Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Συνέχεια και τέλος για τα κομμένα δέντρα στο λόφο της Αγίας Παρασκευής
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Χρόνια πολλά στις γυναίκες που έδωσαν το δώρο της ζωής
Υπογραφή σύμβασης 141.000€ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου Σερβίων
Καστοριά: 19χρονος παρήγγειλε ναρκωτικά με το ταχυδρομείο!!
Φλώρινα: Στα δίχτυα της αστυνομίας απατεώνες. Πάνω από 26.000 ευρώ η λεία τους
Fiesta voio 2026: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ
7 συμβουλές για να σταματήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Μύθοι και αλήθειες για το αγαπημένο μας ρόφημα

Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα μας. Πολλοί από εμάς νιώθουμε εξάρτηση από τον καφέ, ακόμα περισσότεροι δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε χωρίς αυτόν και όλοι ανεξαιρέτως έχουμε περάσει ατελείωστες ώρες πάνω από αμέτρητα φλιτζάνια καφέ κάνοντας συζητήσεις επί συζητήσεων και αναλύσεων με τους φίλους μας.

Ωστόσο, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο και δημοφιλές ρόφημα ανά τον κόσμο και αρκετά από τα εκατοντάδες πράγματα που έχουν γραφτεί και ειπωθεί για αυτόν αποτελούν μύθους. Τελικά, τι ισχύει και τι όχι για τον καφέ;

Οι μύθοι για τον καφέ:

Δεν έχει θερμίδες. Αποκτά με την προσθήκη έξτρα συστατικών, όπως είναι η ζάχαρη, το γάλα, τα σιρόπια, η σαντιγί, κλπ.

Δεν είναι εθιστικός. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, η καφεΐνη δεν συγκαταλέγεται στις ουσίες που προκαλούν εθισμό.

Δεν προκαλεί νευρικότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν καταναλώσουμε πολύ υψηλές δόσεις καφεΐνης (πάνω από 2000 mg) ή αν έχουμε αυξημένη ευαισθησία στην καφεΐνη.

Δεν προκαλεί κυτταρίτιδα. Η καθιστική ζωή, τα λιπαρά, η κακή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν κυτταρίτιδα, ο καφές όμως όχι.

Δεν μας ξυπνάει. Ο καφές μάς κρατάει ξύπνιους πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν φάμε ένα μήλο.

Προκαλεί αφυδάτωση. Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο καφές δεν προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.

Οι αλήθειες για τον καφέ:

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες). Υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με προστασία από την εμφάνιση νόσων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νόσος πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Η καφεΐνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα φυσικό τονωτικό. Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την πρόσληψη οξυγόνου. Γι’ αυτούς τους λόγους, θεωρείται ως ουσία ντόπινγκ για τους αθλητές.

Η κατανάλωση καφέ αυξάνεται καθημερινά. Σήμερα αγγίζει τις 3 δισεκατομμύρια κούπες ημερησίως.

Είναι ένα από τα καλύτερα αντηλιακά. Προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα.

Μας τονώνει. Διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης (η ορμόνη της ευεξίας), βελτιώνει την προσοχή, ενισχύει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Θεωρείται «υπερόπλο» της ομορφιάς. Υποστηρίζεται ότι μπορεί να διώξει χρόνια και κούραση από το πρόσωπο, αμβλύνοντας τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Πηγή:Reader.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *