• Latest
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πτώση κυβέρνησης και σταθεροποίηση αντιπολίτευσης δείχνουν οι μετρήσεις

2 Απριλίου 2021
ΝΔ-ΔΕΕΠ ΚΟΖΑΝΗΣ

Νέα Δημοκρατία: Χωρίς εκλογές η νέα ΔΕΕΠ ( ΝΟΔΕ) και οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο. Δείτε τα ονόματα

20 Νοεμβρίου 2025
Σέρβια: Βροχή και χαλάζι σε Νεράϊδα και Μεταξά.  Εικόνες

Αρναούτογλου: Γιατί Ήπειρος, βορειοδυτικό Ιόνιο κατά τόπους η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αυξημένη επαγρύπνηση τώρα!

20 Νοεμβρίου 2025
Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

19 Νοεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ

19 Νοεμβρίου 2025
Άγιος Δημήτριος

Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή

19 Νοεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.  Βίντεο και φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βίντεο και φωτογραφίες

19 Νοεμβρίου 2025
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο

19 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών

Γρεβενά: Νέο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

19 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Λαμπαδηδρομία Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026: Η Φλόγα φωτίζει την Καστοριά

19 Νοεμβρίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης

19 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

19 Νοεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

19 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση κυβέρνησης και σταθεροποίηση αντιπολίτευσης δείχνουν οι μετρήσεις

sierafm by sierafm
2 Απριλίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα του 7ου Δελτίου των Εκλογικών Τάσεων που δημοσίευσε το Ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς, η οποία καλύπτει το τρίτο τρίμηνο της χώρας.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

• Οι κοινωνικές διεργασίες που είχαν επισημανθεί και σε προηγούμενες εκδόσεις των Εκλογικών Τάσεων φαίνεται ότι κατά την περίοδο αυτή, του πρώτου τριμήνου του 2021, επιταχύνθηκαν και εντάθηκαν, αποκτώντας ενδεχομένως και περισσότερο δομικά και μόνιμα χαρακτηριστικά, γεγονός που αποτυπώνεται και σε όλους τους δείκτες που παρακολουθεί η μελέτη.

• Η κυβέρνηση, αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά, εμφανίζουν πτώση σε όλους τους δείκτες – μεγαλύτερης μάλιστα κλίμακας σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις των Εκλογικών Τάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση υποχωρεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, η δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη κατά 5,8 μονάδες, όπως και στο δείκτη του καταλληλότερου πρωθυπουργού (κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η Νέα Δημοκρατία χάνει 3,0 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και εμφανίζει σημαντικές τάσεις αποσυσπείρωσης της εκλογικής της βάσης.ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ• Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η σύγκριση με τους δείκτες που καταγράφηκαν στις Εκλογικές Τάσεις αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας (Μάιος 2020).
Σε σχέση με την περίοδο εκείνη, η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 20 ποσοστιαίες μονάδες στην ικανοποίηση από την διακυβέρνηση της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης επίσης 20 ποσοστιαίες μονάδες δημοφιλίας και 6 ποσοστιαίες μονάδες στην καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ επίσης η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 10 μονάδες στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της και 9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

• Στο πεδίο της αντιπολίτευσης, όλα τα κόμματα -με πρώτο φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- εμφανίζουν σταθερότητα, ή και οριακή βελτίωση σε ορισμένους δείκτες.

Αν και η δυσαρέσκεια σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας τροφοδοτεί, όπως ενδεχομένως είναι λογικό τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, την «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου, η αντιπολίτευση έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τόσο τη δική της εκλογική βάση και τους ψηφοφόρους που απέχουν, όσο και τα τμήματα της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας που απογοητεύονται από αυτή.ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ• Η πανδημία από καλύτερος «σύμμαχος» -στο πεδίο της κοινής γνώμης και της εκλογικής συμπεριφοράς πάντοτε- για την κυβέρνηση, φαίνεται πως γίνεται ο εφιάλτης της.

• Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πληρώνει επικοινωνιακά την επιλογή της να επενδύσει αποκλειστικά στον εμβολιασμό, αφού οι αργοί ρυθμοί στην πρόοδο της διαδικασίας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, ενώ η γενικότερη ρητορική περί ανευθυνότητας των πολιτών, αλλά και η επένδυση στην καταστολή ως μοναδικό μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στις πλατείες, και κυρίως στη Νέα Σμύρνη, όξυναν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα εις βάρος της κυβέρνησης.

• Επιπλέον, ένα σημαντικό εύρημα αφορά την ύπαρξη ενός ηλικιακού χάσματος που συνεχώς διευρύνεται.

Η νέα γενιά μέχρι 34 ετών είναι περισσότερο επικριτική προς την κυβερνητική πολιτική και θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό των εξελίξεων, ενώ στην περίοδο αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξανασυναντήθηκε δημοσκοπικά με τη νέα γενιά, καταγράφοντας ένα προβάδισμα της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων στις ηλικίες 17-24.ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ• Η διαχρονική εξέταση των δημοσκοπικών δεδομένων δημιουργεί την εικόνα ενός κύκλου που έκλεισε.

Η πανδημία δημιούργησε μια δεύτερη περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση, αφού -μετά τα πρώτα σημάδια φθοράς που είχαν διαφανεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019- οι επάλληλες κρίσεις (πρώτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μετά, κυρίως, η πανδημία) ανέκοψαν τις τάσεις αμφισβήτησής της και προκάλεσαν μια σημαντική και αναμενόμενη συσπείρωση γύρω της.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε.

• Η περίοδος που διανύουμε ενδέχεται να αποδειχθεί ως το κρίσιμο σημείο που θα σηματοδοτήσει μια στροφή ή και μια τομή. Στροφή, με την έννοια της μεταβολής του πολιτικού κλίματος και επομένως και του συσχετισμού δυνάμεων εντός του κομματικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αλλά και τομή, με την έννοια ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα, η κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων και η βαθιά κρίση στην οποία δεν διαφαίνεται άμεσα διέξοδος, είναι πιθανόν να τροφοδοτήσουν μια νέα περίοδο κοινωνικού αναβρασμού, ανόδου του ριζοσπαστισμού και πιο ριζικών πολιτικών ανακατατάξεων.

Το περιεχόμενο και το πρόσημο αυτών των διεργασιών είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφθεί. Είναι η στιγμή όπου όλα και όλοι θα κριθούν από την αρχή. Και, όπως και στην προηγούμενη κρίση, η πολιτική δύναμη ή οι πολιτικές δυνάμεις που θα καταφέρουν να αφουγκραστούν την κοινωνική κίνηση και κυρίως θα τολμήσουν να παρέμβουν σε αυτή και να την εκφράσουν, θα είναι κερδισμένες.

Οι Εκλογικές Τάσεις που κυκλοφορούν από τον Οκτώβριο του 2019 αποτελούν μια καταγραφή και ανάλυση των ευρημάτων των πολιτικών ερευνών κάθε περιόδου, με αναφορά στα κυριότερα πολιτικά γεγονότα, την οποία επιμελούνται η Δανάη Κολτσίδα, πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ, και ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΟι βασικοί δείκτες που παρακολουθούνται διαχρονικά περιλαμβάνουν την ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, την καταλληλότητα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για την πρωθυπουργία, την πρόθεση ψήφου προς κάθε κόμμα, τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις ης εκλογικής βάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και τη σύνθεση της «γκρίζα ζώνης» της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Επίσης, στην ανάλυση περιέχονται και χρήσιμα κάθε φορά ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την επικαιρότητα, αλλά και μια σύνοψη των βασικών πολιτικών τάσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Tags: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Previous Post

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή και τη Δευτέρα

Next Post

Προσοχή στο ήπαρ: To «ύπουλο» σύμπτωμα που εμφανίζεται τα βράδια

Next Post
πονος κοιλια

Προσοχή στο ήπαρ: To «ύπουλο» σύμπτωμα που εμφανίζεται τα βράδια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Νέα Δημοκρατία: Χωρίς εκλογές η νέα ΔΕΕΠ ( ΝΟΔΕ) και οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο. Δείτε τα ονόματα
  • Αρναούτογλου: Γιατί Ήπειρος, βορειοδυτικό Ιόνιο κατά τόπους η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αυξημένη επαγρύπνηση τώρα!
  • Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ
  • Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr