Το ουρικό οξύ σχηματίζει κρυστάλλους ουρικών αλάτων στις αρθρώσεις, συχνά στα πόδια και στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, γεγονός που προκαλεί έντονο και επώδυνο πρήξιμο, καθώς και απότομο πόνο στις αρθρώσεις. «Ο σχηματισμός των κρυστάλλων (τόφοι) είναι αποτέλεσμα της διάσπασης των πουρινών, χημικών ουσιών που βρίσκονται στο DNA. Αν αυξηθεί πολύ το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα παρουσιάζεται μία κατάσταση που λέγεται υπερουριχαιμία» λέει η παθολόγος Ναταλία Δημητρακοπούλου. Η μείωση των τιμών του ουρικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ουρικής αρθρίτιδας και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει επακόλουθες εξάρσεις σε άτομα με αυτήν την πάθηση.
Που οφείλεται η αύξηση του ουρικού οξέος;
Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να επιδεινώνεται λόγω των παρακάτω αιτιών:
- Διουρητικά
- Κατάχρηση αλκοόλ
- Γενετική προδιάθεση
- Υποθυρεοειδισμός
- Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
- Παχυσαρκία
- Ψωρίαση
- Στεφανιαία νόσος
- Υπέρταση
- Διατροφή πλούσια σε πουρίνες (συκώτι, σαρδέλες, σάλτσα, αρακάς, μανιτάρια, αντζούγιες)
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Σύνδρομο λύσης όγκου (αιφνίδια απελευθέρωση κυττάρων στο αίμα που οφείλεται σε διάφορους καρκίνους ή σε χημειοθεραπεία)
- Χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
Μείωσε τις τιμές του ουρικού
Για να ελέγξει κανείς τα επίπεδα του ουρικού οξέoς, θα πρέπει να κάνει αιματολογική εξέταση. Για την αιματολογική εξέταση χρειάζεται νηστεία 8 ωρών και αποφυγή λιπαρών φαγητών για 12 ώρες πριν την αιμοληψία. Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 6,8 mg/dl. Όσοι έχουν τιμές πάνω από 6,8 mg/dl, που είναι το ανώτατο φυσιολογικό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκτός από νεφρολιθίαση, ουρική αρθρίτιδα και καρδιαγγειακά προβλήματα. Γι’ αυτό δες τι μπορείς να περιορίσεις για να μειώσεις τις τιμές του ουρικού οξέος.
1 Περιόρισε τις τροφές πλούσιες σε πουρίνες
Οι πουρίνες, αδενίνη και γουανίνη, είναι ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα. Η διάσπαση των πουρινών είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων αλλά και μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πουρίνες. Καθώς το σώμα διασπά τις πουρίνες, παράγει ουρικό οξύ. Η διαδικασία μεταβολισμού τροφών πλούσιων σε πουρίνες αναγκάζει το σώμα να παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ. Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί το ουρικό οξύ που παράγεται από τη διάσπαση των πουρινών, τότε εκδηλώνεται η ουρική αρθρίτιδα. Ορισμένες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι υγιεινές, επομένως ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση της πρόσληψης πουρινών παρά η πλήρης αποφυγή τους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι:
- Άγρια θηράματα, όπως ελάφι
- Πέστροφα, τόνος, μπακαλιάρος, σαρδέλες, γαύροι, μύδια και ρέγγα
- Αλκοόλ, κυρίως μπίρα
- Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως μπέικον, γαλακτοκομικά προϊόντα και κόκκινο κρέας
- Συκώτι, εντόσθια
- Γλυκά και ζαχαρούχα ποτά
- Αλλαντικά
- Πουλερικά
- Θαλασσινά όπως στρείδια, γαρίδες, καβούρι και αστακός
- Σάλτσες
- Μαγιά
Τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι:
- Αμύγδαλα
- Ντομάτα
- Μανιτάρια
2 Διατήρησε ένα υγιές σωματικό βάρος
Η επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ειδικά σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου για μεταβολικό σύνδρομο. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και αυτές οι επιπτώσεις είναι επιβλαβείς από μόνες τους, το υπερβολικό βάρος σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Η γρήγορη απώλεια βάρους, ειδικά όταν συμβαίνει λόγω νηστείας, μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
3 Απόφυγε το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά
Η μεγάλη κατανάλωση σε αλκοόλ και μπίρας και ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά και συμπυκνωμένοι χυμοί, αυξάνουν τις τιμές του ουρικού οξέος. Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πουρίνες, ωστόσο η μπίρα έχει πολύ περισσότερες σε σχέση με τα καθαρά ποτά και το κρασί. Επιπλέον όλα αυτά προσθέτουν περιττές θερμίδες, προκαλώντας δυνητικά αύξηση βάρους και μεταβολικά προβλήματα.
4 Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τόσο τα πρόχειρα γεύματα όσο και επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα λευκά μακαρόνια, τα μπισκότα και τα γλυκά, αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος κι έτσι συχνά πυροδοτούν μια επίπονη κρίση ουρικής αρθρίτιδας.
Πηγή: bestofyou.gr