• Latest
κινητο τηλεφωνο

Προσοχή: Κλήσεις που σας χρεώνουν με αριθμούς 0035, 0040, 0044

9 Νοεμβρίου 2021
Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων

Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων

21 Μαΐου 2026
ΑΡΚΟΥΔΑ

Επίθεση αρκούδας σε κτηνοτρόφο στην Κοζάνη – Την απομάκρυνε με ένα ξύλο, Βίντεο

21 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου 2026

Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου 2026

21 Μαΐου 2026
Λειτουργία στον βυζαντινό αποκατεστημένο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αιανής

Λειτουργία στον βυζαντινό αποκατεστημένο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αιανής

21 Μαΐου 2026
2ο Δημοτικό

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας σε μια γιορτή πολιτισμού και διεθνούς συνεργασίας

21 Μαΐου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Δήμος Κοζάνης: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και τη στήριξη των εργαζομένων τους

21 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές (ΕΣΠΑ)

21 Μαΐου 2026
Ένα νέο σημείο αναφοράς για το μέλλον της ενέργειας γεννιέται στη Δυτική Μακεδονία!

Ένα νέο σημείο αναφοράς για το μέλλον της ενέργειας γεννιέται στη Δυτική Μακεδονία!

21 Μαΐου 2026
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 27/5

21 Μαΐου 2026
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Δευτέρα 25/5

21 Μαΐου 2026
Ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της μνήμης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς

21 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Παυλίτσα «Η Κοσμοπολιτεία των Ψυχών», την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην Κοζάνη

21 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Προσοχή: Κλήσεις που σας χρεώνουν με αριθμούς 0035, 0040, 0044

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κινητο τηλεφωνο
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Phising, vishing, spamming, scamming. Λέξεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και όλες έχουν κοινό παρονομαστή την επιχείρηση εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών με στόχο την αφαίρεση προσωπικών στοιχείων και εν τέλει χρηματικών ποσών. Όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τις συνήθεις μορφές τηλεφωνικής εξαπάτησης με το πρόσχημα ότι συγγενικό πρόσωπο είχε τροχαίο, χρειάζεται χρήματα για έκτακτο χειρουργείο ή για την εξυπηρέτηση χρέους, την εμφάνισή της και στη χώρα μας έχει κάνει μια νέα, διεθνής μορφή απάτης, η επονομαζόμενη Wangiri – μέθοδος του ενός μόνο κουδουνίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη των Αρχών, οι απατεώνες επιδιώκουν οι πολίτες να καλέσουν αυτοί αριθμούς υψηλής χρέωσης. Συνήθως, δε, οι αριθμοί αυτοί ξεκινούν από κωδικούς χωρών του εξωτερικού, όπως 0035, 0040, 0044 και 0049. Οι επιτήδειοι που στήνουν τη συγκεκριμένη παγίδα δημιουργούν ένα σύστημα μέσω του οποίου πραγματοποιούνται δεκάδες κλήσεις τυχαίων αριθμών.

Οι κλήσεις υψηλής χρέωσης

Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», κάθε κλήση ακούγεται μόνο μία φορά και στη συνέχεια εμφανίζεται ως αναπάντητη στο τηλέφωνο του παραλήπτη. Η κλήση συνήθως γίνεται σε εργάσιμες ώρες ή τη νύχτα για να μειωθεί η πιθανότητα ο ανυποψίαστος πολίτης να απαντήσει. Οι χρήστες βλέποντας τον αριθμό και θεωρώντας ότι είναι νόμιμη κλήση καλούν ξανά τον αριθμό με αποτέλεσμα να γίνεται υψηλή χρέωση στον λογαριασμό του, με τους δράστες να επωφελούνται οικονομικά. Όσο περισσότερο διαρκέσει η τηλεφωνική επικοινωνία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η χρέωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής ενημερώνει τον ανυποψίαστο πολίτη πως κέρδισε κάποιο έπαθλο, ωστόσο συχνότερα δεν ακούγεται το παραμικρό για αρκετά δευτερόλεπτα. Σε άλλες περιπτώσεις οι απατεώνες προσποιούνται τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού που, δήθεν θέλοντας να προστατέψουν τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τηλέφωνο του υποψήφιου θύματος, ζητούν να τους επιτραπεί να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό και έτσι αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, ΑΦΜ κ.ο.κ. Επίσης, έχουν δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο, εκβιάζοντας στη συνέχεια τους κατόχους τους προκειμένου να μη δημοσιεύσουν τα αρχεία.

Επενδύσεις μαϊμού

Παράλληλα υπάρχουν και περιπτώσεις αγνώστων που τηλεφωνούν προσπαθώντας να πείσουν τον αποδέκτη της κλήσης να επενδύσει χρήματα. Ενδεικτική της μεθόδου αυτής είναι η καταγγελία που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία πολίτης λάμβανε κλήσεις από δήθεν εταιρείες που προσέφεραν υπηρεσίες επένδυσης σε κρυπτονομίσματα και ενώ τους ζητήθηκε να σταματήσουν την επικοινωνία εκείνοι επέμεναν, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς αριθμούς, επωνυμίες και λογότυπα εταιρειών. Οι αριθμοί έδειχναν πως οι κλήσεις προέρχονταν κυρίως από τη Βρετανία, με τον «σύμβουλο επενδύσεων» να μιλάει ελληνικά (κάποιες φορές σπαστά), λέγοντας ότι εκπροσωπεί επενδυτική εταιρεία, ενώ πεισματικά απέκρυπτε πώς βρέθηκαν στην κατοχή του τα στοιχεία του υποψήφιου θύματος.

Σε ιστοσελίδα όπου γίνονται αναφορές για «ενοχλητικούς τηλεφωνικούς αριθμούς» που κρύβουν παγίδες εξαπάτησης, μάλιστα, άλλος πολίτης ανέφερε χαρακτηριστικά για τον ίδιο αριθμό ότι αυτοί που καλούν απειλούν πως εάν δεν τους καταθέσεις χρήματα θα συνεχίσουν την τηλεφωνική παρενόχληση.

Αυτή η πρακτική, γνωστή ως vishing –προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων voice (φωνή) και phising («ψάρεμα») – αποτελεί μια μορφή εξαπάτησης που έχει επίσης ως «δούρειο ίππο» το τηλέφωνο, με τους εγκληματίες να αναζητούν τρόπο να υποκλέψουν προσωπικά και οικονομικά δεδομένα από τους πολίτες, χρησιμοποιώντας κατά κανόνα τηλεφωνικούς αριθμούς από το εξωτερικό (κυρίως ευρωπαϊκές χώρες). Όταν ο παραλήπτης της κλήσης απαντήσει, ακούει στην άλλη άκρη της γραμμής κάποιον που με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να τον πείσει να του δώσει πληροφορίες με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Μαζικά mails

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το «phishing» πραγματοποιείται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam e-mails τα οποία δήθεν προέρχονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία, όπως τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.ο.κ. Για να γίνουν πιστευτοί, δε, διαμορφώνουν τα μηνύματα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μοιάζουν με αυτά που στέλνουν οι τράπεζες, χρησιμοποιούν λογότυπα των τραπεζών και κάνουν χρήση ορολογίας που δίνει την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., άλλωστε, τονίζουν ότι οι επιτήδειοι βασίζονται στο γεγονός πως οι πολίτες-στόχοι είναι απασχολημένοι και βιαστικοί και άρα μπορεί να «πέσουν» πιο εύκολα στη διαδικτυακή παγίδα που τους έχουν στήσει. Σκοπός τους είναι να παραπλανήσουν τον παραλήπτη και να «ψαρέψουν» προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Για την επίτευξη του στόχου τους ζητούν από τον παραλήπτη να επισκεφθεί άμεσα ιστοσελίδα στην οποία οφείλει να καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία. Με τον τρόπο αυτόν αποκτούν άμεσα πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του ανθρώπου που εξαπάτησαν.

Σε κάθε περίπτωση εξαπάτησης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μέσω των «ΝΕΩΝ», συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφόσον έχουν δεχθεί τηλεφωνικές παρενοχλήσεις από αριθμούς του εξωτερικού να ενημερώνουν την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αλλά και τις Αρχές. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν τα στοιχεία τους, ειδικά εάν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα, όπως αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΑΠΑΤΗΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Previous Post

Με τη σχολική κάρτα του edupass και σε εστίαση και λιανεμπόριο οι μαθητές

Next Post

Συλληπητήρια από τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του γυμνασίου Σιάτιστας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» για την απώλεια του Λεωνίδα Παπαγεωργίου

Next Post
Γυμνάσιο Λύκειο Σιάτιστας

Συλληπητήρια από τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του γυμνασίου Σιάτιστας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» για την απώλεια του Λεωνίδα Παπαγεωργίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων
  • Επίθεση αρκούδας σε κτηνοτρόφο στην Κοζάνη – Την απομάκρυνε με ένα ξύλο, Βίντεο
  • Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου 2026
  • Λειτουργία στον βυζαντινό αποκατεστημένο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αιανής
  • Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας σε μια γιορτή πολιτισμού και διεθνούς συνεργασίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr