• Latest

Στα μετόπισθεν, η φετινή επετειακή εκδήλωση του Δήμου Βοΐου για τη μάχη της Σιάτιστας (Γράφει ο Λάζαρος Κώτσικας)

5 Νοεμβρίου 2023
Τα Σέρβια γέμισαν κόκκινο, χαμόγελα και παιδικές φωνές στο Santa Run 2025

Τα Σέρβια γέμισαν κόκκινο, χαμόγελα και παιδικές φωνές στο Santa Run 2025

21 Δεκεμβρίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Ζεμπιλιάδου: Η τοπική κοινωνία και η θεσμική στάση της Αντιπολίτευσης απέτρεψαν την καταστροφή των Καμβουνίων

21 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βοΐου.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

21 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Σήμερα Κυριακή εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Βοΐου

Σιάτιστα: Σήμερα Κυριακή εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Βοΐου

21 Δεκεμβρίου 2025
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες ταυτότητες: Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό για όσους δεν έχουν αλλάξει

21 Δεκεμβρίου 2025
Δικαστήριο δικη

Μητέρα καταδικάστηκε για την κακή στοματική υγιεινή του παιδιού της

21 Δεκεμβρίου 2025
υπολογιστης

Εφιάλτης για 15χρονη: Άνδρας δημοσίευσε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες της

21 Δεκεμβρίου 2025
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα, Κυριακή – Πότε θα είναι κλειστά

21 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη χώρα

21 Δεκεμβρίου 2025
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία από τον Siera fm 105,3 και το sierafm.gr

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία από τον Siera fm 105,3 και το sierafm.gr

21 Δεκεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εκδήλωση για την αγάπη και την αλληλεγγύη!!! Την Κυριακή 28/12

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εκδήλωση για την αγάπη και την αλληλεγγύη!!! Την Κυριακή 28/12

21 Δεκεμβρίου 2025
Το ΚΚΕ στα φυλάκια Νίκης και Κρυσταλλοπηγής

Το ΚΚΕ στα φυλάκια Νίκης και Κρυσταλλοπηγής

21 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home VIDEOS

Στα μετόπισθεν, η φετινή επετειακή εκδήλωση του Δήμου Βοΐου για τη μάχη της Σιάτιστας (Γράφει ο Λάζαρος Κώτσικας)

sierafm by sierafm
5 Νοεμβρίου 2023
in VIDEOS, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
418
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Δήμος Βοΐου και φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «ΑΡΗΣ & ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» θέλοντας να αναδείξει με ένα ιδιαίτερο τρόπο ιστορικά στοιχεία εκείνων των ημερών και μεγάλες προσωπικότητες της Σιάτιστας που διαδραμάτισαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορική των Βαλκανικών Πολέμων.

Η φετινή εκδήλωση «ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ» είναι αφιερωμένη στην κορυφαία Ελληνίδα ζωγράφο και εξαιρετικά δυναμική γυναικεία προσωπικότητα, την Σιατιστινή Θάλεια (Θεολογία) Φλωρά – Καραβία την κόρη του ιερέα Χριστόδουλου Φλωρά από την Γεράνεια και της Αναστασίας Μουχτάρη – Γκερεχτέ.

Η οικογένεια Φλωρά έφυγε από την Σιάτιστα για την Κωνσταντινούπολη το 1874 τρία χρόνια μετά την γέννηση της Θάλειας. Για την προσωπικότητα και το έργο της ζωγράφου θα μιλήσει στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Διδάκτωρ κα Δέσποινα Τσουργιάνη, Ιστορικός Τέχνης, Επιστημονική Υπεύθυνη της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, της οποίας η επιστημονική έρευνα επικεντρώθηκε στην Θάλεια έχοντας εκδώσει μάλιστα το βιβλίο με τίτλο «Θάλεια Φλώρα Καραβία».

Το 1912 η Θάλεια βρίσκεται στο Μόναχο και όταν μαθαίνει την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων επιστρέφει στην Αθήνα και λαμβάνει ειδική άδεια για να μπορεί να ακολουθήσει τον ελληνικό στρατό. Από την Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1912 ξεκινά μια πορεία που καταλήγει στα Γιάννενα και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 1913, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση τους. Στέλνει συνεχώς ανταποκρίσεις στην αλεξανδρινή εφημερίδα της Αιγύπτου «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» στην οποία εκδότης είναι ο σύζυγος της και λόγιος Νικόλαος Καραβίας. Πάντα έχει μαζί της το καβαλέτο με τα μολύβια και τα υπόλοιπα σύνεργα της ώστε όποτε έχει το κατάλληλο ερέθισμα ή εικόνα να το σκιτσάρει στο χαρτί.

Το 1936 αποφασίζει και εκδίδει το Λεύκωμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΉΠΕΙΡΟΣ 1912-1913. ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.» που έχει πολλά από τα σκίτσα της και τα κείμενα το ανταποκρίσεων της. Το Λεύκωμα επανέκδωσε το 2012 η βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια της εκατονταετηρίδας των βαλκανικών πολέμων. Το 2022 από την Ελληνική Βουλή έγινε έκθεση στην Αθήνα με σκίτσα της από το Μικρασιατικό Μέτωπο με αφορμή την επέτειο των 100 ετών της Μικρασιατικής τραγωδίας.

Στην σημερινή εκδήλωση, από το Λεύκωμα θα ακουστούν αποσπάσματα των ανταποκρίσεων της που ηχογραφήθηκαν με τις φωνές της Φώφη Ζαγορίτου και του Χάρη Σισμανίδη. Οι αναγνώσεις αυτές είναι ενσωματωμένες σε έξι θεματικά ψηφιακά βίντεο.

Θα αντιληφθούμε πως η Θάλεια εκτός από ταλέντο στην ζωγραφική είχε και μεγάλο ταλέντο στην αφήγηση και στην περιγραφή. Θα πειστούμε για το πόσο ξεχωριστή προσωπικότητα ήταν και θα διαπιστώσουμε πως δεν γράφει και ζωγραφίζει για να επευφημήσει μόνο τον Ελληνικό Στρατό και τον Κωνσταντίνο. Η Θάλεια θέλει να μας υπενθυμίσει πως, οι θριαμβευτικές νίκες δεν έχουν μόνο νίκες και πανηγυρισμούς, έχουν τους τραυματίες, τους νεκρούς, την δυστυχία και ίσως τον θάνατο πολλών προσφύγων και αιχμαλώτων, την σκληρή ζωή στα στρατόπεδα.

Η εκδήλωση και φέτος συνδιοργανώνεται με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας που με το μουσικό του πρόγραμμα, μουσικά ακούσματα εκείνης της εποχής (μεταξύ άλλων του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου Σπύρου Σαμάρα που κατάγεται από την Σιάτιστα) θα μας βοηθήσει να νιώσουμε εντονότερα την ατμόσφαιρά της.

Το βίντεο που σήμερα αναρτήθηκε είναι το εισαγωγικό της εκδήλωσης.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΤΣΙΚΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, PhD

Ειδικός Συνεργάτης Δημ άρχου Βοΐου

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΤΣΙΚΑΣ
Previous Post

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Σιάτιστας Δημήτρης  Μπάτζιος

Next Post

Πτολεμαΐδα: Αγέλες με αγριογούρουνα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας

Next Post
αγριογουρουνα

Πτολεμαΐδα: Αγέλες με αγριογούρουνα σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα Σέρβια γέμισαν κόκκινο, χαμόγελα και παιδικές φωνές στο Santa Run 2025
  • Ζεμπιλιάδου: Η τοπική κοινωνία και η θεσμική στάση της Αντιπολίτευσης απέτρεψαν την καταστροφή των Καμβουνίων
  • Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Σιάτιστα: Σήμερα Κυριακή εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Βοΐου
  • Νέες ταυτότητες: Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό για όσους δεν έχουν αλλάξει

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr