• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας -Οι τροφές που πρέπει να τρώτε

13 Μαρτίου 2020
Πυροσβεστική

Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, τι απαγορεύεται και ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

2 Μαΐου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Επιχείρησαν να μπουν σε μπαρ, έφαγαν πόρτα και επέστρεψαν οπλισμένοι, τραυματίζοντας τον πορτιέρη

2 Μαΐου 2026
σχολειο

16χρονη πήγε σχολείο με σουγιά για να μην της κάνουν bullying – Της είχαν κάνει τη ζωή κόλαση

2 Μαΐου 2026
Νεάπολη: Πρωτομαγιά στο Νησάκι. Φωτογραφίες

Νεάπολη: Πρωτομαγιά στο Νησάκι. Φωτογραφίες

1 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βοΐου

1 Μαΐου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στη Γαλλία με το Erasmus+

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στη Γαλλία με το Erasmus+

1 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλείνει το Λιάπειο κολυμβητήριο

1 Μαΐου 2026
φαρμακα ασπιρινη χαπια

Συνελήφθη 28χρονος για κατοχή ναρκωτικών χαπιών

1 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Συνελήφθη 29χρονος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και βεγγαλικών

Κοζάνη: Συνελήφθη 29χρονος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και βεγγαλικών

1 Μαΐου 2026

Οι Ερωτήσεις για την ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου στις 30/4/2026

1 Μαΐου 2026
ηλικιωμενος συνταξιουχοι ΣΥΝΤΑΞΗαπατη τριτη ηλικια

Ψεύτικοι χρηματιστές άρπαξαν 197.000 ευρώ – Πώς παγίδευσαν 63χρονο στα Σέρβια Κοζάνης

1 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Διαφάνεια για τις αιτήσεις που σε μια μέρα εξάντλησαν τον προϋπολογισμό προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία»

1 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 2 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας -Οι τροφές που πρέπει να τρώτε

sierafm by sierafm
13 Μαρτίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
2
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πρακτικές συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μέσα σε αυτές τις νέες, πρωτόγνωρες για τη δημόσια υγεία συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης, δίνει μία διατροφολόγος.

Η διατροφολόγος- διαιτολόγος, καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Μαρία Χασαπίδου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» δινει συμβουλές για το ανοσοποιητικό.
Οι εφαρμόσιμες ορθές πολιτικές διατροφής, που μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή του μέσου πολίτη, αφού «όλες οι αρχές της σωστής διατροφής λειτουργούν και για τις ημέρες αυτές», λέει η κ. Χασαπίδου.

«Είναι σίγουρο πως και γενικότερα αλλά και ειδικότερα αυτή την περίοδο δεν πρέπει να υπάρχουν ελλείψεις στη διατροφή μας· η σωστή διατροφή είναι η αρχή!
Δεν πρέπει να μας λείπει κανένα θρεπτικό συστατικό, όλα στον οργανισμό έχουν τον ρόλο τους, όλα λειτουργούν για ένα υγιές ανοσοποιητικό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Οσα πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός για το ανοσοποιητικό

«Κάποια πράγματα θα πρέπει να τα προσέξουμε διαφορετικά, ανάμεσα τους είναι ο σίδηρος, όπως και γενικότερα τα περίφημα αντιοξειδωτικά, για τα οποία γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα, με κορυφαία τη βιταμίνη C, η οποία και βοηθάει πραγματικά στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, που βοηθούν στην μεταφορά του οξυγόνου», σημειώνει η κ. Χασαπίδου, επισημαίνοντας πως η πρόσληψη των παραπάνω στοιχείων λειτουργεί θετικά στην παραγωγή αντισωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει, σύμφωνα με την επιστήμονα, «να προσλαμβάνει λοιπά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Ε και D», αλλά και το επονομαζόμενο σελήνιο.
Τι προσθέτουμε και τι αφαιρούμε από το τραπέζι μας για το ανοσοποιητικό

«Φρούτα, λαχανικά και ζωή με τον κανόνα των πέντε μερίδων της ημέρας, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον τρία φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Αυτή την εποχή μιλάμε για το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το ακτινίδιο, το ρόδι, το λεμόνι, ακόμη και μέσα στα φαγητά, όπως παράλληλα περισσότερα λαχανικά από τα οποία προτιμάμε τα πράσινα αλλά και το μπρόκολο, το κουνουπίδι από τα εποχιακά, αλλά και το σπανάκι, τα χόρτα ή ακόμη και το σκόρδο και το κρεμμύδι μέσα σε ένα πιάτο».
Αυτές είναι οι τροφές που, σύμφωνα με την κ. Χασαπίδου, πρέπει να προστεθούν στο ελληνικό τραπέζι για να λειτουργεί με ενισχυτικά στοιχεία το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δίχως όμως να είναι τα μοναδικά διατροφικά «όπλα», που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας προς επιλογή.
«Το σκόρδο είναι πλούσιο σε λυσίνη ((L-lysine)ενώ το κρεμμύδι έχει αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση», εξηγεί η κ. Χασαπίδου, επισημαίνοντας πως στο φαγητό μας καλό είναι να προστεθούν και άφθονα μυρωδικά που είναι πάρα πλούσια σε βιταμίνη C.
Βιταμίνη Α και ανοσοποιητικό

Σημαντική, σύμφωνα με την κ. Χασαπίδου, είναι η «πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως π.χ το καρότο ή η γλυκοπατάτα». Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται «με τη λειτουργία του επιθηλίου, συνεπώς αφορά ένα υγιές δέρμα, που είναι και η πρώτη γραμμή άμυνάς μας».

Η καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ανέφερε επεξηγηματικά και τη σημασία της πρόσληψης ψευδαργύρου, μέσω των ωμών ξηρών καρπών, ενώ έσπευσε να τονίσει και τη σημασία του σεληνίου, που περιέχουν «τα ψάρια, τα θαλασσινά που παράγουν κυτοκίνες που είναι σημαντικές για την άμυνα του οργανισμού και έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που αφορά και όσα άτομα αυτή την εποχή νηστεύουν». Το συγκεκριμένο στοιχείο δρα επίσης ενισχυτικά για τα λευκά αιμοσφαίρια, τόνισε η κ. Χασαπίδου.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις πρωτεΐνες, «που είναι σημαντικές», όσοι δεν νηστεύουν καλό είναι και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του οργανισμού τους «αυτό το διάστημα να καταναλώνουν κρέας, με το οποίο λαμβάνουμε και τον σίδηρο που είναι απαραίτητος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας», επισημαίνει η κ. Χασαπίδου, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα στα παιδιά μπορούμε και πρέπει να δίνουμε αυτό το διάστημα κρέας».

Πηγή: iefimerida.gr

Previous Post

Κορωνοϊός: 117 κρούσματα στην Ελλάδα, τα 10 «ορφανά»- Τι σημαίνει αυτό

Next Post

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα -Οι διαφορές από τη γρίπη και το κρυολόγημα

Next Post
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα -Οι διαφορές από τη γρίπη και το κρυολόγημα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, τι απαγορεύεται και ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες
  • Επιχείρησαν να μπουν σε μπαρ, έφαγαν πόρτα και επέστρεψαν οπλισμένοι, τραυματίζοντας τον πορτιέρη
  • 16χρονη πήγε σχολείο με σουγιά για να μην της κάνουν bullying – Της είχαν κάνει τη ζωή κόλαση
  • Νεάπολη: Πρωτομαγιά στο Νησάκι. Φωτογραφίες
  • Αιτήσεις εγγραφής και επανεγγραφής νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr