• Latest
πονος κοιλια

Πέντε ασυνήθιστες αιτίες που προκαλούν φούσκωμα: Πως να τις αντιμετωπίσετε

29 Μαρτίου 2021
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»

22 Νοεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

22 Νοεμβρίου 2025
απατη

«Caller ID Spoofing»: Η νέα μέθοδος απάτης για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς

22 Νοεμβρίου 2025
κλοπη

Διαρρήκτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από διαμέρισμα έπεσαν από μπαλκόνι έξι μέτρων

22 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ

22 Νοεμβρίου 2025
μανιταρια

«Αν δεν γνωρίζεις, δεν το τρως»: Το μήνυμα ειδικού μετά το περιστατικό με τα δηλητηριώδη μανιτάρια – Τα συμπτώματα

22 Νοεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

22 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Φρένο στην εξάπλωση των αγριογούρουνων – Τι ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πέντε ασυνήθιστες αιτίες που προκαλούν φούσκωμα: Πως να τις αντιμετωπίσετε

sierafm by sierafm
29 Μαρτίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Διαβάστε για ποιο λόγο πέντε απρόσμενα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων προκαλούν φούσκωμα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε. Τι λέει μια αμερικανίδα ειδικός.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε φούσκωμα μετά το φαγητό, παρότι δεν έχετε φάει πάρα πολύ; Η αιτία μπορεί να είναι μερικά τρόφιμα και ροφήματα (ή τα συστατικά τους), ορισμένα από τα οποία είναι εντελώς απρόσμενα.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Anna Taylor, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, όλοι ξέρουμε πως στις πιθανές διατροφικές αιτίες που έχει το φούσκωμα συμπεριλαμβάνονται:

  • Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
  • Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές κ.λπ.
  • Τα κρεμμύδια

Υπάρχουν, όμως, και μερικές άλλες διατροφικές αιτίες, οι οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Η Dr. Taylor εξηγεί ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές.

Το πολύ αλάτι

Όταν καταναλώνουμε αλμυρά τρόφιμα, ο οργανισμός κατακρατά τα υγρά που περιέχει η τροφή μας, με συνέπεια το φούσκωμα. Για να το αποφύγουμε, δεν αρκεί να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας.

Όπως εξηγεί η ειδικός, το περισσότερο αλάτι στη σύγχρονη διατροφή προέρχεται από «κρυφές» πηγές του εμπορίου. Μία από τις κυριότερες είναι το ψωμί που τρώμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι από αυτό προέρχεται το σχεδόν 40% του άλατος που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πολύ αλάτι περιέχουν επίσης τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά. Την περιεκτικότητά τους σε αλάτι (ή νάτριο) αναγράφουν στη συσκευασία τους. Για να μην θεωρούνται πολύ αλμυρά, πρέπει να περιέχουν κάτω από 1 γρ. αλάτι (ή 400 mg νάτριο) ανά 100 γρ. τροφίμου. Όσο λιγότερο περιέχουν, τόσο το καλύτερο.

Βελτίωση στο φούσκωμα, λοιπόν, μπορεί να δείτε αν κάνετε μια δραστική αλλαγή στην διατροφή σας, όπως το να αγοράζετε ψωμί χωρίς προσθήκη άλατος.

Τα πολλά λιπαρά

Τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα προκαλούν μερικές φορές φούσκωμα, επειδή είναι δύσπεπτα. Είναι λοιπόν προτιμότερο αντί για ένα πλούσιο σε λίπη γεύμα (όπως τηγανητές πατάτες με κρέας) να τρώτε ένα λίγων λιπαρών (όπως ψητό κοτόπουλο και σαλάτα).

Το ανθρακικό

Η κατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό συχνά οδηγεί σε κατάποση περίσσειας αέρα, με συνέπεια το φούσκωμα. «Ο αέρας αυτός κάπου πρέπει να πάει. Όταν διέλθει από το στομάχι και φτάσει στο λεπτό έντερο, δεν μπορεί να εξωθηθεί με το ρέψιμο. Έτσι αναπτύσσεται φούσκωμα», εξηγεί η Dr. Taylor.

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με σκέτο νερό τα ροφήματα με ανθρακικό που καταναλώνετε, συνιστά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι περισσότεροι ενήλικες (το 65% έως 70%) έχουν κάποιου βαθμού δυσανεξία ή δυσαπορρόφηση στη λακτόζη. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να διασπάσει το σάκχαρο των γαλακτοκομικών (την λακτόζη). Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ή την μειωμένη παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται λακτάση. Το ένζυμο αυτό παράγει το λεπτό έντερο.

Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν οι πάσχοντες φούσκωμα όταν τρώνε πλούσια σε λακτόζη τρόφιμα, όπως το παγωτό ή το γάλα. Αναλόγως με τη σοβαρότητα της δυσανεξίας, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσπεψία, αέρια και πόνο στην κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά είναι λιγότερο συχνά όταν οι ασθενείς καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως τα τυριά (ιδίως τα μακράς ωρίμανσης).

Μειωμένο κίνδυνο να προκαλέσει συμπτώματα έχει και το γιαούρτι, επειδή είναι προϊόν ζύμωσης.

Οι υδατάνθρακες

Εκτός από τη λακτόζη, υπάρχουν και άλλοι υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Όπως εξηγεί η Dr. Taylor, αν οι υδατάνθρακες που τρώτε (π.χ. δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι) είναι ολικής αλέσεως, οι φυτικές ίνες τους μπορεί να σας προκαλέσουν συμπτώματα.

Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί με τη φρουκτόζη (είναι το φυσικό σάκχαρο που υπάρχει σε φρούτα και μέλι) και με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (high-fructose corn syrup). Αυτό είναι ένα είδος τεχνητού γλυκαντικού που συχνά προστίθεται σε αναψυκτικά, φρουτοχυμούς, ακόμα και στο ψωμί του εμπορίου. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το σιρόπι αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο, αν το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αναπτύξουμε φούσκωμα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα είναι ότι ο οργανισμός αποθηκεύει την περίσσειά τους με τη μορφή του γλυκογόνου. «Το γλυκογόνο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που προσελκύει νερό. Επομένως, η υπερκατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, η οποία εκδηλώνεται με φούσκωμα», προσθέτει η Dr. Taylor.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν φούσκωμα και εξαιτίας ευαισθησίας στη γλουτένη ή δυσανεξίας (κοιλιοκάκη). Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι και την σίκαλη. Εκτός από το φούσκωμα, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα (π.χ. διάρροια, ανορεξία, απώλεια βάρους κ.λπ.), διευκρινίζει η ειδικός.

Πηγή: iatropedia.gr

Previous Post

Συνεδρίαση της Ν.Ε. Κοζάνης για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Φωτοβολταϊκών στον Δ. Σερβίων και τον Χ.Υ.Τ. Αμιάντου στο Ζιδάνι.

Next Post

Γιώργος Χριστοφορίδης: Λίστες εκατομμυρίων χωρίς τεκμηρίωση!

Next Post
Γιώργος Χριστοφορίδης

Γιώργος Χριστοφορίδης: Λίστες εκατομμυρίων χωρίς τεκμηρίωση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί
  • Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr