολλά από τα παιδιά που αρρώστησαν, ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός. Δεν έχει αποκλειστεί όμως η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο κορονοϊός.

«Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο. Τα παιδιά ήσαν απολύτως υγιή μέχρι πριν μια εβδομάδα. Πάντως τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους», δήλωσε η παιδίατρος-ηπατολόγος Ντέιρντρε Κέλι του βρετανικού Νοσοκομείου Παίδων του Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το “Science”.

«Η κατάσταση πρέπει να εκληφθεί σοβαρά. Η αύξηση των περιστατικών είναι απρόσμενη και οι συνήθειες αιτίες έχουν αποκλειστεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα), τα περισσότερα σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά.

Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι “ενοχοποιείται” κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιγνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.

Από την άλλη, μερικά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου. Περίπου τα μισά άρρωστα παιδιά βρέθηκαν να έχουν αδενοϊό, μια κατηγορία ιών που προκαλεί εμετούς, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά σπανιότατα ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance, «οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό: είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα».

Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς. «Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ζήτημα, χωρίς να αποκλείουν είτε την εμπλοκή μιας άγνωστης έως τώρα τοξίνης, είτε την πιθανότητα να πρόκειται για επιπλοκή τής μακρόχρονης covid-19, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζιμ ΜακΜέναμιν του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, ότι δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις την ίδια αιτία.

Στις ΗΠΑ, όπου ερευνώνται εννέα τέτοια περιστατικά ηπατίτιδας στην Αλαμπάμα σε παιδιά ενός έως έξι ετών, σε όλα έχει επίσης βρεθεί κάποιος αδενοϊός, με πιο συχνό το στέλεχος 41, που όμως συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα και όχι ηπατίτιδα. Εκπρόσωπος του CDC δήλωσε ότι το Κέντρο «εργάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία υγείας των πολιτειών, για να δει αν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και τι μπορεί να τις προκαλεί».

Στην Ισπανία οι αρχές ανέφεραν στις 13 Απριλίου τον εντοπισμό τριών σοβαρών κρουσμάτων σε παιδιά 2 έως 13 ετών σε διαφορετικές περιοχές (Μαδρίτη, Αραγωνία, Καστίλλη-Λα Μάντσα), ενώ παιδίατροι σε Ολλανδία και Δανία ανέφεραν επίσης παρόμοιες περιπτώσεις βαριάς παιδικής ηπατίτιδας που χρειάζονται και μεταμόσχευση ήπατος.

Πηγή: news247

Tags: ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΠΑΙΔΙ
Previous Post

Είναι υγιεινό να τρώμε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα; Κι αν ναι, πόσους;

Next Post

Φλώρινα: Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός, για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

Next Post

Φλώρινα: Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός, για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνελήφθη 53χρονη στην Πτολεμαΐδα, για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών
  • Η τοποθέτηση του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Κοζάνη: Την αγκάλιασε και της πήρε την αλυσίδα
  • Σοφία Ζαχαράκη: Οι τελικοί του πανελληνίου σχολικού στίβου Ελλάδας – Κύπρου θα διεξαχθούν τον Μαϊο στην Καστοριά
  • Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια παρουσίᾳ τῆς Ὑπουργοῦ Παιδείας, Θρησκευμάτων καί Ἀθλητισμοῦ κ. Σοφίας Ζαχαράκη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr