• Latest
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Πώς θα διαγραφούν παλαιά χρέη προς τα Ταμεία

17 Μαΐου 2018
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή των Συμβάσεων Αποχιονισμού για την περίοδο 2025-2026  από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή των Συμβάσεων Αποχιονισμού για την περίοδο 2025-2026  από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη

17 Οκτωβρίου 2025
Στις εκδηλώσεις για την 113η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Σιάτιστας η Φιλαρμονική Κέρκυρας

Στις εκδηλώσεις για την 113η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Σιάτιστας η Φιλαρμονική Κέρκυρας

17 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Σπάνια εμφάνιση αρκούδας στα νερά της λίμνης Πολυφύτου- Ο ψαράς που την κατέγραψε μιλά στην ΕΡΤ3

Κοζάνη: Σπάνια εμφάνιση αρκούδας στα νερά της λίμνης Πολυφύτου- Ο ψαράς που την κατέγραψε μιλά στην ΕΡΤ3

17 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Δικαστική απόφαση δικαιώνει, τελεσιδίκως πλέον, το Δήμο Σερβίων, με την απόρριψη αγωγής κατά του Δήμου, αιτούμενου ποσού, ύψους…… 589.042,08 ευρώ

17 Οκτωβρίου 2025
Γ’ Εθνική: Νίκη για την Κοζάνη- Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

5η αγωνιστική στη Γ’ Εθνική. Το πρόγραμμα

17 Οκτωβρίου 2025

Η κλήρωση του Κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης

17 Οκτωβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΕΚ Κοζάνης το Σάββατο. Όλο το πρόγραμμα

17 Οκτωβρίου 2025
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φανός Σκ’ρκας» σας προσκαλεί στη Συναυλία της Χορωδίας του Φανού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φανός Σκ’ρκας» σας προσκαλεί στη Συναυλία της Χορωδίας του Φανού

17 Οκτωβρίου 2025
Ηχηρό μήνυμα ζωής, δύναμης, αγάπης και ελπίδας, στην εκδήλωση «Pink Gala», που διοργάνωσαν ο Στάθης Κωνσταντινίδης και η Μελίνα Χατζηπαντελή, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ηχηρό μήνυμα ζωής, δύναμης, αγάπης και ελπίδας, στην εκδήλωση «Pink Gala», που διοργάνωσαν ο Στάθης Κωνσταντινίδης και η Μελίνα Χατζηπαντελή, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

17 Οκτωβρίου 2025

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025

17 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Γρεβενά: Απατεώνας πήρε 5.000 κάνοντας το λογιστή. Εξιχνιάσθηκε η υπόθεση

17 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για το πολιτιστικό κέντρο Αηδονιών Γρεβενών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή σύμβασης για το πολιτιστικό κέντρο Αηδονιών Γρεβενών

17 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα διαγραφούν παλαιά χρέη προς τα Ταμεία

sierafm by sierafm
17 Μαΐου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την ψήφιση της διάταξης που θα προβλέπει την υπό προϋποθέσεις διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών οι οποίες είχαν βεβαιωθεί πριν από την λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ασφαλιστικές διατάξεις αλλά και τη νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία.

Ειδικά όμως η διάταξη για την διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών αναμένεται από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που έχουν οφειλές για το διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, πριν δηλαδή από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και ήταν κατά το διάστημα αυτό παράλληλα ασφαλισμένοι.

Η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα διαγραφής των χρεών αυτών, εφόσον προκύπτει «εύλογη αμφιβολία» για το αν έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι σε δύο ή περισσότερα ταμεία, αν υπάρχουν αντικρουόμενες διοικητικές η δικαστικές αποφάσεις και εφόσον υπάρχει πλήρης ασφάλιση κατά την ίδια περίοδο για την οποία δεν υπάρχουν οφειλές.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για ρύθμιση που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους αλλά και αγρότες και θα λύσει διαμάχες και αμφισβητήσεις ετών που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και των ασφαλισμένων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς με τις προσαυξήσεις ετών, οι οφειλές σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ.

Επισημαίνουν όμως ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.

Αναλυτικά, η τελική διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου ορίζει ότι:

1. Βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην Φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας περί την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην Φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2016, δύνανται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο παρόν άρθρο.

Τυχόν καταβληθέντα από τους ασφαλισμένους ποσά έναντι των ανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφονται και δεν αναζητούνται.

2. Η εύλογη αμφιβολία μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα κριτήρια: (α) ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου-οφειλέτη, (β) ύπαρξη αντίθετων αποφάσεων των δικαστηρίων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος, (γ) προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση, (δ) ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του θέματος από τη διοίκηση, (ε) πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από Φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.

3. Για την επίλυση των ανωτέρω ασφαλιστικών αμφισβητήσεων εκδίδεται, για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων, απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των ανωτέρω εξεταζόμενων ασφαλιστικών περιπτώσεων και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο ζήτημα.

Προσοχή: Για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επίλυσης ασφαλιστικής αμφισβήτησης, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το αίτημα θα εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες και θα εκδίδουν την τελική διαγραφή.

Η διάταξη θα ορίζει ότι η διαγραφή θα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ασφαλισμένων των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόμα και αν αυτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρήση της διάταξης θα μπορούν να κάνουν ασφαλισμένοι μετά την 1η/1/1993, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να εξαιρεθούν από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον ήταν μισθωτοί σε κάποιο άλλο ασφαλιστικό φορέα, όμως δεν έπαιρναν εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Μπορούν επίσης να ενταχθούν και οι ασφαλισμένοι πριν την 1η /1/1993, οι οποίοι με βάση το νόμο έπρεπε να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές από κάθε δραστηριότητα τους, καθώς δεν τους αναγνωρίζονταν το δικαίωμα της παράλληλης ασφάλισης και σήμερα βρίσκονται στα δικαστήρια, καθώς και ανεξάρτητα απασχολούμενοι , κυρίως μηχανικοί και δικηγόροι, οι οποίοι εντάχθηκαν υποχρεωτικά και στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ από 1/8/10 με δυνατότητα επιλογής μόνο του φορέα παροχών Κλάδου Υγείας.

Τέλος, χρήση της διάταξης θα μπορούν να κάνουν και όσοι ασκούσαν δραστηριότητα σε χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και κρίθηκε ότι υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ είχαν καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ και αντίστροφα.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Tags: ΧΡΗΜΑ
Previous Post

Φυσικό απολεπιστικό δέρματος με Ελαιόλαδο + Λεμόνι + Αλάτι.

Next Post

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων

Next Post

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή των Συμβάσεων Αποχιονισμού για την περίοδο 2025-2026  από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη
  • Στις εκδηλώσεις για την 113η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Σιάτιστας η Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Κοζάνη: Σπάνια εμφάνιση αρκούδας στα νερά της λίμνης Πολυφύτου- Ο ψαράς που την κατέγραψε μιλά στην ΕΡΤ3
  • Δικαστική απόφαση δικαιώνει, τελεσιδίκως πλέον, το Δήμο Σερβίων, με την απόρριψη αγωγής κατά του Δήμου, αιτούμενου ποσού, ύψους…… 589.042,08 ευρώ
  • 5η αγωνιστική στη Γ’ Εθνική. Το πρόγραμμα

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr