• Latest
σχολειο

Πρότυπα Σχολεία: Με μοντέλο Πανελλαδικών οι εξετάσεις -Αλλαγές με υπουργική απόφαση

8 Φεβρουαρίου 2025
ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ ΠΥΛΩΝΕΣ

Λύση στο θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης

12 Φεβρουαρίου 2026
Τσικνοπέμπτη: “Βούλιαξαν” από κόσμο Κοζάνη και μαγαζιά. Βίντεο και φωτογραφίες

Τσικνοπέμπτη: “Βούλιαξαν” από κόσμο Κοζάνη και μαγαζιά. Βίντεο και φωτογραφίες

12 Φεβρουαρίου 2026
Σοφία Ζαχαράκη

Στην Καστοριά η Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη

12 Φεβρουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να αποκατασταθεί η ακώλυτη και ασφαλής διέλευση των οχημάτων του Ε.Κ.Α.Β. και όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό»

12 Φεβρουαρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 17/02/2026

12 Φεβρουαρίου 2026
Σχολή Γονέων με θέμα: “Αποτελεσματικός γονέας στη μάθηση του παιδιού”

Σχολή Γονέων με θέμα: “Αποτελεσματικός γονέας στη μάθηση του παιδιού”

12 Φεβρουαρίου 2026
Ενημερωτική Διάλεξη Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Φλώρινας

Ενημερωτική Διάλεξη Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας Φλώρινας

12 Φεβρουαρίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (12/02/2026)

12 Φεβρουαρίου 2026
φορολογια

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά  με τις πληρωμές των κτηνοτρόφων

12 Φεβρουαρίου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Τα 7 τραγούδια του Α’ Ημιτελικού που πέρασαν στον Τελικό – Μέσα Akylas, Evangelia

12 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή παιδικής χαράς στην Κοινότητα Τετραλόφου

Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή παιδικής χαράς στην Κοινότητα Τετραλόφου

12 Φεβρουαρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ο Δήμος Κοζάνης εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία

12 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρότυπα Σχολεία: Με μοντέλο Πανελλαδικών οι εξετάσεις -Αλλαγές με υπουργική απόφαση

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σχολειο
0
SHARES
31
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με ουσιαστικές αλλά και οργανωτικές αλλαγές στο πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία. Αυτά που παραμένουν χωρίς τροποποίηση είναι οι δύο θεματικές περιοχές -Γλώσσα και Μαθηματικά-, οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής, καθώς και το άριστα «100». Μειώνεται ωστόσο ο αριθμός των ερωτήσεων, οι οποίες θα είναι πλέον διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Οι αλλαγές επικεντρώνονται σε:

  • Ενιαία αίτηση: Οι γονείς θα υποβάλλουν μία κεντρική αίτηση που θα περιλαμβάνει τις προτιμήσεις για Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
  • Μείωση ερωτήσεων: Από 50 συνολικά ερωτήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι 15+15 ανά θεματική περιοχή (Γλώσσα & Μαθηματικά) με ταυτόχρονη μετάδοση θεμάτων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα
  • Διαβαθμισμένη δυσκολία: Μισές ερωτήσεις ευκολότερες (βαθμολογία 2), οι υπόλοιπες πιο απαιτητικές (βαθμολογία 3-4). Οι πολλαπλές επιλογές διατηρούνται, αλλά η δομή των θεμάτων θα μειώσει το ενδεχόμενο σωστών απαντήσεων λόγω τύχης.

Διαδικασία διεξαγωγής εξετάσεων

Διάρκεια:

Α’ Γυμνασίου → 150 λεπτά (2,5 ώρες)
Α’ Λυκείου → 180 λεπτά (3 ώρες)

Όσον αφορά το οργανωτικό μέρος της εξέτασης, ακολουθώντας το πρότυπο των Πανελλαδικών θα υπάρχει Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα συντονίζει τη διαδικασία υπό άκρα μυστικότητα εντός του υπουργείου Παιδείας. Κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης θα υπάρχουν «θεματοδότες» ανά θεματική περιοχή. Οι θεματοδότες πρέπει να είναι ενεργοί και έμπειροι δάσκαλοι και καθηγητές που θα διδάσκουν σε Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.

Επιπλέον, θα υπάρχουν ανεξάρτητοι «λύτες» θεμάτων που θα επιλεγούν επίσης με ανοικτή πρόσκληση και θα πρέπει να είναι και οι ίδιοι ενεργοί δάσκαλοι και καθηγητές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η μετάδοση των θεμάτων θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα ώστε να ξεκινήσουν και να τελειώσουν όλα τα παιδιά μαζί.

Πόσες αιτήσεις αναμένονται

Περίπου 20.000 οικογένειες σε ετήσια βάση επιδιώκουν την εισαγωγή του παιδιού τους στα Πρότυπα και Πειραματικά – σύντομα και στα Ωνάσεια Σχολεία. Οι εξετάσεις για τα Πρότυπα θεωρούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, όπως προκύπτει από την υψηλή ζήτηση: πέρυσι οι αιτήσεις ήταν συνολικά 20.299, εκ των οποίων οι 10.845 αφορούσαν την πλήρωση των 3.003 θέσεων των Πειραματικών Σχολείων και οι 9.454 την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία για την πλήρωση 1.794 θέσεων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου διαρκεί 150 λεπτά (2,5 ώρες), ενώ για την εισαγωγή στην Α’ Λυκείου η διάρκεια είναι 180 λεπτά (3 ώρες).

Το «αγκάθι» της ισοβαθμίας

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο ζήτημα της ισοβαθμίας των υποψηφίων, το οποίο ευθύνεται εν μέρει για τις δρομολογούμενες αλλαγές. Ειδικότερα, μέχρι τώρα σε ορισμένα Πρότυπα Σχολεία δημιουργείται «συνωστισμός» στη βάση εισαγωγής, οπότε πραγματοποιείται κλήρωση.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε Πρότυπο Σχολείο ορίζει τη δική του βάση εισαγωγής, η οποία καθορίζεται και από το επίπεδο της ζήτησης. Με βάση τα ανωτέρω, παιδιά που είχαν γράψει τον ίδιο βαθμό μπορεί να μην περνούσαν στις εξετάσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

Στη δε κλήρωση συμμετείχαν με βάση τον μοναδικό κλειδάριθμο που έπαιρναν πριν από τις εξετάσεις στη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης. Ο κλειδάριθμος αυτός ισοδυναμούσε με τον αριθμό προτεραιότητας που θα είχε ο υποψήφιος σε περίπτωση κλήρωσης αν ισοβαθμούσε με συνυποψηφίους του. Με τα νέα δεδομένα, όμως, ο αριθμός όσων ισοβαθμούν στη βάση αναμένεται να μειωθεί δραστικά.

Η αναγνώριση της αξίας των σχολείων αυτών αποτυπώνεται και στην εντατική προετοιμασία των παιδιών σε φροντιστήρια, η οποία συχνά ξεκινά ακόμη και από την ηλικία των 9 ή 10 ετών. Το δε κόστος επιβαρύνει έως και 300 ευρώ τον μήνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αν το παιδί πηγαίνει σε φροντιστήριο ή έως 20 ευρώ την ώρα αν κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Για τους λόγους αυτούς πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να επεκταθούν τα ψηφιακά φροντιστήρια στην προετοιμασία για την εισαγωγή στα Πρότυπα και στα Πειραματικά, διαδικασία που έχει ήδη προαναγγελθεί για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

Πότε η υπουργική απόφαση και οι αιτήσεις

Η νέα Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές, αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας δίκαιους και διαφανείς όρους συμμετοχής για όλους τους υποψηφίους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

«Ενότητα»: Ακόμη ένα έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. 

Next Post

Έρχονται τα «δυναμικά» τιμολόγια ρεύματος – Θα μεταβάλλονται κάθε ώρα, ανάλογα με την τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Next Post
τιμολογιο

Έρχονται τα «δυναμικά» τιμολόγια ρεύματος – Θα μεταβάλλονται κάθε ώρα, ανάλογα με την τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Λύση στο θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης
  • Τσικνοπέμπτη: “Βούλιαξαν” από κόσμο Κοζάνη και μαγαζιά. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Στην Καστοριά η Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη
  • Καλλιόπη Βέττα: «Να αποκατασταθεί η ακώλυτη και ασφαλής διέλευση των οχημάτων του Ε.Κ.Α.Β. και όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό»
  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 17/02/2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr