• Latest
ηλικιωμένοι

Οι 5 προκλήσεις των… -ήντα, και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

21 Δεκεμβρίου 2018
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

14 Σεπτεμβρίου 2025
Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

14 Σεπτεμβρίου 2025
βοτανα, μπαχαρικα

Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό

14 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Αλλάζουν τα ευρώ – Οι δύο θεματικές για τα νέα χαρτονομίσματα, το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία τους και η Μαρία Κάλλας

14 Σεπτεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Νέο «Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το 2026 – Όλες οι νέες πληροφορίες

14 Σεπτεμβρίου 2025
Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

14 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές

14 Σεπτεμβρίου 2025
ΖΕΥΓΑΡΙ, ΦΙΛΙ,

Ανήλικη εκδιδόταν μέσω εφαρμογής του ίντερνετ – Σύλληψη ενός 30χρονου

14 Σεπτεμβρίου 2025
Το νέο φωτοβολταϊκό έργο της Principia στην Κοζάνη δίνει νέα ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση

Γαλατινή: Εντός διετίας έτοιμα προς λειτουργία τα 500 MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους σύμφωνα με υο ρεπορτάζ!

13 Σεπτεμβρίου 2025
απατη

Καστοριά: Οι απατεώνες άρπαξαν 14.700 ευρώ. Πέντε άτομα στο κόλπο

13 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι 5 προκλήσεις των… -ήντα, και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ηλικιωμένοι
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ειδικοί εξηγούν από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύουμε περισσότερο μετά τα 50 και δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούμε να τα προλάβουμε.

Ασκείσαι, τρως υγιεινά, προσέχεις γενικώς, για να διατηρείς την καλή σου υγεία όσο περνά ο χρόνος. Όμως μετά τα 50, τα 60, ή τα 70, η φυσική φθορά του οργανισμού μπορεί να γίνει αιτία διαφόρων προβλημάτων υγείας, ηπιότερων ή και πιο σοβαρών.

Δεν θα τα πάθουν όλοι οι ηλικιωμένοι, όμως όλοι μπορούν να προσέξουν ώστε να προλάβουν είτε την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων, είτε τις επιπτώσεις τους.

Οι πέντε προκλήσεις, με τις οποίες μπορούν όλοι να βρεθούν αντιμέτωποι στην τρίτη ηλικία.

Γρίπη

Ο πληθυσμός άνω των 65 θεωρείται η υπ’αριθμόν ένα ομάδα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Αυτό γιατί στην τρίτη ηλικία, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο στους νεότερους αμύνεται δυσκολότερα απέναντι σε «απειλές» όπως ο ιός της γρίπης. Έτσι, κάθε χρόνο, οι ασθενείς με τις περισσότερες και σοβαρότερες επιπλοκές της γρίπης – πνευμονία, σηψαιμία, καρδιοπάθεια – είναι άνω των 65.

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα – όταν, δε, συνυπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και επαναληπτική δόση στη διάρκεια του χειμώνα.

Αύξηση βάρους

Τα χρόνια φεύγουν, αλλά τα κιλά μένουν! Όσο μεγαλώνουν, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι, ενώ καίνε λιγότερες θερμίδες σε όλες τις δραστηριότητες, σε σύγκριση με αυτές που έχαναν νεότεροι.

Επιπλέον, στις μεγαλύτερες ηλικίες, το παραπανίσιο βάρος σώματος μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα, ενώ αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, διαβήτη και εγκεφαλικού.

Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη είναι σωτήρια, με ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Εύθραυστα οστά

Η οστεοπενία και οστεοπόρωση είναι συχνά προβλήματα στην Τρίτη ηλικία. Ταυτόχρονα, οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ασταθείς και άρα πιο επιρρεπείς σε πτώσεις, ατυχήματα και οστικά κατάγματα.

Έτσι, η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη ανά τακτά διαστήματα μετά τα 60. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να χρειαστεί προληπτική ή θεραπευτική αγωγή.

Επιπλέον, οι γιατροί συνιστούν πολλά φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και ήπια άσκηση, προσαρμοσμένη στις δυνατότητες και τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου.

Καρκίνος

Η ηλικία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Οι μισές περιπτώσεις καρκίνου αφορούν τις ηλικίες άνω των 65. Ο λόγος δεν έχει πλήρως ερευνηθεί, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως παίζει ρόλο η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες για περισσότερο καιρό και η αδυναμία του οργανισμού να «επιδιορθώσει» τις κυτταρικές μεταλλάξεις.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλοι οι ηλικιωμένοι θα πάθουν καρκίνο. Αυτό που μπορούν όλοι να κάνουν είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πρόληψης. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, προτείνονται συγκεκριμένες προληπτικές εξετάσεις ώστε οτιδήποτε προκύψει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να προστατέψει από 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου, ανάμεσά τους και μερικές από τις πιο συχνές (μαστού, παχέος εντέρου και παγκρέατος).

Κατάθλιψη

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, δεν είναι τόσο τα ποσοστά κατάθλιψης στους ανθρώπους άνω των 60. Κυριότερο πρόβλημα θεωρείται το γεγονός ότι η κατάθλιψη μπορεί να μη διαγνωστεί ποτέ σε αυτές τις ηλικίες.

Αυτό γιατί, συχνά οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, οι οικείοι τους αλλά και οι γιατροί μπορεί να αγνοήσουν συμπτώματα κατάθλιψης, αποδίδοντάς τα στην απόσυρση από την ενεργό δράση ή στην απομόνωση.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους που πάσχουν από χρόνια καρδιακά νοσήματα ή υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις που περιορίζουν τη δραστηριότητά τους.

Η αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, με αύξηση των κοινωνικών επαφών ή και ψυχοθεραπεία όπου χρειάζεται, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Πηγή: WebMD

Tags: ηλικιωμένοι
Previous Post

Χαλάρωση επιδερμίδας: Πού οφείλεται και πώς θα την επιβραδύνετε

Next Post

Συνελήφθησαν 2 άτομα σε περιοχή της Καστοριάς για μεταφορά μη νόμιμου αλλοδαπού

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθησαν 2 άτομα σε περιοχή της Καστοριάς για μεταφορά μη νόμιμου αλλοδαπού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα
  • Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων
  • Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου
  • Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό
  • Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr