• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Οι μύθοι για το αδυνάτισμα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

24 Ιανουαρίου 2020
Τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη – Άντρας έδωσε τέλος στη ζωή του

Τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη – Άντρας έδωσε τέλος στη ζωή του

9 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Κανονικά η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό και στην Εγνατία με μικρή έξοδο στη γέφυρα Σιάτιστας

9 Ιανουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ Εθνική: Η πρώτη σέντρα του 2026 για Κοζάνη και Εορδαϊκό

9 Ιανουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Στη σέντρα και πάλι μετά τις γιορτές

9 Ιανουαρίου 2026
Γρεβενά: Εορταστικό Πρόγραμμα Εμπορικών Καταστημάτων Πάσχα 2025

 Οι νικητές του Διαγωνισμού Καλύτερης Χριστουγεννιάτικης Βιτρίνας 2025–2026

9 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Συνεχίζεται η εγκατάλειψη των καπνοκαλλιεργητών Δυτικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση

9 Ιανουαρίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «320 οικογένειες καπνοκαλλιεργητών της Δυτικής Μακεδονίας εγκλωβισμένες στην κυβερνητική αδιαφορία»

9 Ιανουαρίου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Αύξηση έκπτωσης στο 50% για τα ΑμεΑ στο νερό – Αποτέλεσμα τεκμηριωμένης πρότασης του Συλλόγου ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

9 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Κάλεσμα αλληλεγγύης για συνδημότη μας που επλήγη από πυρκαγιά στην Καλλονή

Δήμος Γρεβενών: Κάλεσμα αλληλεγγύης για συνδημότη μας που επλήγη από πυρκαγιά στην Καλλονή

9 Ιανουαρίου 2026
Μοναδικές στιγμές στο Καστοριανό Καρναβάλι «Ραγκουτσάρια 2026». Φωτογραφίες

Μοναδικές στιγμές στο Καστοριανό Καρναβάλι «Ραγκουτσάρια 2026». Φωτογραφίες

9 Ιανουαρίου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Κλειστός ο κάθετος άξονας της Εγνατίας από Άργος Ορεστικό έως Αλιάκμονα

9 Ιανουαρίου 2026
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Ο πρωθυπουργός περιμένει οδηγίες για την «Mercosur»

9 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μύθοι για το αδυνάτισμα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

sierafm by sierafm
24 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα ακούσετε πολλές συμβουλές που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαδεδομένοι μύθοι. Για να μην υποφέρετε, λοιπόν, προκειμένου να αδυνατίσετε, μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Μύθος 1ος: Για να αδυνατίσετε πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες. Δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λίπος. Τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Όπως και στην περίπτωση των λιπαρών έτσι και στην περίπτωση των υδατανθράκων, ο κανόνας είναι να επιλέγετε τις τροφές που καταναλώνετε βάση της ποιότητάς τους και όχι να τις αποκλείετε συνολικά και αδιακρίτως.

Η απώλεια κιλών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό των υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της υγείας σας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μια δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Μύθος 2ος: Οι light εκδοχές τροφών ενισχύουν το αδυνάτισμα

Αν τόσο καιρό νομίζατε ότι επιλέγοντας τη light εκδοχή ενός τροφίμου, έχετε κάνει μια υγιεινή επιλογή που θα ενισχύσει την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, τότε κάνατε λάθος. Ακόμη και αν ένα τρόφιμο περιέχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα άλλο αντίστοιχο, δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερο για εσάς.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με σκοπό να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, κατέληγαν να τρώνε 28,4% περισσότερες θερμίδες από όσους έτρωγαν την πλήρη εκδοχή των τροφίμων.

Επίσης, τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε μια ουσία, όπως η ζάχαρη ή το λίπος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάποιο άλλο πρόσθετο συστατικό, εξίσου επιβλαβές.

Επομένως, το κλειδί για μία υγιεινή διατροφή δεν κρύβεται μόνο στο τι τρώτε, αλλά και στο πόσο τρώτε. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στις μερίδες σας και ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή.

Μύθος 3ος: Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος

Ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Οι τροφές που λέγεται ότι καίνε λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μια ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη σας, προκαλώντας το σώμα σας να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.

Μύθος 4ος: Δεν πρέπει να τρώτε αργά τη νύχτα

Πιθανότατα ανησυχείτε ότι θα παχύνετε επειδή τρώτε αργά το βράδυ. Σίγουρα έχετε ακούσει την κλασική συμβουλή να μην τρώτε μετά τις 8μ.μ., αλλά συχνά τέτοιες προτάσεις είναι μύθοι.

Στην πραγματικότητα, το τι τρώτε παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που το τρώτε.

Πράγματι, μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει την κατανάλωση φαγητού το βράδυ με αυξημένο βάρος, οι μελέτες σε ανθρώπους όμως δείχνουν ότι η διατροφή που σας δίνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τρώτε.

Με λίγα λόγια, αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δε θα παχύνετε επειδή τρώτε τη νύχτα.

Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Μερικά σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε όταν νιώθετε πεινασμένη μετά το δείπνο σας είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δύο φέτες γαλοπούλας, μια φέτα τυρί ή ένα γιαούρτι.

Κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι να μην επιλέγετε ανθυγιεινά ή/και λιπαρά τρόφιμα αργά τη νύχτα, αφού εκτός από το να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες, θα υποβαθμίσουν και την ποιότητα του ύπνου σας.

Μύθος 5ος: Αν θέλετε να αδυνατίσετε, πρέπει να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα

Πράγματι, ένας από τους πιο κοινούς λόγους αύξησης βάρους είναι το συχνό τσιμπολόγημα. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα ανθυγιεινών, οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’ επέκταση σε αύξηση του βάρους. Μάλιστα, η συνήθεια αυτή πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι πεινάτε, αλλά μπορεί να έχει συναισθηματικά αίτια.

Όταν όμως οι τροφές που επιλέγετε ως σνακ είναι υγιεινές και ολιγοθερμιδικές, όχι μόνο δε σαμποτάρετε το αδυνάτισμά σας αλλά το ενισχύετε, μειώνοντας την πείνα σας και αποφεύγοντας την υπερφαγία σε επόμενο γεύμα. Οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, συνιστούν ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Προσέξτε όμως! Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικά σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία. Πολλές φορές, βασιζόμενη στο ότι τρώτε κάτι υγιεινό, υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Επομένως, αποφεύγετε να τρώτε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώστε σωστά τις μερίδες σας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί.

Πηγή:vita.gr

Tags: ΔΙΑΙΤΑ
Previous Post

Οι οδηγίες προς τα σχολεία για τη γρίπη – Τα συμπτώματα, τα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής

Next Post

Πώς θα του θέσετε όρια χωρίς να γίνετε… δικτάτορες

Next Post
ΠΑΙΔΙ ΜΑΜΑ ΦΩΝΕΣ

Πώς θα του θέσετε όρια χωρίς να γίνετε… δικτάτορες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη – Άντρας έδωσε τέλος στη ζωή του
  • Κανονικά η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό και στην Εγνατία με μικρή έξοδο στη γέφυρα Σιάτιστας
  • Γ’ Εθνική: Η πρώτη σέντρα του 2026 για Κοζάνη και Εορδαϊκό
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Στη σέντρα και πάλι μετά τις γιορτές
  •  Οι νικητές του Διαγωνισμού Καλύτερης Χριστουγεννιάτικης Βιτρίνας 2025–2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr