Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσα θα παρει η εφορία απο το Ντάνο, το νικητή του survivor

Το Survivor τέλειωσε, οι παίκτες επέστρεψαν στην Ελλάδα, ο Ντάνος είναι ο μεγάλος νικητής των 100.000 ευρώ και πλέον εκτός από τους χιλιάδες τηλεοπτικούς φίλους τον περιμένει στη γωνία και η εφορία.

Ανάμεσα στην καταληκτική προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων και τη λήξη του Survivor το newsbeast.gr απευθύνθηκε στην επιστημονική ομάδα της TaxExperts ζητώντας απαντήσεις στο πόσα λεφτά θα λάβουν καθαρά οι παίκτες και ο μεγάλος νικητής Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά φόρων και εισφορών, από τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι.

Καταρχάς η ομάδα της Taxexperts ανέφερε ότι η εβδομαδιαία αμοιβή τηρουμένων των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας φορολογείται διαφορετικά από το μεγάλο έπαθλο των 100.000 ευρώ.

Αν δεχτούμε τις πληροφορίες που διέρρευσαν όλο το περασμένο διάστημα τότε η αμοιβή για τους παίκτες των «Διασήμων» ανερχόταν σε 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα παραμονής στο νησί, ενώ η αμοιβή των «Μαχητών» ορίστηκε στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με γραφείο φορολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών: «Ιδιαίτερη σημασία για τον προσδιορισμό του φορολογητέου ποσού έχει ο συνυπολογισμός, ή μη, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς δεν είναι γνωστό αν η εταιρεία που «απασχολεί» τους παίκτες εδρεύει στην Ελλάδα (οπότε καταβάλλονται οι αναλογούσες εισφορές στο ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ) ή στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση οι παίκτες του Survivor, ασκώντας μία επαγγελματική δραστηριότητα με τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι κάπου.

Επίσης, επειδή τα χρήματα καταβάλλονταν περιοδικά, η σχέση με την παραγωγή είχε τα χαρακτηριστικά της μισθωτής απασχόλησης. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα ποσά υπόκεινται σε φορολόγηση βάσει της κλίμακας των μισθωτών της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013)».

Άρα, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς ένας «Διάσημος» που παρέμεινε στο Survivor για 12 εβδομάδες, θα λάβει το ποσό των 24.000 ευρώ, το οποίο θα έχει μία επιβάρυνση σε φόρο 3.700 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα θα ενταχθεί επίσης στην κλίμακα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 43Α του ΚΦΕ). Η επιβάρυνση λόγω εισφοράς θα υπολογιστεί επί των 24.000 και θα ανέλθει σε 376 ευρώ.

Υποθέτοντας την μη ύπαρξη άλλων εισοδημάτων, η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 4.076 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, σύμφωνα με την Taxexperts, είτε πληρώνονται από τους παίκτες προς ΕΦΚΑ σε περίπτωση που η εταιρεία παραγωγής βρίσκεται στο εξωτερικό, είτε από την ίδια την εταιρεία προς ΙΚΑ, σε περίπτωση που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η φορολογία για το έπαθλο των 100.000 ευρώ του Ντάνου

Σύμφωνα με την Taxexperts το έπαθλο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, υπόκειται σε αυτοτελή φορολογία σύμφωνα με τον Κώδικα Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/01).

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη από τηλεοπτικούς διαγωνισμούς που διενεργούνται στην Ελλάδα, υποβάλλονται σε φόρο με συντελεστή 20%, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 1.000 ευρώ (παρ. 3 του άρθρου 60). «Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε, κατά βάση εκτός Ελλάδος, παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο τελικός έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια και το έπαθλο απονεμήθηκε εντός συνόρων, θεωρούμε ότι ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη», αναφέρει η επιστημονική ομάδα της TaxExperts και συμπληρώνει πως το σίγουρο είναι ότι το έπαθλο δεν επιβαρύνεται με κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ.

Πόσο φόρο θα πληρώσει τελικά στο σύνολο ο Ντάνος

  • Από τα 100.000 ευρώ, τα 99.000 ευρώ υπόκεινται σε φορολογία κερδών από παίγνια 20% = 19.800 ευρώ.
  • Επί των συνολικών εβδομαδιαίων απολαβών για τις 20 εβδομάδες ύψους 10.000 ευρώ θα πληρώσει κατ΄ ελάχιστο φόρο 22% =  2.200 ευρώ
  • Τέλος, επειδή το συνολικό του εισόδημα θα είναι πάνω από 100.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει στο 10% = 11.000 ευρώ.
  • Συνολικά λοιπόν θα πληρώσει 33.000 ευρώ και καθαρά του μένουν μόλις 67.000 ευρώ

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy