• Latest
ΚΑΦΕΣ

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

20 Οκτωβρίου 2020
Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Βίντεο και φωτογραφίες

Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες

10 Ιανουαρίου 2026
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη

10 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους

10 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα

10 Ιανουαρίου 2026
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

10 Ιανουαρίου 2026
Νίκος  Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

Νίκος Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

10 Ιανουαρίου 2026
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο επί τη συμπληρώσει 7 ετών από την κοίμηση του

10 Ιανουαρίου 2026
Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

10 Ιανουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

10 Ιανουαρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Βαθιά ευγνωμοσύνη στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης – Επιστολή εκπαιδευτικού από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

10 Ιανουαρίου 2026
Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου.  Βίντεο

Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου. Βίντεο

10 Ιανουαρίου 2026
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας – Πού και πότε θα χιονίσει

10 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

sierafm by sierafm
20 Οκτωβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΦΕΣ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εγκεφαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τρόμο (τρέμουλο), ακαμψία στα άκρα και τον κορμό και προβλήματα κίνησης και ισορροπίας. Τα άτομα με την πάθηση έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας.

Περίπου το 15% των ατόμων με την ασθένεια έχουν οικογενειακό ιστορικό Πάρκινσον, γεγονός που υποδηλώνει ότι κληρονόμησαν γονίδια που αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν από μια πολύπλοκη, ελάχιστα κατανοητή αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μια ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών το 2010 έδειξε ότι όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνει κανείς, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης Πάρκινσον. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με νόσο του Parkinson που δεν έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια έχουν χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους από τα άτομα χωρίς την ασθένεια.

Πάρκινσον: Τι ρόλο παίζει ο καφές και το γονίδιο LRRK2

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, επιχείρησε να ανακαλύψει εάν ο καφές θα μπορούσε επί της ουσίας να προστατεύσει άτομα με μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2. Διότι το συγκεκριμένο γονίδιο έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά δεν το εγγυάται.

Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα με και χωρίς τη νόσο του Πάρκινσον. Και οι δύο ομάδες περιείχαν άτομα με και χωρίς μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές στα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα μεταξύ ατόμων με Πάρκινσον και αυτών χωρίς ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ατόμων με αυτή τη γενετική μετάλλαξη.

Οι συγγραφείς δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Πέντε χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καφέ

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα πλάσματος αίματος από 368 άτομα που συμμετείχαν στο LRRK2 Cohort, ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε το 2009 για την έρευνα του Πάρκινσον.

Μια ομάδα περιείχε 188 άτομα με Πάρκινσον και η ομάδα ελέγχου περιελάμβανε 180 άτομα χωρίς την ασθένεια. Περίπου το ίδιο ποσοστό κάθε ομάδας είχε μια μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το χημικό προφίλ του πλάσματος από τις δύο ομάδες, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα πέντε συγκεκριμένων χημικών ουσιών διέφεραν περισσότερο. Όλα σχετίζονταν με την καφεΐνη: Οι συγκεντρώσεις και των πέντε χημικών ήταν σημαντικά χαμηλότερες μεταξύ ατόμων με νόσο του Πάρκινσον από εκείνα που δεν είχαν την ασθένεια.

Μεταξύ αυτών με μη μεταλλαγμένο γονίδιο LRRK2, η συγκέντρωση καφεΐνης ήταν, κατά μέσο όρο, 31% χαμηλότερη στο πλάσμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον από ό,τι σε εκείνα χωρίς τη νόσο. Τα επίπεδα καφεΐνης ήταν 76% χαμηλότερα μεταξύ των ατόμων με Parkinson και μεταλλαγμένου γονιδίου LRRK2 σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Για να ελέγξουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 212 από τους συμμετέχοντες, αναφέροντας πόσο καφεΐνη κατανάλωναν.

Αυτό αποκάλυψε ότι τα άτομα με Parkinson και μεταλλαγμένο γονίδιο LRRK2 κατανάλωναν 41% λιγότερη καφεΐνη ανά ημέρα από ό,τι τα άτομα που δεν είχαν Parkinson ανεξάρτητα από το αν είχαν μεταλλαγμένο γονίδιο, ή όχι.

Εναλλακτική εξήγηση

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους έδειξε απλά μια συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης και της νόσου του Πάρκινσον. Δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης προστατεύει τους ανθρώπους από την ασθένεια.

Για παράδειγμα, παραμένει η πιθανότητα ότι η μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2 όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για Parkinson, αλλά και το κάνει λιγότερο διατεθειμένο να καταναλώνει ποτά με καφεΐνη.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα άτομα που έχουν προδιάθεση για τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να τείνουν να αποφεύγουν να πίνουν καφέ ή εάν ορισμένοι φορείς μετάλλαξης του γονιδίου πίνουν πολύ καφέ και επωφελούνται από τα νευροπροστατευτικά του αποτελέσματα”, λέει ο δρ. Crotty.

Επιπλέον,σημειώνει ότι η μελέτη εξέτασε τους ανθρώπους σε μια χρονική στιγμή, οπότε δεν λέει τίποτα για το πότε επιτυγχάνεται κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα ή πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Tags: ΚΑΦΕΣ
Previous Post

Εφηβεία και Εναντιωματική Συμπεριφορά: Ένα στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού ή μια ανησυχητική συμπεριφορά που πρέπει να απασχολήσει τους γονείς;

Next Post

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη χωρίς φιλάθλους οι ποδοσφαιρικοί αγώνες

Next Post
ποδοσφαιρο

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη χωρίς φιλάθλους οι ποδοσφαιρικοί αγώνες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους
  • Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα
  • Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr