• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πανελλήνιες 2018: 4.000 περισσότεροι εισακτέοι φέτος, πού θα κινηθούν οι βάσεις -Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν, πού πέφτουν.

29 Μαρτίου 2018
Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας

17 Δεκεμβρίου 2025
Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ  στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης

17 Δεκεμβρίου 2025
Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

17 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλήνιες 2018: 4.000 περισσότεροι εισακτέοι φέτος, πού θα κινηθούν οι βάσεις -Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν, πού πέφτουν.

sierafm by sierafm
29 Μαρτίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έκρυβε φέτος μια… έκπληξη, 4.000 περισσότερες θέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βάσεις.

Τα τμήματα Πληροφορικής, Γεωπονίας και Ψυχολογίας είναι εκείνα που σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό θέσεων.

Το πρώτο επακόλουθο που μπορεί να έχει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων των υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως επεσήμαναν αναλυτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση αναμένεται να κάνει ευκολότερη την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι όλες αυξήσεις έγιναν σε τμήματα που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς.

«Η αύξηση του αριθμού δεν είναι αμελητέα, αφού ξεπερνά το 5%, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ηπιότερος φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα και γενικότερα, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θεωρείται πιθανότερη η πτώση των βάσεων των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, δηλαδή των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όσον αφορά στα παιδαγωγικά τμήματα, πάντως, λόγω της κατάργησης του πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης και άρα άνοδος των βάσεων.

Αναφορικά με τις περιζήτητες σχολές, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και έτσι δεν μεταβάλλεται το τοπίο».

Οι βάσεις στις Πανελλήνιες 2018 αναμένεται να αλλάξουν δραματικά ακόμη και σε σχολές με μεγάλη ζήτηση λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Φυσικά, ρόλο θα παίξουν και οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 

Με το νέο δεδομένο στο τραπέζι, ήδη οι πρώτοι υπολογισμοί για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις, ανοδικά ή καθοδικά, άρχισαν.

  • 1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

Σε σχολές όπως οι Νομικές όπου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά 76 άτομα θα υπάρξει πτώση στις βάσεις. Ήδη από πέρυσι υπήρξε μια μικρή πτώση η οποία εφέτος αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη.

Στις σχολές Ψυχολογίας η αύξηση κατά 129 των θέσεων αναμένεται να κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

Αύξηση σε αυτό το πεδίο αναμένεται να έχει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που αναβαθμίστηκε.

  • 2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Εδώ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές καθώς δεν είναι μεγάλη η αύξηση των εισακτέων. Επίσης, ο υψηλός ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές θεωρείται πως θα κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

  • 3ο Πεδίο, Επιστήμες Υγείας

Αναμένονται μικρές αυξήσεις των βάσεων ή ανάλογες βάσεις με τις περυσινές, καθώς και εδώ ο αριθμός των εισακτέων δεν αναμένεται να επηρεάσει, τόσο τις Ιατρικές σχολές, όσο και τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής.

  • 4ο Πεδίο, Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

Εδώ αναμένεται πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων κατά 200 άτομα στις σχολές πληροφορικής.

Σε τμήματα όπως Χημείας, Δασοπονίας και Τουριστικών η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να φέρει εκπλήξεις, καθώς η μεγάλη ζήτηση πέρυσι έφερε μεγάλη αύξηση στη βάση και εφέτος η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ίσως οδηγήσει σε παγίωση των βάσεων σε υψηλά επίπεδα.

Άγνωστος… «χ» τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία για φέτος είναι ανοιχτά σε όλα τα πεδία.

Αναλυτικά σε ποια τμήματα αυξάνονται οι θέσεις 

Ειδικότερα, από τα τμήματα των πανεπιστημίων, τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού εισακτέων σημειώνουν τα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αύξηση κατά 35, από 280 σε 315) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αύξηση κατά 34, από 270 σε 304). Ακολουθεί το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αυξημένο κατά 30 τον αριθμό εισακτέων (240 πέρυσι, 270 φέτος). Μεγάλη είναι η αύξηση του αριθμού εισακτέων, κατά 29 θέσεις στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (230 πέρυσι, 259 φέτος).

Ακόμη, 28 θέσεις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι θα έχουν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (225 πέρυσι, 253 φέτος) και το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (220 πέρυσι, 248 φέτος).

Σημειώνεται ότι γενναία είναι η αύξηση και στις νομικές σχολές, αφού αυξάνεται ο αριθμός θέσεων κατά 27 στη σχολή της Κομοτηνής (450 πέρυσι, 477 φέτος), κατά 25 στης Αθήνας (410 πέρυσι, 435 φέτος) και 21 στης Θεσσαλονίκης (350 πέρυσι, 371 φέτος).

Όσον αφορά στα τμήματα των ΤΕΙ, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό θέσεων εισακτέων σημειώνουν τα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με αύξηση 31 θέσεων (από 250 που είχαν πέρυσι, σε 281).

Ακολουθούν τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ και Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων-Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με αύξηση 30 θέσεων (από 240, σε 270 θέσεις). Μεγάλη είναι η αύξηση –κατά 28 θέσεις– και στα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Ηπείρου (από 220 θέσεις πέρυσι, σε 248 φέτος).

Πάντως, στις σχολές Ιατρικής, αν και πέρυσι είχε ανακοινωθεί η μείωση του αριθμού εισακτέων, φέτος παραμένει αμετάβλητος.

Πηγή: iefimerida.gr
Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Ελληνική αστυνομία σε πολίτες: Αν μπουν ληστές σπίτι σας… κάντε ότι κοιμάστε

Next Post

Σεροτονίνη: 7 τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση

Next Post
ΟΜΟΡΦΙΑ

Σεροτονίνη: 7 τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφερειακό Συμβούλιο: Βύζας και Μπαρδάκας ήρθαν…κεφάλι με κεφάλι. Διακόπηκε η συνεδρίαση. Βίντεο
  • Στάση αναμονής σήμερα από τους αγρότες του μπλόκου της Μπάρας Σιάτιστας
  • Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας
  • Παρέμβαση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τη δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΠΕ Κοζάνης
  • Δυναμικό τριήμερο διεκδικήσεων για τον Δήμο Καστοριάς με ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr