• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πανελλήνιες 2018: Πώς και πόσο επηρεάζει η αύξηση των εισακτεών τις βάσεις

3 Απριλίου 2018
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού σε όλο το Δήμο Βοΐου λόγω προβλήματος στην Πραμόριτσα

11 Δεκεμβρίου 2025
Επικίνδυνα πυροτεχνήματα μέσα στον κόσμο, στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Κοζάνης. Βίντεο

Μαλούτας για τα βεγγαλικά στην Κοζάνη: Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη συνεχίζει να λειτουργεί με ανευθυνότητα

10 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Α’ ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΣ Ιωνικός 0-0

10 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Μπάρας

10 Δεκεμβρίου 2025
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

10 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα και ο επιχειρηματίας φίλος του – Αναζητείται κι άλλος

10 Δεκεμβρίου 2025
Δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- Ενημερώθηκε η Εισαγγελία

Δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- Ενημερώθηκε η Εισαγγελία

10 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Ημερίδα για παιδιά και γονείς για το διαδίκτυο

Νεάπολη: Ημερίδα για παιδιά και γονείς για το διαδίκτυο

10 Δεκεμβρίου 2025
Νίκος Κατσαούνης: Πρόταση για ίδρυση μουσείου Υπεραστικών Λεωφορείων στο ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

Νίκος Κατσαούνης: Πρόταση για ίδρυση μουσείου Υπεραστικών Λεωφορείων στο ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

10 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Έναρξης του Έργου CARED – Κυκλική Γεωργία για την Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη

Συνάντηση Έναρξης του Έργου CARED – Κυκλική Γεωργία για την Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη

10 Δεκεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την Εγνατία Οδό Α.Ε. Βίντεο

10 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: «Η Καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

Δήμος Γρεβενών: «Η Καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

10 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλήνιες 2018: Πώς και πόσο επηρεάζει η αύξηση των εισακτεών τις βάσεις

sierafm by sierafm
3 Απριλίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
1
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πανελλήνιες 2018: Πώς και πόσο επηρεάζει η αύξηση των εισακτεών την κίνηση των βάσεων

Προς τα κάτω «σπρώχνει» τις φετινές βάσεις του 2018, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων με τις πανελλήνιες 2018, κατά τη φετινή διαδικασία. Οι σχολές Νομικής και Ψυχολογίας και τα Τμήματα Μηχανολόγων, Οικονομικών Επιστημών, Χημείας και Ναυτιλίας, βάσει των επιπλέον θέσεων που προσφέρουν, μειώνουν τον ανταγωνισμό παρά την αυξημένη ζήτησή τους.

Μοναδική εξαίρεση οι Ιατρικές Σχολές, οι οποίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Με τη ζήτηση σε αυτές τις σχολές να παραμένει παραδοσιακά σταθερά υψηλή, μοναδικός παράγων που θα παίξει ρόλο για την πορεία των βάσεων είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων.

Δείτε αναλυτικά τον αριθμό εισακτέων βάσει των επιστημονικών πεδίων με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, σύμφωνα με το ύψος της αύξησης, όπως τον παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

baseis 2018

Βάσεις 2018 – 1ο πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές
Μετά από σειρά μειώσεων που δέχθηκαν οι Νομικές Σχολές τα προηγούμενα χρόνια, φέτος υπάρχει «πλούσια» αύξηση 76 θέσεων στις τρεις σχολές, προμηνύοντας πτώση των βάσεων. Μετά την περσινή πτώση 30 μορίων στη Νομική Αθηνών (18.199 μόρια), περαιτέρω μείωση αναμένεται φέτος με την αύξηση 25 θέσεων στον αριθμό εισακτέων. Το ίδιο και για τη Νομική Θεσσαλονίκης, όπου η αύξηση 21 θέσεων θα πολύ πιθανόν να ρίξει την περσινή βάση των 17.953 μορίων. Αντίστοιχα, και στις σχολές Ψυχολογίας που κάθε χρόνο παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, το «δώρο» επιπλέον 129 θέσεων μπορεί να μη συγκρατήσει την περσινή βάση των 17.826 μορίων. Έκπληξη θα αποτελέσει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση, στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει γερή αύξηση.

Βάσεις 2018 – 2ο πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οριακά σταθερές αναμένονται οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Στο ΕΜΠ η αύξηση κυμαίνεται από 6 έως 14 εισακτέους και σε αντίστοιχη κλίμακα κινήθηκαν και οι Πολυτεχνικές του ΑΠΘ. Οι Αρχιτεκτονικές με μικρή αύξηση της τάξης των 6 εισακτέων ίσως χάσουν μερικά μόρια ακόμα (19.337 μόρια στο ΕΜΠ πέρσι). Τρανή εξαίρεση το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό εισακτέων με αποτέλεσμα να ρίξει τη βάση του. Στο ΕΜΠ πέρσι το εν λόγω τμήμα κρατήθηκε στα 18.416 μόρια, ενώ στην Ξάνθη «έπεσε» στα 15.551 μόρια. Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.

Βασεις 2018 – 3ο πεδίο-Επιστήμες Υγείας
Στις επιδόσεις τους στα μαθήματα θα πρέπει να στραφούν οι υποψήφιοι για να έχουν κάποιες ενδείξεις για την πορεία των φετινών βάσεων. Στις σχολές Ιατρικής ο αριθμός παρέμεινε ακριβώς ο ίδιος (σ.σ.: παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για περαιτέρω μείωση). Πέρσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια. Οι περιορισμένες αυξήσεις στα εξίσου δημοφιλή Τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής (λιγότεροι από 10 εισακτέους) δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για πτώση των φετινών βάσεων.

Βάσεις 2018 – 4ο πεδίο-Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας
Πτώση των Τμημάτων Πληροφορικής, Οικονομίας και Ναυτιλιακών προμηνύουν οι φετινοί αριθμοί εισακτέων. Στις σχολές Πληροφορικής δίνονται παραπάνω από 200 θέσεις, αυξημένη τάση και στα Τμήματα Οικονομίας και Ναυτιλίας, σε ένα επιστημονικό πεδίο που παρουσιάζει μεγάλο αριθμό υποψηφίων να σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά πέρσι οι οικονομικές σχολές κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.

Οι εκπλήξεις
Τα Τμήματα Χημείας, Δασοπονίας, Τουριστικών αλλά και τα Παιδαγωγικά αποτελούν την μεγάλη έκπληξη φέτος. Τα τρία πρώτα, αν και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, πέρσι είδαν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν γεωμετρικά ακόμα και 900 μόρια πάνω, όχι μόνο σε πανεπιστήμια αλλά και σε ΤΕΙ.

Οσον αφορά τα Παιδαγωγικά, αυτά φέτος για πρώτη φορά είναι ανοιχτά απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και μένει να δούμε τι ζήτηση θα υπάρξει από τους υποψηφίους για να μπορεί να διαμορφωθεί μια ασφαλής άποψη για τις βάσεις τους. Πάντως πέρσι η υψηλότερη βάση στα Παιδαγωγικά κινήθηκε στα 16.000 μόρια.

Περισσότεροι εισακτέοι, ηπιότερος ανταγωνισμός

Το πρώτο επακόλουθο που μπορεί να έχει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων των υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως επεσήμαναν αναλυτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση είναι λελογισμένη, αλλά σίγουρα όχι αμελητέα και αναμένεται να κάνει ευκολότερη την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι όλες αυξήσεις έγιναν σε τμήματα που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς.
«Η αύξηση του αριθμού δεν είναι αμελητέα, αφού ξεπερνά το 5%, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ηπιότερος φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα και γενικότερα, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θεωρείται πιθανότερη η πτώση των βάσεων των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, δηλαδή των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όσον αφορά στα παιδαγωγικά τμήματα, πάντως, λόγω της κατάργησης του πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης και άρα, άνοδος και των βάσεων.

Αναφορικά με τις περιζήτητες σχολές, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και έτσι, δεν μεταβάλλεται το τοπίο».

Πηγή:dikaiologitika.gr

Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Σπάταλος: Γιατί ξοδεύει χωρίς να έχει

Next Post

Επίδομα παιδιού: Γιατί δεν το έλαβαν όλοι οι δικαιούχοι

Next Post
χρημα

Επίδομα παιδιού: Γιατί δεν το έλαβαν όλοι οι δικαιούχοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού σε όλο το Δήμο Βοΐου λόγω προβλήματος στην Πραμόριτσα
  • Μαλούτας για τα βεγγαλικά στην Κοζάνη: Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη συνεχίζει να λειτουργεί με ανευθυνότητα
  • Α’ ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΣ Ιωνικός 0-0
  • Σιάτιστα: Σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Μπάρας
  • Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr