• Latest
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας

«Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

4 Οκτωβρίου 2019
Γέμισε κόσμο το ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας στο πάρτι του Γυμναστικού

Γέμισε κόσμο το ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας στο πάρτι του Γυμναστικού

19 Οκτωβρίου 2025
κτηνοτροφια προβατα

Νέα ευρηματική απάτη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Εικονικά «πάρε-δώσε» συγγενών και φίλων σε Σιάτιστα και Καστοριά

19 Οκτωβρίου 2025
Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου Δημητρίου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σιάτιστα: Yποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου

19 Οκτωβρίου 2025
Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής στο Action24 για το κόστος θέρμανσης στην περιοχή. Βίντεο

Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής στο Action24 για το κόστος θέρμανσης στην περιοχή. Βίντεο

19 Οκτωβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

3 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης

19 Οκτωβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Νέο Voucher 150 ευρώ για διακοπές – Ξεκινούν οι αιτήσεις

19 Οκτωβρίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία – Τι θα συμβεί αν δεν εκδοθεί

19 Οκτωβρίου 2025
3 συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων, σε περιοχές της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας

Γρεβενά: 52χρονος είχε στο σπίτι κανναβουριά

19 Οκτωβρίου 2025
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος με την υπουργό Λίνα Μενδώνη στον Βυζαντινό Επισκοπικό Ναό Σισανίου

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος με την υπουργό Λίνα Μενδώνη στον Βυζαντινό Επισκοπικό Ναό Σισανίου

18 Οκτωβρίου 2025
«Η Κοζάνη είναι η φυσική έδρα της Εθνικής Γυναικών»

«Η Κοζάνη είναι η φυσική έδρα της Εθνικής Γυναικών»

18 Οκτωβρίου 2025
Επίσκεψη της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας Περιφέρειας Ηπείρου στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

Επίσκεψη της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας Περιφέρειας Ηπείρου στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

18 Οκτωβρίου 2025
Επεισοδιακή καταδίωξη στην Καστοριά – Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός χωρίς δίπλωμα. Βίντεο

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Καστοριά – Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός χωρίς δίπλωμα. Βίντεο

18 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

sierafm by sierafm
4 Οκτωβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας
4
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 04-10-2019 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μετά από σχετική πρόσκληση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειου Μιχελάκη και τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Όπως σημείωσε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειος Μιχελάκης κατά την έναρξη της σύσκεψης «ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η προετοιμασία φορέων και υπηρεσιών προς την κατεύθυνση πρόληψης και αποτροπής εισόδου της νόσου στην περιοχή από τη γειτονική Βουλγαρία, – αλλά και οποιουδήποτε άλλου θέματος χρειαστεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από κοινού-, στα πλαίσια οργάνωσης και τήρησης μιας κοινής γραμμής διαχείρισης του θέματος και θωράκισης του κλάδου της χοιροτροφίας».

Επισημαίνεται ότι στον ελλαδικό χώρο δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία αποτελεί ιογενή ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος των κυνηγών, θηροφυλάκων και δασοφυλάκων στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου ενώ αναλυτική ενημέρωση για τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου έγινε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Τονίστηκε δε ιδιαιτέρως η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους χοιροτρόφους στις εκμεταλλεύσεις τους καθώς και των κυνηγών λόγω της άμεσης επαφής τους με το περιβάλλον που ζουν οι αγριόχοιροι αλλά κυρίως του χειρισμού-καθαρισμό του θηράματος.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης από τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης των συνεργείων δίωξης των αγριόχοιρων σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση και ότι επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρων εκτός ρυθμιστικής θήρας μέχρι της 30-9-2020, ενώ όροι και προϋποθέσεις ισχύουν μόνο εντός των ΚΑΖ (Καταφύγια Άγριας Ζωής). Στο σημείο αυτό ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε τον υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης που έχουν επιδείξει οι κυνηγοί για το θέμα και την άμεση ανταπόκρισή τους μέσα από της οργανώσεις τους στην κοινή προσπάθεια προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Μια άλλη παράμετρος που τέθηκε στη σύσκεψη και αποφασίστηκε να ληφθεί άμεση μέριμνα σε συνεργασία με τους Δήμους, αφορούσε στο φαινόμενο της ελεύθερης και ανεπιτήρητης χοιροτροφίας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των Δήμων για τον συντονισμό της δράσης εντοπισμού των κατόχων και καταγραφής του αριθμού των ελεύθερων χοίρων.

Στα συμπεράσματα της σύσκεψης συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την αποτελεσματική ενεργοποίηση και εφαρμογή ενός σχεδίου αποτροπής εισόδου της νόσου στην περιοχή, όπως η άμεση καταγραφή των οικόσιτων χοίρων από τους Δήμους και τις Τοπικές Κοινότητες και αποστολή των στοιχείων αυτών στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής για την παροχή οδηγιών-συμβουλών προς τους κατόχους τους, η υπόδειξη από τους Δήμους Χώρων Υγειονομικής Ταφής για τη δημιουργία των οποίων μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος για την έγκριση των όρων καθώς και η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων των κυνηγών για τον χειρισμό των θηραμάτων και τον ασφαλή ενταφιασμό των σπλάχνων τους (με τη χρήση χλωρίνης, ασβέστη κλπ).

Στη σύσκεψη τέλος συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των τεσσάρων Π.Ε. και των Τμημάτων Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης, της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωποι χοιροτροφικής μονάδας στα Σέρβια Κοζάνης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Κοζάνης και εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων Κοζάνης, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Δεσκάτης, Εορδαίας και Βελβεντού.

Tags: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Βόιο: Σύλληψη για παράνομη απασχόληση

Next Post

Κοζάνη: Ψεκασμός στα πεύκα

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Κοζάνη: Ψεκασμός στα πεύκα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γέμισε κόσμο το ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας στο πάρτι του Γυμναστικού
  • Νέα ευρηματική απάτη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Εικονικά «πάρε-δώσε» συγγενών και φίλων σε Σιάτιστα και Καστοριά
  • Σιάτιστα: Yποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου
  • Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής στο Action24 για το κόστος θέρμανσης στην περιοχή. Βίντεο
  • 3 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr