• Latest
κατανας χαρης

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βάζουν συνεχώς λουκέτα και η απαλλαγή από το καθεστώς Τσίπρα είναι πλέον υπόθεση όλων. του Χάρη Κάτανα (*)

31 Οκτωβρίου 2018
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

14 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2025: Χιλιάδες απόπειρες απάτης – Ακυρώθηκαν 3.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις

14 Νοεμβρίου 2025
εργατικο κεντρο

Τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βάζουν συνεχώς λουκέτα και η απαλλαγή από το καθεστώς Τσίπρα είναι πλέον υπόθεση όλων. του Χάρη Κάτανα (*)

sierafm by sierafm
31 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κατανας χαρης
9
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βάζουν συνεχώς λουκέτα και η απαλλαγή από το καθεστώς Τσίπρα είναι πλέον υπόθεση όλων.

του Χάρη Κάτανα (*)

Παρά τα κυβερνητικά ευχολόγια, τις υποσχέσεις και την λαϊκίστικη προσπάθεια δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας σε σχέση με την κατάσταση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ο κλάδος εξακολουθεί να μετρά μόνο πληγές και συνεχίζει να αιμορραγεί χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης , χωρίς κανένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάκαμψης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων καθημερινά βάζει το κλειδί στην πόρτα των καταστημάτων της, έχοντας την αίσθηση ότι ξεκινά μια ακόμη χαμένη ημέρα, προσθέτοντας νέα προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάστασή τους. Ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραματικά, η κίνηση στην αγορά συρρικνώνεται καθημερινά, η φορολογία εξοντώνει και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με όλα τα παραπάνω και με τα κατ’ εξακολούθηση δυσοίωνα μηνύματα της ελληνικής οικονομίας, δεν προκαλεί καμία έκπληξη, η πρόσφατη διαπίστωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ότι «στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου (της χρονιάς που διανύουμε) κατά μέσο όρο 1,3 επιχειρήσεις εγκατέλειπαν, καθημερινά, την ενεργό δράση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Με άλλα λόγια σε καθημερινή βάση, περίπου «μιάμιση» μικρομεσαία επιχείρηση κρίνεται ασύμφορη, κατεβάζει ρολά και βάζει λουκέτο. Αυτή δυστυχώς είναι η θλιβερή πραγματικότητα στον κλάδο μας κι αυτή είναι η κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε από τους άστοχους πειραματισμούς και τις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στον χώρο της εργασίας όπου η ανεργία παγιώνεται ως πραγματικότητα και ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες αναφορές του Επιμελητηρίου Κοζάνης όπου επισημαίνεται με στοιχεία ότι η ανεργία της περιοχής, είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, ιδιαίτερα στους νέους, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική. Κι όμως, πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι «η ανεργία μειώνεται» κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι αναρωτηθήκαμε εάν ζούμε σε διαφορετική χώρα ή μήπως ο πρωθυπουργός ζει σε άλλο κόσμο.

Όλοι βεβαίως γνωρίζουμε ότι η κατά περίπτωση εμφανιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι πλασματική σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες εργασίας καθώς αποτελεί δημιούργημα «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, που κυριαρχούν στον χώρο της αγοράς, έναντι της πραγματικής απασχόλησης. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερες θέσεις μόνιμης απασχόλησης, οι μισθοί και τα ημερομίσθια μειώνονται, οι απολύσεις προσωπικού αυξάνονται καθημερινά. Οι δήθεν «αυξημένες θέσεις μισθωτής εργασίας» που εμφανίζονται μέσω «στατιστικών» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι στοιχεία «εικονικής πραγματικότητας» διότι πρόκειται σε συντριπτικό ποσοστό για θέσεις μερικής απασχόλησης, για 2-3 μεροκάματα την εβδομάδα (πολλές φορές και «μισά») και για θέσεις εργασίας με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις όπου στηρίζονται ανάγκες οικογένειας.

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, οφείλουμε να γίνουμε πρώτα από όλα ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα εμείς, ως έμποροι και ως επιχειρηματίες, πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικές ομηρίες, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η πρωτοφανής «σφαγή» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τα ψέματα και τις οικονομικές αλχημείες της αποτυχημένης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εμείς έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε και  να δώσουμε τη λύση για να διατηρήσουμε και να ανοικοδομήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Εμείς πρέπει να συμβάλουμε στην δημιουργία νέων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Εμείς πρέπει να αποτινάξουμε την όχι τελείως αδικαιολόγητη καχυποψία των πολιτών έναντι της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Δικό μας καθήκον ως Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι να ορθώσουμε ανάστημα δυναμικά και να δούμε το μέλλον μέσα από την άμεση επιστροφή σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να μπορέσουμε να επενδύσουμε σωστά και έξω από λογικές κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, μακριά από προσωπικές επίπλαστης ευημερίας, να συμβάλουμε στη συλλογική ευρωστία της αγοράς, να λειτουργήσουμε συναδελφικά μέσω των αντίστοιχων επαγγελματικών- επιμελητηριακών φορέων μας και κυρίως να αλλάξουμε νοοτροπία συλλογικά.

Μερίδιο σε μια τέτοια ανάπτυξη πρέπει να έχουν όλοι και όχι μόνο να είναι όλοι συμμέτοχοι στις ζημιές και στις καταστροφές της οικονομίας.  Επαγγελματίες και εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αντίστοιχο ρόλο στην υπόθεση της ανάπτυξης και αντίστοιχα πρέπει να εισπράξουν το μέρισμα της επιτυχίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως πρέπει να ισχύσει για τους νέους. Χωρίς τη συμμετοχή των νέων δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Με εμπιστοσύνη, με αξιοκρατία, με ίσες ευκαιρίες και κυρίως με αξιοπρεπείς νέες θέσεις εργασίες και αντίστοιχο επαναπατρισμό.

Για να γίνουν όλα αυτά και για να τα πετύχουμε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Και κυρίως έχει ανάγκη άμεσης απαλλαγής από το φαύλο καθεστώς που μας εξουσιάζει μειοψηφικά, από τον ανίκανο και ανυπόληπτο πρωθυπουργό που μας κυβερνά και από την αποτυχημένη κυβέρνησή του, οι οποίοι το μόνο που είναι ικανοί να μας παρουσιάσουν είναι εμμονές σε ξεπερασμένες ιδεολογίες και επιμονή στη διατήρηση της «καρέκλας».

Χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μια κανονική κυβέρνηση, μια νέα εθνική διακυβέρνηση, μια αναπτυξιακή διακυβέρνηση αμφίδρομης εμπιστοσύνης, με ρεαλιστικό πρόγραμμα αληθινής και διάσπαρτης δημιουργίας, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις για να πάρει η χώρα “μπροστά”, για να πάρει “ανάσα” η αγορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία απέδειξαν ότι μπορούν να το κάνουν.  Όμως στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή. Εάν πραγματικά μας  ενδιαφέρει το αύριο, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Οι καλύτερες ημέρες και η αναγκαίες αλλαγές δεν έρχονται από μόνες τους,. Η απαλλαγή από το καθεστώς Τσίπρα, που μας δυναστεύει και μας καταστρέφει, είναι υπόθεση όλων μας. Και κυρίως είναι στο χέρι μας.

—————–

Ο Χάρης Κάτανας είναι πρ. βουλευτής,
έμπορος οπτικών ειδών, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας,
του Επιμελητηρίου Κοζάνης και του Ελληνοϊσπανικού Επιμελητηρίου

Previous Post

Ανάρτηση δασικού χάρτη Δήμου Κοζάνης συμπληρωμένου με χορτολιβαδικές & βραχώδεις εκτάσεις

Next Post

Υπάρχει αξία στο Λονδίνο και… ευκαιρία στο Μιλάνο!

Next Post

Υπάρχει αξία στο Λονδίνο και... ευκαιρία στο Μιλάνο!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”
  • Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025
  • 18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr