• Latest

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου

29 Δεκεμβρίου 2020
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη

23 Νοεμβρίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

23 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής

Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός

23 Νοεμβρίου 2025
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

Ανοιχτός ο δρόμος Κοζάνης- Λάρισας. Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από την κατολίσθηση

23 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πέφτει η θερμοκρασία

23 Νοεμβρίου 2025
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

23 Νοεμβρίου 2025
ΑΔΕΔΥ

Συγκρότηση της  Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης

23 Νοεμβρίου 2025
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου

sierafm by sierafm
29 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τέτοια μέρα πριν ένα χρόνο ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από κοντά μας και είναι καιρός να ειπωθούν κάποια πράγματα για τη σχέση του με την Κοζάνη.

Είναι χρέος τιμής στη μνήμη του και κατάθεση μαρτυρίας για ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της πόλης.

Με το Θάνο γνωριστήκαμε το 1993 όταν ως αν. Υπουργός Πολιτισμού ήρθε στην Κοζάνη εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Θάνος έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία μας, αλλά και από ένα ξεχωριστό συμβάν που έμελλε να έχει συνέχεια.

Μετά την παρέλαση ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Διονύσιος πήρε κυριολεκτικά από το χέρι τον υπουργό και πήγαμε στη Μητρόπολη να μας προσφέρει καφέ. Ο Θάνος Μικρούτσικος σχετικά πρόσφατα είχε κάνει μια δήλωση περί Αγίας Τράπεζας που είχε προκαλέσει σάλο και η κίνηση του κυρού Διονυσίου ήταν έντονα συμβολική.

Προς τα τέλη του ίδιου έτους το Υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε την πρόσκληση για τη δημιουργία του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (Ε.Π.Δ.Π.) με τη σφραγίδα και την υπογραφή του Θάνου Μικρούτσικου. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η δημιουργία θεσμών πολιτισμού ευρωπαϊκής εμβέλειας σε πόλεις της ελληνικής Περιφερειας που θα επιλέγονταν με διαγωνιστική διαδικασία.

Ήταν η πρώτη και τελευταία, μέχρι σήμερα, προσπάθεια ουσιαστικής πολιτιστικής αποκέντρωσης στη χώρα που ξεκίνησε ορμητικά αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ επειδή ο Θάνος αποχώρησε αρχές 1996 από το υπουργείο.

Οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και ο αφόρητος συγκεντρωτισμός του ελληνικού κράτους, πρώτα χαμήλωσαν την πρωτοβουλία και κατόπιν την εξαφάνισαν.
Συμμετείχαμε στη διαδικασία με την πρόταση για την πόλη του βιβλίου και ισχυρή αιτιολόγηση τους θησαυρούς και την ιστορία της δημοτικής μας βιβλιοθήκης. Περάσαμε εύκολα την πρώτη φάση της διαδικασίας και ακολούθησε ένας αγώνας και αγωνία 18 μηνών πριν φτάσουμε σε αίσιο τέλος. Όπως μου αποκάλυψε ο ίδιος ο Θάνος αργότερα, ο λόγος της καθυστέρησης δεν είχε σχέση με την πρόταση μας που ήταν πολύ τεκμηριωμένη, αλλά με το γεγονός ότι χωρίς να το ξέρουμε ανταγωνιζόμασταν με άλλη πρόταση από την εκλογική περιφέρεια μέλους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Ο ίδιος απέδωσε δημόσια την απόφαση του «στο πάθος του δημάρχου» αλλά η απόφαση να γίνει η Κοζάνη πόλη του βιβλίου ήταν εξολοκλήρου δική του και όπως ήδη σημειώθηκε, καθόλου εύκολη.
Η 15η Ιουλίου 1995 είναι μια μέρα σταθμός για την πόλη της Κοζανης καθώς τότε υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Κοζανης και Υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης. Την ίδια μέρα επέλεξε ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Διονύσιος να δωρίσει στο Δήμο τους περίπου 14.000 τίτλους της προσωπικής του βιβλιοθήκης λαμπρύνοντας με την πράξη του την ξεχωριστή για την πόλη στιγμή.
Η πλούσια δράση και η μοναδική προσφορά του ΙΝΒΑ στα χρόνια που ακολούθησαν είναι γνωστή και ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτού του σημειώματος, αξίζει ωστόσο να αναφερθούν η εκδοτική του δραστηριότητα, η γνωριμία των σπουδαιότερων Ελλήνων λογοτεχνών με τη Βιβλιοθηκη και το γιγάντιο σωστικό έργο των μοναδικών θησαυρών της. Το πλέον σημαντικό όλων είναι ότι το ΙΝΒΑ άνοιξε ή καλύτερα έδειξε το δρόμο που οδήγησε στο σημερινό κτήριο της Βιβλιοθήκης μας και η συμβολή του Θάνου Μικρούτσικου υπήρξε πολυσήμαντη.
Οτι σήμερα το ΙΝΒΑ δεν υφίσταται ως νομική προσωπικότητα είναι μια ακόμα πράξη απρέπειας, από τις πολλές που προκάλεσε και επέβαλε ως ολετήρας ένας υπερφίαλος και ανώριμος υπουργός ονόματι Ραγκούσης.
Ως κατακλείδα οφείλω να σημειώσω ότι σήμερα που ο τόπος μας δοκιμάζεται πολύ σκληρά και η αγωνία για την επόμενη μέρα περισσεύει, οι στόχοι του ΙΝΒΑ όπως περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση του 1995 έχουν πολύ περισσότερη φρεσκάδα από διάφορες τάχα καινοτόμες προτάσεις που τελικά καταλήγουν σε μια…πρίζα. Στον καμβά των στόχων ο Θάνος είχε προσωπική συμμετοχή γιατί αγάπησε τον τόπο μας και πίστεψε στις δυνατότητες του.

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Τσοτύλι: 68χρονος κατέληξε από κορονοϊό

Next Post

Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης: Να λυθεί άμεσα το θέμα με το επίδομα θέρμανσης για τα καυσόξυλα σε χωρία του δήμου μας

Next Post
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης: Να λυθεί άμεσα το θέμα με το επίδομα θέρμανσης για τα καυσόξυλα σε χωρία του δήμου μας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη
  • Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας
  • Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός
  • Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο
  • Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr