Την Παρασκευή 5/9/2025 πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην Κυβερνητική πρόθεση δημιουργίας μονάδας καύσης απορριμμάτων, στη Δυτική Μακεδονία.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, σύλλογοι και απλοί πολίτες, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει σίγουρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, στην υγεία των κατοίκων, και τόσα άλλα, όπως υποστήριξαν και ειδικοί, προς αυτό.
Αντίθετα, οι λόγοι, που βασικά προβάλλονται για την δημιουργία της μονάδας αυτής, είναι τα πολλά ωφέλη στον τόπο, που θα προκύψουν, σε αντιστάθμιση της απολιγνιτοποίησης , λόγω της αναμενόμενης δίκαιης μετάβασης στην ανάπτυξη της περιοχής.
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, εμείς σκεπτόμαστε για το πόσο μπορεί να συμβάλλει θετικά, σε μια περιοχή, τέτοια Κυβερνητική απόφαση, που βρίσκεται όμως ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης.
Κάποιες πολιτικές επιλογές μπορεί να εξυψώνουν ή να καταρρακώνουν τα πρόσωπα και τα κόμματά τους, που πρωταγωνιστούν σ αυτές τις επιλογές και μένουν στην ιστορία, θετικά ή αρνητικά.
Έτσι λοιπόν έμειναν στην ιστορία του τόπου, της Δυτ. Μακεδονίας, κάποιοι πολιτικοί και τα κόμματα, που αυτοί υπηρέτησαν, τυχαίνοντας της ευγνωμοσύνης των κατοίκων μας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής , επικαλούμενος και Εθνάρχης, Πρωθυπουργός το έτος 1959, του κόμματος της ΕΡΕ, εγκαινίασε στην Πτολεμαϊδα, δια της εξαγοράς μετοχών, μέσω της κρατικής ΔΕΗ, την ΛΙΠΤΟΛ του Μποδοσάκη , επιμένοντας δε πεισματικά στη λειτουργία και αναβάθμιση του εργοστασίου της, εδώ στην περιοχή, ενώ υπήρχαν και άλλες, πολύ δυναμικά ενδιαφερόμενες, προς τούτο, περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.
Έμεινε το όνομα του ως Ευεργέτης.
Το έτος 1964, ως Υπουργός Βορείου Ελλάδος, του κόμματος της Ένώσεως Κέντρου, ο Κωνσταντίνος Ταλιαδούρης, κατάφερε σε σύντομο χρόνο, που διήρκησε η Υπουργοποίηση του, λόγω των πολιτικών γεγονότων, την Επαρχία τότε των Γρεβενών του Νομού Κοζάνης, να την αναβαθμίσει σε Νομό. Νομός Γρεβενών.
Πάντα οι Γρεβενιώτες θα τιμούν τον ευεργέτη τους, αυτού του τομέα.
Έμεινε το όνομά του ως ευεργέτης.
Ακόμα, το 1992, ο Υπουργός Δικαιοσύνης , του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, κατάφερε την ίδρυση Εφετείου στη Δυτική Μακεδονία, με έδρα την Κοζάνη, και απάλλαξε τον κόσμο από συνεχείς μετακινήσεις και ταλαιπωρίες στη Λάρισα.
Οι Δυτικο- μακεδόνες και οι Κοζανίτες ιδιαίτερα , τιμούν τον πατριώτη τους.
Έμεινε στην ιστορία και αυτός ως ευεργέτης.
Σήμερα, οι Δυτικο- μακεδόνες δεν επιθυμούν την δημιουργία της αναφερόμενης μονάδας. Θα μπορούσε να γίνει ακόμα και δημοψήφισμα γι αυτό.
Αν όμως πραγματοποιηθεί η ίδρυση αυτής, θα μείνουν στην ιστορία του τόπου οι πολιτικοί δημιουργοί της μονάδας, ως ευεργέτες της Δυτ. Μακεδονίας ;
Απλά ερωτάμε.