• Latest
ομορφια χειμωνας κρυο

Ποια προβλήματα προκαλεί στο δέρμα το κρύο

18 Ιανουαρίου 2021
Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.  Βίντεο και φωτογραφίες

Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες

13 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας

13 Δεκεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»

13 Δεκεμβρίου 2025
χιονι αλυσιδες

H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων

13 Δεκεμβρίου 2025
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Αναφορικά με την ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης στις 12/12/25

13 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Σήμερα Σάββατο η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Νεάπολη: Σήμερα Σάββατο η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

13 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Σήμερα η επίσημη έναρξη της Μαγικής Λιμνοπολιτείας!

13 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Με 155 έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκινά το 2026

Δήμος Βοΐου: Με 155 έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκινά το 2026

13 Δεκεμβρίου 2025
Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

Saga Furs: Πρόγραμμα Πωλήσεων για τη Online δημοπρασία Δεκεμβρίου

13 Δεκεμβρίου 2025
εφορια φορολογια

Τέλος η «ομηρία» από χρέη – Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και διπλή ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά

13 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Σοβαρό επεισόδιο σε νοσοκομείο – Ασθενής-μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό και τον ξυλοκόπησε χωρίς αφορμή

13 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Έγκλημα στη Φοινικούντα: Αδιάσειστα στοιχεία κατά του ανιψιού του ιδιοκτήτη κάμπινγκ για τη διπλή δολοφονία – Τρίτο άτομο αναζητά η Interpol

13 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια προβλήματα προκαλεί στο δέρμα το κρύο

sierafm by sierafm
18 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ομορφια χειμωνας κρυο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Το δέρμα είναι ο θερμοστάτης του σώματος, που μεταβάλλει την αιμάτωσή του για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η καθ’ όλα φυσιολογική λειτουργία.

Το δέρμα υποφέρει τον χειμώνα, καθώς το κρύο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα δερματικά προβλήματα. Αιτία γι’ αυτό είναι η θερμορύθμιση, η οποία αποτελεί μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του δέρματος.

Το δέρμα αποτελεί ουσιαστικά τον θερμοστάτη του σώματος. Όταν εκτίθεται κάποιος στο κρύο, το δέρμα του αρχίζει να τρέμει και  τα αγγεία του συστέλλονται, για να μετατοπιστεί το αίμα στο εν των βάθει φλεβικό σύστημα. Αυτό γίνεται για προστατευθούν τα ζωτικά όργανα. Δυστυχώς όμως η φυσιολογική αυτή λειτουργία έχει συνέπειες στο δέρμα.

«Οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι η ανάπτυξη παθήσεων (με χαρακτηριστικότερη τα κρυοπαγήματα) και μη φυσιολογικών αντιδράσεων στο κρύο (π.χ. χιονίστρες)», εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Χρήστος Στάμου.

Τα κρυοπαγήματα

Τα κρυοπαγήματα αναπτύσσονται όταν κάποιος εκτίθεται παρατεταμένα σε θερμοκρασίες κάτω των 0o C. Σε τέτοια περίπτωση, υπάρχει παρατεταμένη μειωμένη ροή αίματος στους εκτιθέμενους ιστούς όπως:

  • Στη μύτη
  • Τους λοβούς των αυτιών
  • Τα δάχτυλα

Η ανεπαρκής οξυγόνωσή τους, όμως, έχει ως συνέπεια καταστροφή των ιστών αυτών. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον βαθμό του κρυοπαγήματος. Κυμαίνονται από πόνο και κνησμό έως απώλεια της λειτουργικότητας του σημείου που έχει επηρεαστεί. Συχνό επακόλουθο είναι η εμφάνισης γάγγραινας, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Στις μη φυσιολογικές αντιδράσεις που έχει το δέρμα στο κρύο συμπεριλαμβάνονται η κνίδωση εκ ψύχους, οι χιονίστρες, η ακροκυάνωση, η ερυθροκυάνωση και η υπολιποδερματίτιδα.

Κνίδωση εκ ψύχους

Η κνίδωση εκ ψύχους εκδηλώνεται με καντήλες (πομφούς), οι οποίες αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά σε σημεία στο δέρμα τα οποία:

  • Εκτίθενται στον κρύο αέρα
  • Έρχονται σε επαφή με κρύο νερό ή αντικείμενο

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένη κνίδωση, αγγειοοίδημα ή ακόμη και συγκοπή και θάνατος. Η κνίδωση εκ ψύχους είναι μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές κνίδωσης, ιδίως όταν εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια θαλάσσιου μπάνιου σε παγωμένο νερό.

Οίδημα του στόματος και του οισοφάγου μπορεί επίσης να προκύψει μετά την πρόσληψη κρύου νερού ή τροφής, κατά τον κ. Στάμου.

Χιονίστρες

Οι χιονίστρες είναι εντοπισμένες φλεγμονώδεις βλάβες. Εμφανίζονται συνήθως το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, ιδιαίτερα σε υγρά, κρύα κλίματα όπου η υψηλή υγρασία αυξάνει την αγωγιμότητα του αέρα.

Οι χιονίστρες είναι πιο συχνές στα ακροδάκτυλα, τα οποία γίνονται κόκκινα και προκαλούν κνησμό. Άλλα συμπτώματά τους είναι:

  • Οίδημα
  • Αίσθημα καύσου (κάψιμο) στο δέρμα
  • Σπανιότερα φουσκάλες και έλκη (πληγές)

Παρότι δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη, εάν παραμεληθούν είναι πιθανό να μολυνθούν, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες.

Ακροκυάνωση

Η ακροκυάνωση είναι η επίμονη μπλε ή κυανή απόχρωση στο δέρμα. Εμφανίζεται κυρίως στα απώτερα τμήματα των άκρων και σπανιότερα στο πρόσωπο, λόγω της μειωμένης οξυαιμοσφαιρίνης. Συχνά συνοδεύεται από υπερβολική εφίδρωση και ήπιο οίδημα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι παροδικές μετά από έκθεση στο κρύο ή επίμονες.

Ερυθροκυάνωση

Στην ερυθροκυάνωση το δέρμα αποκτά μια ερυθρή ή κυανή χρώση, με παρουσία οιδήματος, κνησμού και καύσου (κάψιμο)

Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται σε περιοχές με παχύ στρώμα υποκείμενου υποδόριου λίπους και συνήθως:

  • Στα πόδια και τους μηρούς των εφήβων κοριτσιών και των μεσήλικων γυναικών
  • Στους μηρούς και τους γλουτούς των προεφηβικών παχύσαρκων αγοριών
  • Στους βραχίονες των βρεφών (περιστασιακά)

Υπολιποδερματίτιδα εκ κρύου

Η εκδήλωση της υπολιποδερματίτιδας εκ κρύου συνίσταται σε κόκκινα και ερυθρά οζίδια και πλάκες που εμφανίζονται 1-2 ημέρες μετά την έκθεση στο κρύο. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν εντός 2 εβδομάδων, χωρίς συνέπειες. Τα παιδιά συνήθως έχουν προδιάθεση, πιθανώς λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων στο υποδόριο λίπος τους.

Ποιες παθήσεις επιδεινώνονται από το κρύο

Εκτός από τις αντιδράσεις του υγιούς δέρματος στο κρύο, είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν κάποιες προϋπάρχουσες δερματοπάθειες. Ιδιαίτερα ευαίσθητες σε εξάρσεις το χειμώνα είναι οι εξής:

  • Ψωρίαση: Η ψωρίαση προκαλεί πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο δέρμα, έως και 10 φορές ταχύτερα από το κανονικό. Ο ξηρός, κρύος αέρας και η μείωση του ηλιακού φωτός στη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να την επιδεινώσουν. Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί το κλειδί για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της.
  • Έκζεμα: Άτομα με έκζεμα παρουσιάζουν ερυθρότητα, κνησμό στο δέρμα που μπορεί να γίνει πιο παχύ και να αιμορραγεί όταν γρατζουνιστεί. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά επιδεινώνεται, όταν το δέρμα γίνεται πιο ξηρό το χειμώνα.
  • Ροδόχρους ακμή: Πρόκειται για μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, πρήξιμο και φλύκταινες στο δέρμα του προσώπου. Οι ασθενείς βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν κάνει πολύ κρύο. Η διατήρηση της ροδόχρου ακμής σε ύφεση μπορεί να επιτευχθεί με ειδική φωτοθεραπεία.
  • Νόσος του Raynaud: Στην πάθηση αυτή οι μικρές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στο δέρμα, στενεύουν και περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μούδιασμα, αλλαγή του χρώματος και πόνο. Ο κρύος αέρας είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας

«Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, ο οργανισμός δουλεύει εντατικά για να διατηρηθεί σε ένα καλό επίπεδο», τονίζει ο κ. Στάμου. «Το ίδιο και το δέρμα. Η εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζεστού περιβάλλοντος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων μιας υφιστάμενης δερματοπάθειας. Μπορεί όμως και να γίνει αιτία εμφάνισης μιας νέας».

Και συνεχίζει: «Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά και να προστατεύουμε το δέρμα μας από το κρύο, με ζεστά ρούχα, γάντια και κάλτσες, αλλά και να φροντίζουμε τη σωστή και εντατική ενυδάτωσή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάποιες παθήσεις η ύπαρξη υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους βοηθάει στην προστασία του δέρματος και όχι μόνο».

Πηγή:iatropedia.gr

Previous Post

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

Next Post

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό – Την Παρασκευή η απόφαση για τα χιονοδρομικά

Next Post
ΔΙΟΔΙΑ

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό – Την Παρασκευή η απόφαση για τα χιονοδρομικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας
  • Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»
  • H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: Αναφορικά με την ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης στις 12/12/25

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr