• Latest

Ποιo είναι το σλαβικό όνομα για την ΠΓΔΜ -Τον Φεβρουάριο η ελληνική πρόταση.

30 Ιανουαρίου 2018
Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος

Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος

12 Δεκεμβρίου 2025
2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 

2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 

12 Δεκεμβρίου 2025
Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας

12 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη αγρότισσα για αναρτήσεις στα social media – Προέτρεπε σε επιθέσεις κατά προσώπων

12 Δεκεμβρίου 2025
Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

12 Δεκεμβρίου 2025
Αγρότες

Αγροτικές ενισχύσεις: Αναλυτικά οι οδηγίες του ΥΠΑΑΤ για διορθώσεις και ενστάσεις

12 Δεκεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Νηπιαγωγός κατηγορείται για κακοποίηση νηπίων με ειδικές ανάγκες – «Κλωτσούσε και μούτζωνε τα παιδιά»

12 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Τα τηλέφωνα που τους «έκαψαν» και το τρίτο πρόσωπο – Απολογούνται ο ανιψιός και ο επιχειρηματίας για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα

12 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Το επίδομα μετεγκατάστασης μέχρι 10.000 ευρώ επεκτείνεται σε 6 Περιφέρειες – Καστοριά και Φλώρινα

12 Δεκεμβρίου 2025
Βράβευση Αρχιφυλάκων Αστυνομικού Τμήματος Βοΐο από την “Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – ΝΕΜΕΣΙΣ”

Βράβευση Αρχιφυλάκων Αστυνομικού Τμήματος Βοΐο από την “Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – ΝΕΜΕΣΙΣ”

12 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»

11 Δεκεμβρίου 2025
Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιo είναι το σλαβικό όνομα για την ΠΓΔΜ -Τον Φεβρουάριο η ελληνική πρόταση.

sierafm by sierafm
30 Ιανουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συνολικό σύμφωνο το οποίο θα προταθεί εντός του Φεβρουαρίου στην κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της πΓΔΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

«Οχι» της κυβέρνησης στη σαλαμοποίηση της λύσης
Στις διαπραγματεύσεις είναι στα υπέρ να είσαι αυτός που ετοιμάζει το σχέδιο, είπε ο κ. Κοτζιάς ενώ χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας όσους μιλάνε περί «σαλαμοποίησης».
Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, το σχέδιο θα φτάσει και στην ελληνική Βουλή.

Σύνθετη ονομασία, σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστο
Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

  •     Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  •     Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  •     Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  •     Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

Να εγκριθεί από τη βουλή άμεσα

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

Και αλλαγή συντάγματος
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους. Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε την καλή σχέση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος όπως είπε επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάποιες προτάσεις του τις αξιολογούμε θετικά, σε άλλες δεν συμφωνούμε, είμαστε σε διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να κάνω δημόσιο πόλεμο με τον Νίμιτς επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Θα τον δουν ας του τα πουν διότι δεν συνήθιζαν να το κάνουν στο παρελθόν, σημείωσε.
Μερικοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος αλλά ως κυβερνήσεις δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και έκανε λόγο για ντοκουμέντα που υπάρχουν τα οποία περιγράφουν συμφωνίες «με τους πιο απίθανους υποχωρητικούς τρόπους». Δεν συμφέρει την ελληνική διπλωματία να τα εμφανίσει αυτά προς τα έξω, όμως αυτοί που τα έκαναν τα ξέρουν και η παράκλησή μου είναι να είναι πιο σεμνοί. Δεν ζητούσαν σε όλες τις περιόδους και όλοι οι διαπραγματευτές αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr
Tags: ΣΚΟΠΙΑ
Previous Post

Το Παιδικό Θέατρο ” ΠΙΝΟΚΙΟ ” στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη.

Next Post

Η ΕΟΓ και ο Πανελληνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στη διεξαγωγή του 1ου Επιστημονικού Συνέδριου Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων.

Next Post

Η ΕΟΓ και ο Πανελληνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στη διεξαγωγή του 1ου Επιστημονικού Συνέδριου Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος
  • 2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 
  • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας
  • Συνελήφθη αγρότισσα για αναρτήσεις στα social media – Προέτρεπε σε επιθέσεις κατά προσώπων
  • Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr