• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας -Οι τροφές που πρέπει να τρώτε

13 Μαρτίου 2020
βοτανα, μπαχαρικα

Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό

14 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Αλλάζουν τα ευρώ – Οι δύο θεματικές για τα νέα χαρτονομίσματα, το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία τους και η Μαρία Κάλλας

14 Σεπτεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Νέο «Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το 2026 – Όλες οι νέες πληροφορίες

14 Σεπτεμβρίου 2025
Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

14 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές

14 Σεπτεμβρίου 2025
ΖΕΥΓΑΡΙ, ΦΙΛΙ,

Ανήλικη εκδιδόταν μέσω εφαρμογής του ίντερνετ – Σύλληψη ενός 30χρονου

14 Σεπτεμβρίου 2025
Το νέο φωτοβολταϊκό έργο της Principia στην Κοζάνη δίνει νέα ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση

Γαλατινή: Εντός διετίας έτοιμα προς λειτουργία τα 500 MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους σύμφωνα με υο ρεπορτάζ!

13 Σεπτεμβρίου 2025
απατη

Καστοριά: Οι απατεώνες άρπαξαν 14.700 ευρώ. Πέντε άτομα στο κόλπο

13 Σεπτεμβρίου 2025
Τελέστηκε Τρισάγιο στη Μνήμη του Ανθυπαστυνόμου Ευσταθίου Λαζαρίδη. Φωτογραφίες

Τελέστηκε Τρισάγιο στη Μνήμη του Ανθυπαστυνόμου Ευσταθίου Λαζαρίδη. Φωτογραφίες

13 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας

13 Σεπτεμβρίου 2025
χρημα

Έρχονται δύο νέα επιδόματα το φθινόπωρο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πώς θα τα λάβουν

13 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας -Οι τροφές που πρέπει να τρώτε

sierafm by sierafm
13 Μαρτίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πρακτικές συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μέσα σε αυτές τις νέες, πρωτόγνωρες για τη δημόσια υγεία συνθήκες που βιώνει ο πλανήτης, δίνει μία διατροφολόγος.

Η διατροφολόγος- διαιτολόγος, καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Μαρία Χασαπίδου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» δινει συμβουλές για το ανοσοποιητικό.
Οι εφαρμόσιμες ορθές πολιτικές διατροφής, που μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή του μέσου πολίτη, αφού «όλες οι αρχές της σωστής διατροφής λειτουργούν και για τις ημέρες αυτές», λέει η κ. Χασαπίδου.

«Είναι σίγουρο πως και γενικότερα αλλά και ειδικότερα αυτή την περίοδο δεν πρέπει να υπάρχουν ελλείψεις στη διατροφή μας· η σωστή διατροφή είναι η αρχή!
Δεν πρέπει να μας λείπει κανένα θρεπτικό συστατικό, όλα στον οργανισμό έχουν τον ρόλο τους, όλα λειτουργούν για ένα υγιές ανοσοποιητικό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Οσα πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός για το ανοσοποιητικό

«Κάποια πράγματα θα πρέπει να τα προσέξουμε διαφορετικά, ανάμεσα τους είναι ο σίδηρος, όπως και γενικότερα τα περίφημα αντιοξειδωτικά, για τα οποία γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα, με κορυφαία τη βιταμίνη C, η οποία και βοηθάει πραγματικά στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, που βοηθούν στην μεταφορά του οξυγόνου», σημειώνει η κ. Χασαπίδου, επισημαίνοντας πως η πρόσληψη των παραπάνω στοιχείων λειτουργεί θετικά στην παραγωγή αντισωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει, σύμφωνα με την επιστήμονα, «να προσλαμβάνει λοιπά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Ε και D», αλλά και το επονομαζόμενο σελήνιο.
Τι προσθέτουμε και τι αφαιρούμε από το τραπέζι μας για το ανοσοποιητικό

«Φρούτα, λαχανικά και ζωή με τον κανόνα των πέντε μερίδων της ημέρας, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον τρία φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Αυτή την εποχή μιλάμε για το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το ακτινίδιο, το ρόδι, το λεμόνι, ακόμη και μέσα στα φαγητά, όπως παράλληλα περισσότερα λαχανικά από τα οποία προτιμάμε τα πράσινα αλλά και το μπρόκολο, το κουνουπίδι από τα εποχιακά, αλλά και το σπανάκι, τα χόρτα ή ακόμη και το σκόρδο και το κρεμμύδι μέσα σε ένα πιάτο».
Αυτές είναι οι τροφές που, σύμφωνα με την κ. Χασαπίδου, πρέπει να προστεθούν στο ελληνικό τραπέζι για να λειτουργεί με ενισχυτικά στοιχεία το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δίχως όμως να είναι τα μοναδικά διατροφικά «όπλα», που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας προς επιλογή.
«Το σκόρδο είναι πλούσιο σε λυσίνη ((L-lysine)ενώ το κρεμμύδι έχει αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση», εξηγεί η κ. Χασαπίδου, επισημαίνοντας πως στο φαγητό μας καλό είναι να προστεθούν και άφθονα μυρωδικά που είναι πάρα πλούσια σε βιταμίνη C.
Βιταμίνη Α και ανοσοποιητικό

Σημαντική, σύμφωνα με την κ. Χασαπίδου, είναι η «πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως π.χ το καρότο ή η γλυκοπατάτα». Κι αυτό επειδή, όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη βιταμίνη συνδέεται «με τη λειτουργία του επιθηλίου, συνεπώς αφορά ένα υγιές δέρμα, που είναι και η πρώτη γραμμή άμυνάς μας».

Η καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ανέφερε επεξηγηματικά και τη σημασία της πρόσληψης ψευδαργύρου, μέσω των ωμών ξηρών καρπών, ενώ έσπευσε να τονίσει και τη σημασία του σεληνίου, που περιέχουν «τα ψάρια, τα θαλασσινά που παράγουν κυτοκίνες που είναι σημαντικές για την άμυνα του οργανισμού και έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που αφορά και όσα άτομα αυτή την εποχή νηστεύουν». Το συγκεκριμένο στοιχείο δρα επίσης ενισχυτικά για τα λευκά αιμοσφαίρια, τόνισε η κ. Χασαπίδου.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις πρωτεΐνες, «που είναι σημαντικές», όσοι δεν νηστεύουν καλό είναι και στο πλαίσιο της ενίσχυσης του οργανισμού τους «αυτό το διάστημα να καταναλώνουν κρέας, με το οποίο λαμβάνουμε και τον σίδηρο που είναι απαραίτητος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας», επισημαίνει η κ. Χασαπίδου, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα στα παιδιά μπορούμε και πρέπει να δίνουμε αυτό το διάστημα κρέας».

Πηγή: iefimerida.gr

Previous Post

Κορωνοϊός: 117 κρούσματα στην Ελλάδα, τα 10 «ορφανά»- Τι σημαίνει αυτό

Next Post

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα -Οι διαφορές από τη γρίπη και το κρυολόγημα

Next Post
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα -Οι διαφορές από τη γρίπη και το κρυολόγημα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό
  • Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά
  • Αλλάζουν τα ευρώ – Οι δύο θεματικές για τα νέα χαρτονομίσματα, το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία τους και η Μαρία Κάλλας
  • Νέο «Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το 2026 – Όλες οι νέες πληροφορίες
  • Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr