• Latest
ΣΚΥΛΟΣ

Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για κατοικίδια & αδέσποτα -Νέα τέλη και κυρώσεις

24 Ιανουαρίου 2018
Μαγιάγκας

Γιώργος Μαγιάγκας: Παραιτήθηκα για πολιτικούς λόγους. Διαφωνώ με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών από τον Δήμαρχο

21 Οκτωβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για κλείσιμο των ληξιαρχείων στις Δ.Ε. δείχνει την αντιλαϊκή της τροχιά

21 Οκτωβρίου 2025
Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»

21 Οκτωβρίου 2025
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Μακεδονικός Σιάτιστας: Συμπαράσταση στον Μιχάλη Βοριαζίδη

21 Οκτωβρίου 2025
Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Ιερό Ευχέλαιο στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Δημητρίου Σιατίστης ενώπιον του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου

21 Οκτωβρίου 2025
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μαζὶ μὲ Ἀρχιερεῖς ἐξ΄’ Ἑλλάδος στὰ Ἱεροσόλυμα, γιὰ τὴν Χειροτονία τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Σινά κ. Συμεών

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μαζὶ μὲ Ἀρχιερεῖς ἐξ΄’ Ἑλλάδος στὰ Ἱεροσόλυμα, γιὰ τὴν Χειροτονία τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Σινά κ. Συμεών

21 Οκτωβρίου 2025
Σιάτιστα: Αναβολή στις εργασίες στο δρόμο για Μπούνο

Σιάτιστα: Επιστολή διαμαρτυρίας από δημότισσα για το έργο πλακόστρωσης στην περιοχή Μανούση

21 Οκτωβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος:  «Με Κυβέρνηση ΝΔ, η δημοσιονομική σταθερότητα κατάντησε “πάρτι πριβέ” για λίγους»

21 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Γουρουνοχαρά στη Λούβρη

Δήμος Βοΐου: Γουρουνοχαρά στη Λούβρη

21 Οκτωβρίου 2025
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023: Κάλεσμα του Δήμου Κοζάνης σε πολίτες, φορείς και συλλόγους

Δήμος Κοζάνης: Ερωτηματολόγιο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

21 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Γουρουνοχαρά στο Δίλοφο

Δήμος Βοΐου: Γουρουνοχαρά στο Δίλοφο

21 Οκτωβρίου 2025
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Ανάκληση Αντιδημάρχου Οικονομικών και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Βοΐου

21 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για κατοικίδια & αδέσποτα -Νέα τέλη και κυρώσεις

sierafm by sierafm
24 Ιανουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΚΥΛΟΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς, μετά από προδιαβούλευση συνολικά 6 μηνών.

Βασικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των δεσποζόμενων ζώων τους.

Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ.

«Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωράμε σε αυτή την μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και συμπλήρωσε «τα προβλήματα των ζώων μάς αφορούν όλες και όλους, αφού αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας».

Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων.

Επίσης, θα δημιουργηθούν θεσμοί που θα διασφαλίζουν τα χρήματα, του δημοσίου αλλά και των ζωόφιλων, να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων.

Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να θεσπίσουν τέλος στην αγορά ενός ζώου ενώ αντίθετα θα μπορούν να πριμοδοτούν, με ατέλεια, την υιοθέτηση ενός αδέσποτου καθώς τα ζώα που χρειάζονται κάποιοι για λόγους υγείας, όπως τους σκύλους οδηγούς των τυφλών.

Για τα ζώα εισαγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση του, τη μεταφορά του στην Ελλάδα και την πώληση του από δομές που εξασφαλίζουν επαρκή χώρο ενδιαίτησης.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισαν πως «σε κάθε περίπτωση αποτελεί νοσηρό αποκύημα φαντασίας η υπόνοια ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες. Ουδέποτε ετέθη από οποιονδήποτε φορέα τέτοια πρόταση, ούτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε» και συμπλήρωσαν «οι ευθανασίες παραμένουν μία πράξη που αποφασίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, όπως προβλέπει και ο σημερινός νόμος».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», η οποία παρουσιάζει και τα βασικά του σημεία:

  • Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
  • Ειδικό τέλος αγοραστή θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου. Από την πληρωμή του εξετάζεται η εξαίρεση υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσων χρειάζονται ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσων αγοράζουν στειρωμένα ζώα και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.
  • Εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.
  • Διερευνάται πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ).
  • Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
  • Το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ. Την ίδια ώρα, στα σώματα ελέγχου παρέχονται και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.
  • Ποινές έρχονται όμως και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές και φαίνεται να δίνουν παραποιημένα στοιχεία για τα αδέσποτα.

Οι πυλώνες του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα λέει στο Εθνος ο υπουργός είναι τρεις: ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων, η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.

Πηγή: iefimerida.gr
Tags: ΣΚΥΛΟΣ
Previous Post

Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε κρυολόγημα

Next Post

Αυτή είναι η αιτία που «σκοτώνει» την επιθυμία των ανδρών για σεξ

Next Post
ΖΕΥΓΑΡΙ σχεση

Αυτή είναι η αιτία που «σκοτώνει» την επιθυμία των ανδρών για σεξ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γιώργος Μαγιάγκας: Παραιτήθηκα για πολιτικούς λόγους. Διαφωνώ με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών από τον Δήμαρχο
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για κλείσιμο των ληξιαρχείων στις Δ.Ε. δείχνει την αντιλαϊκή της τροχιά
  • Μαζί για την Κοζάνη: «Kαι χθες μας θυμίσατε κ. Μαλούτα και ποιος είστε και τι δεν κάνατε!»
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Συμπαράσταση στον Μιχάλη Βοριαζίδη
  • Ιερό Ευχέλαιο στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Δημητρίου Σιατίστης ενώπιον του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr