• Latest
χρημα

«Ξεπάγωμα» τριετιών – Ποιους εργαζόμενους αφορά

18 Σεπτεμβρίου 2023
Προειδοποίηση του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Προειδοποίηση του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

4 Μαρτίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: «Η επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη συνοψίζεται σε μια φράση: Μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάει μια ωραία ιστορία»

4 Μαρτίου 2026
Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

4 Μαρτίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Παθητικός θεατής η περιφερειακή αρχή Αμανατίδη, μετά και τη νέα άδικη και παράλογη απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων, λόγω ευλογιάς, στις κτηνοτροφικές μονάδες της ΠΕ Κοζάνης έως τα τέλη Ιουνίου

4 Μαρτίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Φλώρινα: Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Ελβετικών Αρχών

4 Μαρτίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Οι πόζες περιττεύουν μπροστά στην πραγματικότητα

4 Μαρτίου 2026
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς 16χρονους στην Καστοριά – Η τρελή πορεία της λευκής BMW

1 θανατηφόρο τροχαίο στον Μηνιαίο απολογισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

4 Μαρτίου 2026
Συνεργασία και στήριξη της έρευνας στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης του ΕΛΙΔΕΚ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Συνεργασία και στήριξη της έρευνας στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης του ΕΛΙΔΕΚ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

4 Μαρτίου 2026
ΔΥΠΑ

Επίδομα 758 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι και πώς μπορούν να το λάβουν

4 Μαρτίου 2026
ΝΕΡΟ

5 σημάδια ότι δεν πίνετε αρκετό νερό – Μην τα αγνοείτε!

4 Μαρτίου 2026
Στη Φλώρινα η παρουσίαση της νέας δράσης της ΕΥΔΑΜ για τη στήριξη των ΜμΕ

Στη Φλώρινα η παρουσίαση της νέας δράσης της ΕΥΔΑΜ για τη στήριξη των ΜμΕ

4 Μαρτίου 2026
Νέος τομέας Εφοδιαστικής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καστοριάς

Ρόνας Ι.: Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα από ξένες εταιρίες ειδικού σκοπού (FUNDS) του N. 3156/2003 προυποθέτει και απόκτηση ελληνικού ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ

4 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεπάγωμα» τριετιών – Ποιους εργαζόμενους αφορά

sierafm by sierafm
18 Σεπτεμβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
0
SHARES
127
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά από 12 χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 «ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, μετά την εξαγγελία που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μέτρο αφορά όσους εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Το «πάγωμα» αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν.

Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα. Ωστόσο, το διάστημα μεταξύ 14/02/2012 (όταν «πάγωσαν» τα επιδόματα προϋπηρεσίας) – έως 31/12/2023 είναι «χαμένος» ως χρόνος θεμελίωσης προϋπηρεσίας.

Ωφελημένοι είναι όσοι βρέθηκαν όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012 (ημερομηνία που εφαρμόστηκε η 6η ΠΥΣ και «πάγωσαν» οι τριετίες). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά και δεν θα περιμένουν να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι εντός του 2024 θα δουν την προβλεπόμενη προσαύξηση.

Το «ξεπάγωμα» δεν έχει αναδρομική ισχύ

Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία για το διάστημα 2012-2023.

Σε περίπτωση, που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο, είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 01/01/2024. Ο χρόνος από τον ερχόμενο Ιανουάριο και μετά θα προστίθεται στον χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να προκύπτει η προϋπηρεσία για την αύξηση.

Οι κερδισμένοι

Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14/02/2012 θα ξεκινήσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

Έτσι, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1.1.24 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία. Για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό σήμερα 780 ευρώ σε τρία χρόνια θα λάβει 858 ευρώ, σε έξι χρόνια 936 ευρώ, σε εννιά χρόνια 1.014 ευρώ.

Άρα, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1/1/24 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία.

  • Δηλαδή ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ αν έχει από 0 ως 3 χρόνια, στα 858 ευρώ αν έχει από 3 έως 6 χρόνια, στα 936 ευρώ αν έχει από 6 έως 9 χρόνια και στα 1014 ευρώ για εργαζόμενους με πάνω από 9 έτη.

Για αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν την 14/2/2012.

Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1/1/25 με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,1= 858 ευρώ).

Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1/1/25 με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,2=936 ευρώ).

Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 8 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εννιαετίας την 1/1/25 με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,3=1014 ευρώ).

  • Σε περίπτωση Συλλογικών Συμβάσεων τα ανωτέρω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και αυτές υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε  συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

  • Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ ο μέσος μισθός στη χώρα μας είναι 1190 ευρώ, δηλαδή 52% πάνω από τον κατώτατο.

Σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων οι προσαυξήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις

Δεν αφορά όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού.

Η τροπολογία για τις τριετίες θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να είναι νόμος του κράτους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί.

Πηγή: Newsbeast.gr

Previous Post

Άγριο ξύλο σε ταβέρνα για τις δημοτικές εκλογές

Next Post

Συλλυπητήριο μήνυμα της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας για την απώλεια του Λάζαρου Λιόκου

Next Post
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας για την απώλεια του Λάζαρου Λιόκου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Προειδοποίηση του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Καλλιόπη Βέττα: «Η επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη συνοψίζεται σε μια φράση: Μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάει μια ωραία ιστορία»
  • Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Κασαπίδης: Παθητικός θεατής η περιφερειακή αρχή Αμανατίδη, μετά και τη νέα άδικη και παράλογη απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων, λόγω ευλογιάς, στις κτηνοτροφικές μονάδες της ΠΕ Κοζάνης έως τα τέλη Ιουνίου
  • Φλώρινα: Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Ελβετικών Αρχών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr