• Latest
ΒΟΤΑΝΑ

Πέντε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση

18 Φεβρουαρίου 2021
Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης.  Βίντεο και φωτογραφίες

Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες

10 Ιανουαρίου 2026
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη

10 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους

10 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα

10 Ιανουαρίου 2026
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

10 Ιανουαρίου 2026
Νίκος  Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

Νίκος Ανδρουλάκης από Καστοριά: «Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ»

10 Ιανουαρίου 2026
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο επί τη συμπληρώσει 7 ετών από την κοίμηση του

10 Ιανουαρίου 2026
Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

10 Ιανουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

10 Ιανουαρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Βαθιά ευγνωμοσύνη στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης – Επιστολή εκπαιδευτικού από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

10 Ιανουαρίου 2026
Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου.  Βίντεο

Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου. Βίντεο

10 Ιανουαρίου 2026
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας – Πού και πότε θα χιονίσει

10 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε αρωματικά βότανα και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση

sierafm by sierafm
18 Φεβρουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΒΟΤΑΝΑ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που φημίζονται όχι μόνο για τη γεύση που προσδίδουν στις συνταγές, αλλά και για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Δείτε τα πέντε πιο αρωματικά και βάλτε τα στην κουζίνα σας.

Η διατροφή παίζει σημαντικό, ίσως και καθοριστικό, ρόλο στην υγεία. Μάλιστα ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη ή την επιδείνωση της φλεγμονης είναι καίριος. Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη θετική σχέση που έχει η διατροφή με την μειώση της εμφάνισης νόσων, την καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά και την επιβράδυνση της εκδήλωσης χρόνιων νόσων.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τρόφιμα, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά μπορούν, σε  συστηματική κατανάλωση, να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ακολουθούν πέντε βότανα και μπαχαρικά που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αντιφλεγμονωδών εδεσμάτων.

Τζίντζερ ή πιπερόριζα
Το τζίντζερ είναι ένα φυτό με καυτερή αλλά ταυτόχρονα γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως κρυολόγημα, ημικρανία, ναυτία, αρθρίτιδα και υπέρταση.

Περιέχει περισσότερες από 100 ενεργές ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις επωφελείς επιδράσεις του στην υγεία, βασική εκ των οποίων θεωρείται η μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Σε μια ανάλυση 16 μελετών με 1.010 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι η πρόσληψη 1.000-3.000 mg τζίντζερ ημερησίως για 4-12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά κάποιους δείκτες της φλεγμονής, συγκριτικά με την λήψη εικονικού φαρμάκου. Άλλη έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις της πρόσληψης 500-1.000 mg τζίντζερ ημερησίως σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και διαπίστωσε ότι μείωνε τον πόνο στις αρθρώσεις και αύξανε την κινητικότητά τους.

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό της ινδικής κυρίως κουζίνας, το οποίο περιέχει περισσότερες από 300 ενεργές ενώσεις, με βασικότερη την κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση του NF-κB, μόριο που ενεργοποιεί τα γονίδια που ενισχύουν την φλεγμονή. Ανάλυση 15 μελετών που παρακολούθησε 1.233 ανθρώπους που λάμβαναν 112–4.000 mg κουρκουμίνης ημερησίως για χρονικό διάστημα από τρεις ημέρες έως 35 εβδομάδες έδειξε ότι η κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά τους δείκτες της φλεγμονής. Άλλες μελέτες σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα βρήκε ότι η κουρκουμίνη ανακούφιζε τον πόνο εξίσου με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Κάρδαμο
Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που έρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP, IL-6, TNF-α, και MDA και να αυξήσει την αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90%.

Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε 80 ανθρώπους με προδιαβήτη βρήκε ότι τα 3 γρ. καρδάμου ημερησίως μείωναν σημαντικά τους φλεγμονώδεις δείκτες, ενώ άλλη μελέτη 12 εβδομάδων παρατήρησε ότι η ίδια ποσότητα του μπαχαρικού ημερησίως σε 87 πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος μείωσε, επίσης, τους δείκτες της φλεγμονής αλλά και τον βαθμό της ασθένειας.

Μαύρο πιπέρι
Το μαύρο πιπέρι θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και χρησιμοποιείται για την θεραπεία καταστάσεων όπως το άσθμα, η διάρροια και άλλα γαστρικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η βασική ενεργή ένωση του μαύρου πιπεριού είναι η πιπερίνη, η οποία μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Σε ζώα με αρθρίτιδα, η πιπερίνη συνέβαλε στη μείωση του οιδήματος στις αρθρώσεις και των δεικτών της φλεγμονής.

Επίσης, σε ποντίκια με άσθμα και εποχικές αλλεργίες, η πιπερίνη συνέβαλε στη μείωση της ερυθρότητας, της συχνότητας φταρνίσματος και διάφορων φλεγμονωδών δεικτών. Ωστόσο, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαύρου πιπεριού είναι περιορισμένες, επομένως οι επιστήμονες θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις του.

Κανέλα
Η κανέλα έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις επωφελείς επιδράσεις της στην υγεία. Σε μια ανάλυση 12 μελετών με περισσότερους από 690 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι η λήψη 1.500–4.000 mg κανέλας ημερησίως για 10-110 ημέρες μείωσε σημαντικά τους δείκτες της φλεγμονής, ενώ αύξησε και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Παρομοίως, ανάλυση έξι μελετών σε 285 ανθρώπους βρήκε ότι η πρόσληψη 1.200–3.000 mg κανέλας ημερησίως για 8–24 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα CRP, με την επίδραση να είναι ιδιαίτερα εμφανής σε καταστάσεις όπου τα επίπεδα του συγκεκριμένου δείκτης φλεγμονής ήταν υψηλά, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η κανέλα είναι καλό να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΒΟΤΑΝΑ
Previous Post

Τριγλυκερίδια: Τι να τρώτε για να τα ρίξετε χαμηλά

Next Post

Γυναίκα και εμμηνόπαυση

Next Post
ηλικια, ομορφια

Γυναίκα και εμμηνόπαυση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στο μπλόκο Σιάτιστας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φοινικούντα: Ανατροπή στο έγκλημα – Ποιον δείχνει η ανακρίτρια ότι πάτησε τη σκανδάλη
  • ΔΥΠΑ: Ξεκινά η υποβολή προγραμμάτων κατάρτισης με Voucher για ανέργους
  • Νεκρός 27χρονος κυνηγός μετά από πτώση σε χαράδρα
  • Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις χειμερινές εκπτώσεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr