• Latest
ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους: Πότε θα επιβάλλεται – Κατασχέσεις και προσαυξήσεις

3 Δεκεμβρίου 2021
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του οδικού δικτύου Φλώρινας – Αμυνταίου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του οδικού δικτύου Φλώρινας – Αμυνταίου

3 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διπλασιασμός πόρων και ενταγμένων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης

3 Ιουλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Πρόταση για μεικτό όργανο διερεύνησης των υποθέσεων με περισσότερο δικαστικά και λιγότερο πολιτικά κριτήρια

3 Ιουλίου 2026
Βόιο: Πολιτισμοί από όλο τον κόσμο στο 4ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ

Δήμος Βοΐου: Στο Κλειστό Γυμναστήριο Σιάτιστας μεταφέρεται η Κεντρική Παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ

3 Ιουλίου 2026
Παγκόσμια διάκριση για τον μαθητή του Δημοτικού σχολείου Τσοτυλίου Κοζάνης Δημήτρη Χατζόπουλο στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα υγείας «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»

Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για τη Διεθνή πρωτιά του μαθητή Δημήτρη Χατζόπουλο από το Τσοτύλι

3 Ιουλίου 2026
Βόιο: Πολιτισμοί από όλο τον κόσμο στο 4ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ

Βόιο: Πολιτισμοί από όλο τον κόσμο στο 4ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ

3 Ιουλίου 2026
Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση

Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση

3 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

17χρονος έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

3 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Δύο νεκροί από ένα τσιγάρο οδηγού στο Ωραιόκαστρο: Βίντεο-ντοκουμέντο τη στιγμή που ξεσπά η φονική φωτιά

3 Ιουλίου 2026
Aναστάτωση και περιπολικά το βραδάκι της Τρίτης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Γυναίκα φέρεται να χτύπησε την ηλικιωμένη μητέρα της σε χωριό της περιοχής

Απάτη σε βάρος 84χρονης με τη μέθοδο του «λογιστή» – Αρπαξαν λίρες, κοσμήματα και μετρητά

3 Ιουλίου 2026
γαμος

Ψηφιακό «μάτι» της ΑΑΔΕ σε γάμους, βαπτίσεις και δεξιώσεις

3 Ιουλίου 2026
Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονης από τρεις 16χρονες – Στο νοσοκομείο το κορίτσι

Πήγε να πνίξει με μαξιλάρι 8χρονο επειδή τον ενόχλησαν οι φωνές!

3 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους: Πότε θα επιβάλλεται – Κατασχέσεις και προσαυξήσεις

sierafm by sierafm
3 Δεκεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενας αναλυτικός οδηγός για όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Οι πρώτες βεβαιώσεις των προστίμων θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.

Με ηλεκτρονικά κατασχετήρια και προσαυξήσεις απειλούνται οι 60άρηδες που θα επιμένουν να απέχουν από τον εμβολιασμό και δεν θα εξοφλούν το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα.

Οι πρώτες βεβαιώσεις των προστίμων  θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα την 1η Μαρτίου. Τα πρώτα πρόστιμα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ, καθώς αφορούν μισό μήνα, το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τα χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωσή του, επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Προσοχή, καθώς αν οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ανεμβολίαστου φορολογούμενου ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό κατασχετήριο ή δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος ή υπάρχουν χρήματα πάνω από 1.250 ευρώ ή ο δικαιούχος εισπράττει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ).

«Να σημειώσουμε ότι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσοι σκέφτονται να μην κάνουν το εμβόλιο, διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ, αθροιζόμενο με άλλες οφειλές μπορεί να οδηγήσει σε λήψη μέτρων εναντίον τους, όπως η κατάσχεση του λογαριασμού τους ή η δέσμευσή του», δηλώνει στην «Η» ο Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Αντώνης Μουζάκης.

Η τροπολογία περιγράφει την διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων. Η ΗΔΙΚΑ αποστέλλει περιοδικά τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

Στη συνέχεια η ΓΓΠΣΔΔ διαβιβάζει τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, η οποία αναλαμβάνει την βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο είναι μηνιαίο, άρα θα βεβαιώνεται και θα «τρέχει» για κάθε μήνα άρνησης του εμβολίου. Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Οπως εξηγεί ο κ. Μουζάκης:

  • το πρόστιμο μετά την βεβαίωσή του θα εμφανιστεί στην ηλεκτρονική καρτέλα του φορολογούμενου στο taxisnet με συγκεκριμένη ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του.
  • σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ τα χρέη καταβάλλονται εφάπαξ έως και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση. Συνεπώς αν τα πρώτα πρόστιμα βεβαιωθούν έως τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει θα πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου και από 1η Μαρτίου θα καταστούν ληξιπρόθεσμα
  • Για κάθε μήνα που δεν πληρώνεται το ληξιπρόθεσμο, βεβαιωμένο πρόστιμο επιβάλλεται προσαύξηση 0,73%. Έτσι η συνολική προσαύξηση μπορεί να φτάσει στο 8,76% το χρόνο.
  • Για να ξεκινήσουν από την ΑΑΔΕ διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. ηλεκτρονικά κατασχετήρια) πρέπει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ.
  • Η ΑΑΔΕ δεν διακρίνει την πηγή της οφειλής, αλλά εξετάζει σωρευτικά. Αυτό σημαίνει πως αν ο φορολογούμενος έχει παραλείψει να πληρώσει – για παράδειγμα – μια δόση του φόρου εισοδήματος ή και μια δόση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν ληξιπρόθεσμες, τότε το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορεί να οδηγήσει τη σωρευτική οφειλή στα 500 ευρώ ενεργοποιώντας τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τον πρώτο κιόλας μήνα καθυστέρησης.
  • Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ στην τράπεζα και μπορεί  να δεσμεύσει τον λογαριασμό χωρίς να τραβήξει χρήματα ή μπορεί να τραβήξει και χρήματα απευθείας.
  • Όσον αφορά στο ακατάσχετο ισχύουν δυο ασφαλιστικές δικλείδες:
  1. Μισθοί και συντάξεις που καταβάλλονται περιοδικά (π.χ. κάθε μήνα) δεν μπορούν να κατασχεθούν μέχρι το συνολικό ποσό των 1.000  ευρώ μηνιαίως. Αν το σύνολο των μισθών ή συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, τότε από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση του μισού ποσού (δηλαδή των 250 ευρώ). Αν το σύνολο του ποσού υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, τότε κατάσχεται το 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
  2. Καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο έως τα 1.250 ευρώ, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Προσοχή όμως, αν υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών ή  συντάξεων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ για όσους είναι ανεμβολίαστοι. Μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα υποβάλλεται σε αυτό το διοικητικό πρόστιμο. Συνεπώς πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχει γίνει η πρώτη δόση. Δεν αρκεί το ραντεβού για προγραμματισμό εμβολιασμού αργότερα.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η ημέρα του μήνα, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου των 100 ευρώ. 

  • Αν το εμβόλιο δεν γίνει έως τις 16 Ιανουαρίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Ιανουάριο
  • Αν το εμβόλιο δεν γίνει τον Φεβρουάριο το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τον Φεβρουάριο – Σύνολο: 150 ευρώ.
  • Αν το εμβόλιο γίνει έως 15 Φεβρουαρίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Φεβρουάριο – Σύνολο: 100 ευρώ.
  • Αν το εμβόλιο γίνει 1 – 15 Μαρτίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Μάρτιο – Σύνολο: 200 ευρώ (50+100+50).

Η δεύτερη δόση

Προς το παρόν το μέτρο ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1961. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Προσοχή, καθώς αν δεν γίνει η δεύτερη δόση στο χρόνο που προβλέπεται, τότε το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα αναβιώνει από τις 16 Ιανουαρίου 2022 και εντεύθεν και θα επιβάλλεται αναδρομικά ακινήτων σωρευτικά για όλους τους ενδιάμεσους μήνες.

Για παράδειγμα:

  • Πολίτης 62 ετών κάνει το εμβόλιο έως τις 16 Ιανουαρίου και πρέπει να κάνει την δεύτερη δόση έως 15 Φεβρουαρίου.
  • Δεν κάνει την δεύτερη δόση
  • Θα αντιμετωπίσει κατά αρχήν πρόστιμο 100 ευρώ (50 για Ιανουάριο και 50 για Φεβρουάριο)
  • Εάν συνεχίσει να μην εμβολιάζεται με τη δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με νέα πρόστιμα της τάξης των 100 ευρώ το μήνα.
Πηγή: imerisia.gr

 

Tags: ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Previous Post

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Next Post

Κορονοϊός: Νέους περιορισμούς εξετάζει η κυβέρνηση – Υποχρεωτικός εμβολιασμός από 50+ – Τα τρία μέτρα που εξετάζονται

Next Post
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κορονοϊός: Νέους περιορισμούς εξετάζει η κυβέρνηση - Υποχρεωτικός εμβολιασμός από 50+ - Τα τρία μέτρα που εξετάζονται

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του οδικού δικτύου Φλώρινας – Αμυνταίου
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διπλασιασμός πόρων και ενταγμένων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Πρόταση για μεικτό όργανο διερεύνησης των υποθέσεων με περισσότερο δικαστικά και λιγότερο πολιτικά κριτήρια
  • Δήμος Βοΐου: Στο Κλειστό Γυμναστήριο Σιάτιστας μεταφέρεται η Κεντρική Παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ
  • Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για τη Διεθνή πρωτιά του μαθητή Δημήτρη Χατζόπουλο από το Τσοτύλι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr