• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πανελλήνιες 2021: Στα κάγκελα μαθητές Γ’ Λυκείου, πανεπιστήμια για βάση εισαγωγής

1 Φεβρουαρίου 2021
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο επί τη συμπληρώσει 7 ετών από την κοίμηση του

10 Ιανουαρίου 2026
Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία

10 Ιανουαρίου 2026
χιονι αλυσιδες

Που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία

10 Ιανουαρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Βαθιά ευγνωμοσύνη στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης – Επιστολή εκπαιδευτικού από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

10 Ιανουαρίου 2026
Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου.  Βίντεο

Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου. Βίντεο

10 Ιανουαρίου 2026
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας – Πού και πότε θα χιονίσει

10 Ιανουαρίου 2026
Mercosur: Ακραία δυσανάλογη η συμφωνία για την Ελλάδα – Ποια τα δεδομένα

Mercosur: Ακραία δυσανάλογη η συμφωνία για την Ελλάδα – Ποια τα δεδομένα

10 Ιανουαρίου 2026
Δημοσκόπηση GPO: Εκλογική ζημιά σε Νάτσιο, Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλο και ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ένα κόμμα Καρυστιανού

Δημοσκόπηση GPO: Εκλογική ζημιά σε Νάτσιο, Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλο και ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ένα κόμμα Καρυστιανού

10 Ιανουαρίου 2026
Νεκρά πρόβατα σε μονάδα της Καστοριάς από πλημμύρα. Βίντεο

Νεκρά πρόβατα σε μονάδα της Καστοριάς από πλημμύρα. Βίντεο

10 Ιανουαρίου 2026
Τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη – Άντρας έδωσε τέλος στη ζωή του

Τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη – Άντρας έδωσε τέλος στη ζωή του

9 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Κανονικά η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό και στην Εγνατία με μικρή έξοδο στη γέφυρα Σιάτιστας

9 Ιανουαρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ’ Εθνική: Η πρώτη σέντρα του 2026 για Κοζάνη και Εορδαϊκό

9 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλήνιες 2021: Στα κάγκελα μαθητές Γ’ Λυκείου, πανεπιστήμια για βάση εισαγωγής

sierafm by sierafm
1 Φεβρουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Μαθητές, καθηγητές, γονείς και πανεπιστήμια ζητούν να μην εφαρμοστεί από φέτος η ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πανεπιστημίων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, για το οποίο θα αρχίσει αύριο Τρίτη 2 Φεβρουαρίου η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μαθητές, γονείς, φοιτητές και πανεπιστήμια αντιδρούν σε πλήθος διατάξεων του νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί άμεσα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Η θεσμοθέτηση ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, προκαλεί σοβαρές «παρενέργειες» κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα αφήνει το περιθώριο να μείνουν κενές θέσεις και φυσικά χιλιάδες νέους εκτός των πανεπιστημίων.

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ αδικεί και απειλεί τη βιωσιμότητα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, για τα οποία υπάρχει ορατός κίνδυνος συρρίκνωσης σε αριθμό φοιτητών και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα σε αριθμό Τμημάτων. Μάλιστα τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καλούν το υπουργείο Παιδείας να εκπονήσει μελέτες για τις αναμενόμενες επιπτώσεις της θεσμοθέτησης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να εκτιμήσει τους πολλαπλούς ρόλους που διαδραματίζουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια (αναπτυξιακό, κοινωνικό, γεωπολιτικό, εθνικό), αλλά και να λάβει σοβαρά υπόψη τον στρατηγικό τους σχεδιασμό ενόψει των επερχόμενων προγραμματικών συμφωνιών. Μάλιστα το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι «καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας στη μεταλιγνιτική εποχή και να συμβάλει στην αναμενόμενη αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί δίχως το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος (Τμήματα και φοιτητές).

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας καθώς όπως αναφέρει ο πρύτανης κ. Σπύρος Κίντζιος «η θεσμοθέτηση ενός συντελεστή επί μίας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον οποία θα αποφασίζουν οι επιμέρους Σχολές, παρότι αυξάνει τον βαθμό συμμετοχής των Πανεπιστημίων στη διαδικασία εισαγωγής, απέχει σημαντικά από το να θεωρηθεί η ιδανική λύση. Αντίθετα, προτείνεται ως ορθότερη επιλογή η αποδοχή, εκ μέρους του Υπουργείου, των προτάσεων των Πανεπιστημίων ως προς τον αριθμό των εισακτέων».

Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Γεωπονικού, τονίζει ότι: Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Δημόσιου Πανεπιστημίου, επιβάλλεται η δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εισακτέων από κάθε Τμήμα με βάση τόσο τις πραγματικές του δυνατότητες όσο και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του, διαδικασία στην οποία μπορούν να μετέχουν συμβουλευτικά τα επιμελητήρια και οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς.

Τα περιφερειακά απομακρυσμένα Τμήματα που προστέθηκαν μετά τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ και ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πανεπιστημιακά Τμήματα με τρομακτικές ελλείψεις βασικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης τους για ένα χρονικό διάστημα ώστε αυτά να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά των άλλων υπαρχόντων ομοειδών τμημάτων της Χώρας. Για τα Πανεπιστήμια που είναι εγκατεστημένα σε απομακρυσμένες – ακριτικές περιοχές της Χώρας, με το μειονέκτημα της μειωμένης γεωγραφικής πρόσβασης τους, προτείνεται μια σαφής διαφοροποίηση ως προς την βάση εισαγωγής σε αυτά καθώς και η πλήρης αποδέσμευση της χρηματοδότησης τους.

Αντιδράσεις μαθητών Γ’ Λυκείου

Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και μάλιστα από φέτος (πανελλαδικές 2021) έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των μαθητών της Γ΄ λυκείου και των γονέων τους καθώς θεωρούν ότι φέτος λόγω της πανδημίας  στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πάνε «μαθητές δυο ταχυτήτων» καθώς υπήρξαν σοβαρά προβλήματα τόσο με την τηλεκπαίδευση όσο και με την δια ζώσης διδασκαλία αφού αυτή τη στιγμή κάποια επαναλειτουργούν και άλλα (στις κόκκινες περιοχές) όχι. Αυτό σύμφωνα με τους καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν στα λύκεια δημιουργεί συνθήκες ανισότητας στον αγώνα που θα δώσουν τα παιδιά για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια. Με αυτά τα δεδομένα τόσο οι καθηγητές όσο και οι ίδιοι οι μαθητές ζητούν να μην εφαρμοστεί φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ ,αλλά και γιατί με κλειστά τα σχολεία τα παιδιά της Γ΄ λυκείου και οι γονείς ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για το νέο μέτρο ούτε έχουν επαρκώς αντιληφθεί πως θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Μάλιστα οι καθηγητές επισημαίνουν ότι οι μαθητές της Γ΄ λυκείου χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης και όχι περισσότερα εμπόδια για τις σπουδές τους, όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας με τη βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια.

Πηγή:ethnos.gr

Previous Post

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή

Next Post

Σταμάτησαν λόγω κακοκαιρίας οι έρευνες για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που έπεσε στα Ζαγοροχώρια

Next Post

Σταμάτησαν λόγω κακοκαιρίας οι έρευνες για τον εντοπισμό του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που έπεσε στα Ζαγοροχώρια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αφιέρωμα στο Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο επί τη συμπληρώσει 7 ετών από την κοίμηση του
  • Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοϊου: Μαγειρεύοντας στα μηδέν χιλιόμετρα – Εκεί που η παράδοση γίνεται γαστρονομία
  • Που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία
  • Βαθιά ευγνωμοσύνη στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης – Επιστολή εκπαιδευτικού από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας
  • Ζευκλής στην κοπή πίτας: 367 εργαζόμενοι λειτουργούν ως ομάδα και δίνουν πρωτιά στο Δήμο Βοΐου. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr