• Latest
εξετασεις, σχολειο

Πανελλαδικές 2018: Εκτιμήσεις για μαζική πτώση στις βάσεις- Πού θα αυξηθούν οι εισακτέοι

31 Μαΐου 2018

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πανελλαδικές 2018: Εκτιμήσεις για μαζική πτώση στις βάσεις- Πού θα αυξηθούν οι εισακτέοι

sierafm by sierafm
31 Μαΐου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μία εβδομάδα έμεινε πριν την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων και πάνω από 100.000 υποψήφιοι έχουν ήδη μπει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους.

Η φετινή αλλαγή στις Πανελλήνιες είναι πως στο μηχανογραφικό θα υπάρχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και όχι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Μεταξύ άλλου θα καταργηθεί το επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Επιστημών, ενώ θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων.

Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι βάσεις θα σημειώσουν μαζική πτώση, ενώ εκεί που αναμένεται να γίνει σφαγή είναι είναι στις δημοφιλείς σχολές. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ περίπου το 75% θα έχει πάντως μια θέση στα ελληνικά Ιδρύματα.

 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Το 1ο επιστημονικό πεδίο φαίνεται να είναι είναι το πιο ανταγωνιστικό, όχι μόνο γιατί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων – πέρυσι 32.732 το επέλεξαν – αλλά και γιατί έχει τις λιγότερες διαθέσιμες θέσεις.

Πέρυσι, το 40% των υποψηφίων απέτυχαν λόγω της έλλειψης σχολών και τμημάτων σε αυτό το πεδίο.

Φέτος, το άνοιγμα των παιδαγωγικών απ’ όλες τις κατευθύνσεις χωρίς ειδικό μάθημα θα δώσει μία ανάσα, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν 4.000 επιπλέον θέσεις. Ωστόσο παρ΄όλο τον ανταγωνισμό, θα υπάρξει μικρή πτώση στις βάσεις λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού εισακτέων.

Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας κέρδισε φέτος επιπλέον 25 θέσεις, η Θεσσαλονίκης 21, ενώ συνολικά οι σχολές Ψυχολογίας, που είναι αρκετά δημοφιλείς εμπλουτίστηκαν με 129 θέσεις. Έκπληξη θα αποτελέσει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει γερή αύξηση.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Το 2ο επιστημονικό πεδίο, είναι το μοναδικό πεδίο που ο αριθμός των υποψηφίων αντιστοιχεί στις διαθέσιμες θέσεις. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος στις δημοφιλείς σχολές, ωστόσο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο άλλο τμήμα, αν δεν πιάσουν την σχολή επιλογής τους.

Στα πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων οι αυξομειώσεις αναμένονται οριακές, καθώς κανένα δεν κερδίζει πάνω από 14 θέσεις.

Εξαίρεση το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που στην Αθήνα είχε αύξηση 29 θέσεων, όπου και αναμένεται πτώση των βάσεων. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα σε αυτό το πεδίο θα υπάρχουν 159 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Σε αυτό το πεδίο, η βάση στις Ιατρικές σχολές θα εξαρτηθεί και από τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Το συγκεκριμένο πεδίο είναι εξίσου ανταγωνιστικό με το 1ο επιστημονικό πεδίο, κι αυτό διότι οι επιστήμες Υγείας καταγράφουν εκτός από «σφαγή» των υποψηφίων για μια θέση στις πιο δημοφιλείς σχολές και υψηλές επιδόσεις.

Δυστυχώς, οι ιατρικές σχολές είναι οι μόνες που δεν έχουν αύξηση εισακτέων και αναμένεται είτε να παραμείνουν σταθερές είτε να εκτοξευτούν ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Ενδεικτικά πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια.

Περιορισμένες ήταν και οι επιπλέον θέσεις που δόθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα του εν λόγω πεδίου και δεν ξεπερνούσαν τις 10, με αποτέλεσμα όλα να κριθούν ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών.

 4ο επιστημονικό πεδίο – Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, μαζί με το 2ο, δεν θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός. Το πλεονέκτημα μάλιστα σε σχέση με άλλες σχολές είναι πως εδώ γενικά δεν σημειώνονται υψηλές επιδόσεις.

Φέτος ο αριθμός εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής εμπλουτίστηκε κατά 200 επιπλέον θέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι βάσεις θα υποχωρήσουν κι άλλο φέτος.

Πτώση στις βάσεις πάντως θα σημειωθεί και στις οικονομικές σχολές, που πέρσι κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.

Πηγή: iefimerida.gr
Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Το Blue Jeanious έχει γενέθλια και γιορτάζει με εκπτώσεις!!!!!!!!

Next Post

Εργατική Αλληληγγύη: Σύμβαση Υποταγής και Συμβιβασμού

Next Post
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Εργατική Αλληληγγύη: Σύμβαση Υποταγής και Συμβιβασμού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο
  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr