• Latest
κοζανη τοπος να ζεις

Σε λάθος κατεύθυνση τα ερωτήματα – σενάρια που τίθενται στην “Έρευνα ανάδειξης μελλοντικού σεναρίου κινητικότητας” για το ΣΒΑΚ Κοζάνης

9 Μαρτίου 2020
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Οι αγρότες κλείνουν τα πάντα για 48 ώρες!

4 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»

Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»

4 Ιανουαρίου 2026
Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη.  Βίντεο

Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη. Βίντεο

4 Ιανουαρίου 2026
ΚΑΦΕΣ

Ο καφές μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, αλλά μόνο αν τον πίνεις αυτή την ώρα

4 Ιανουαρίου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Όλα έτοιμα για την πρώτη φάση του Εθνικού Τελικού – Σήμερα οι 28 υποψήφιοι

4 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Παιδεία: Το εθνικό απολυτήριο και οι 5 αλλαγές σε σχολεία ΑΕΙ το 2026

4 Ιανουαρίου 2026
Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς 16χρονους στην Καστοριά – Η τρελή πορεία της λευκής BMW

Δυτική Μακεδονία: Χωρίς θανατηφόρο τροχαίο ο Δεκέμβριος

4 Ιανουαρίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Καστοριά: 5 συλλήψεις σε 2 μέρες για ναρκωτικά

4 Ιανουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Νεκρός 30χρονος μετά από αιματηρή συμπλοκή σε κέντρο διασκέδασης

4 Ιανουαρίου 2026
πορτοφολι, χρημα

Αυξήσεις έως 200 ευρώ στους μισθούς

4 Ιανουαρίου 2026
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Καστοριά: Κυνηγός δέχθηκε επίθεση από αγριογούρουνο

4 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Νεάπολη: Τροχαίο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας

4 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε λάθος κατεύθυνση τα ερωτήματα – σενάρια που τίθενται στην “Έρευνα ανάδειξης μελλοντικού σεναρίου κινητικότητας” για το ΣΒΑΚ Κοζάνης

sierafm by sierafm
9 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κοζανη τοπος να ζεις
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και για την Κοζάνη, έχει αναγνωρισθεί πια από όλους, ως μια ύψιστη αναγκαιότητα και προτεραιότητα, που συνδέεται άμεσα με ένα αειφόρο μέλλον για τη πόλη μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο. Είναι προφανές ότι για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» αποτελεί μια δικαίωση, αφού ανέδειξε την αναγκαιότητα του Σχεδίου 4 χρόνια πιο πριν, όταν ακόμη στην πόλη μιλούσαν αποκλειστικά για συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες προσανατολισμένες στο αυτοκίνητο.

Όμως ποιο ΣΒΑΚ; Υπάρχουν πολλά ΣΒΑΚ;

Ο ορισμός του ΣΒΑΚ είναι γνωστός:

“…..το ΣΒΑΚ εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού και διαχείρισης του δημόσιου χώρου, ο οποίος καλύπτει τις σημερινές ανάγκες μετακίνησης με όλους τους τρόπους και τα μέσα μεταφοράς, με επίκεντρο τον άνθρωπο και έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο, τη δημόσια συγκοινωνία, υπηρετώντας τις ανάγκες κινητικότητας όλων, χωρίς εξαίρεση, των πολιτών και της βιώσιμης προσπέλασης δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων…..”.

Μετά την ολοκλήρωση του Ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ, το ΣΒΑΚ Κοζάνης μπήκε στη δεύτερη φάση μελέτης, με τη νέα μελετητική ομάδα να δίνει στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της 2ης Διαβούλευσης ως προς την έρευνα για την ανάδειξη μελλοντικών σεναρίων κινητικότητας (https://forms.gle/NkS6wN4KJypip6SN8  ), τρία εναλλακτικά σενάρια.

Θεωρούμε όμως ότι με τον τρόπο που διλημματικά τίθεται το ερώτημα επιλογής ενός εκ των συγκεκριμένων σεναρίων μόνο σύγχυση μπορεί να προκληθεί αναφορικά με τους στόχους-σκοπούς, τα βασικά χαρακτηριστικά και τις κατευθύνσεις σε συγκεκριμένες δράσεις υλοποίησης ενός ΣΒΑΚ.

Και ο λόγος είναι απλός : Τα περιεχόμενα και των τριών σεναρίων δεν είναι αντίθετα αλλά συνυπάρχουν, ίσως με διαφορετικό βαθμό το καθένα, σε ένα ΣΒΑΚ. Έτσι ασκούνται παράλληλες συνδυασμένες πολιτικές για δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο και για αυτοκίνητα. Για όλα τα μέσα και τους τρόπους μετακίνησης θεσμοθετούνται κανόνες, που είναι απαραίτητοι ώστε να γίνει η Κοζάνη μια πόλη υγιής και παραγωγική που προστατεύει όλους τους χρήστες του δημόσιου χώρου και κυρίως εκείνους που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας.

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για σενάρια, όπως ήδη έχει γίνει άλλωστε, θα έπρεπε να τα θέσουμε ως:

  1. Μηδενικό Σενάριο: Αφήνονται στην πόλη τα πράγματα ως έχουν (δεν αποτελεί ΣΒΑΚ) και εκτελούνται μόνο στοιχειώδεις και ανώδυνες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις πυροσβεστικού χαρακτήρα, απέναντι σε προβλήματα που είναι επείγουσα η ανάγκη αντιμετώπισής τους.
  2. Ενδιάμεσο Σενάριο: Κατασκευή πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο με περιοριστικούς όρους εισόδου αυτοκινήτων σε αυτό.
  3. Μαξιμαλιστικό Σενάριο: Ορίζεται κεντρική περιοχή απολύτως πεζοδρομημένη, όπου αποκλείεται αυστηρά η είσοδος αυτοκινήτων σε αυτή.

Ήδη με βάση τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ προέκυψε ως καταλληλότερο για την Κοζάνη το 2ο  Ενδιάμεσο Σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα της πόλης, το ανάγλυφο, τον πολεοδομικό ιστό κ.λπ., χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον με προϋποθέσεις και μετά την υλοποίηση βασικών υποδομών (περιφερειακή οδός, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.), να προχωρήσει η πόλη σε συμπλήρωσή του και με την πρόβλεψη του 3ου Σεναρίου, που είναι ο ορισμός μια πεζοδρομημένης κεντρικής περιοχής.

Εν κατακλείδι, δεν μπορούμε να έχουμε ΣΒΑΚ a la carte!

Κακή διατύπωση ερωτήσεων και παράλογα διλήμματα, οδηγούν μαθηματικά σε λάθος απαντήσεις και εσφαλμένα συμπεράσματα! Εκτός αν έχουμε εκ των προτέρων την απάντηση έτοιμη και διαμορφώνουμε την κατάλληλη ερώτηση.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας θα δώσει άλλη προοπτική και δυναμική στην εξέλιξη της πόλης και αποτελεί ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα.

Κατά την άποψή μας πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη έρευνα και να επαναδιατυπωθούν τα σενάρια σε άλλη βάση, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές  απαντήσεις, που θα συμβάλλουν πραγματικά στη διαμόρφωση προτάσεων, που να αποτελούν απάντηση στα προβλήματα της πόλης.

Κοζάνη 09/03/2020

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, Τόπος να Ζεις»

 

Previous Post

Επίδομα παιδιού: Τα βήματα για να συμπληρώσετε την αίτηση..Η πλατφόρμα άνοιξε στις 6 Μαρτίου

Next Post

Εορδαία: 400 στρέμματα παραχωρεί η Ασβεστόπετρα για τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό

Next Post
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Εορδαία: 400 στρέμματα παραχωρεί η Ασβεστόπετρα για τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι αγρότες κλείνουν τα πάντα για 48 ώρες!
  • Σιάτιστα: Ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης παρουσιάζει τα «Ρουγκάτσια»
  • Το Έθιμο των Μωμόγερων στη Νεάπολη. Βίντεο
  • Ο καφές μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου, αλλά μόνο αν τον πίνεις αυτή την ώρα
  • Eurovision 2026: Όλα έτοιμα για την πρώτη φάση του Εθνικού Τελικού – Σήμερα οι 28 υποψήφιοι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr