• Latest

Στον «αέρα» η λειτουργία λούνα παρκ και παιδικών χαρών: Ντόμινο εξελίξεων μετά την ανάκληση διαπίστευσης φορέα πιστοποίησης – Ολόκληρη η απόφαση

11 Οκτωβρίου 2024
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

ΑΡΣΥ: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» – «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»

16 Νοεμβρίου 2025
Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»

Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»

16 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Ήττα για την Κοζάνη από την πρωτοπόρο Βέροια. Άνετα ο Εορδαϊκός

16 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

ΕΠΣ Κοζάνης: Η κορυφή μένει ίδια στις δύο κατηγορίες. Αποτελέσματα και βαθμολογίες

16 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

16 Νοεμβρίου 2025
Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Ιερό Ευχέλαιο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Νοεμβρίου 2025
ΤΡΑΠΕΖΑ

Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία

16 Νοεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ

16 Νοεμβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»

16 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Καιρός: Πότε αλλάζει από την άνοιξη στα πρώτα δείγματα χειμώνα

16 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- Έγιναν 45 συλλήψεις

16 Νοεμβρίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Όσα αλλάζουν για e-shops και καταναλωτές με το κλείσιμο του «παραθύρου» για τα αφορολόγητα μικροδέματα από τις αρχές του 2026

16 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στον «αέρα» η λειτουργία λούνα παρκ και παιδικών χαρών: Ντόμινο εξελίξεων μετά την ανάκληση διαπίστευσης φορέα πιστοποίησης – Ολόκληρη η απόφαση

sierafm by sierafm
11 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
47
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία πολλών λούνα παρκ, παιδότοπων και παιδικών χαρών στη χώρα, καθώς η εταιρεία που τους είχε χορηγήσει την απαραίτητη πιστοποίηση για τον εξοπλισμό χάνει τη διαπίστευση που είχε ως αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου.

Η ανάκληση της διαπίστευσης δρομολογήθηκε από την Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, του υπουργείου Ανάπτυξης, που έλαβε υπόψη την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, καλεί την εταιρεία να αποσύρει άμεσα όλες τις εκθέσεις ελέγχου / πιστοποιητικά που έχει χορηγήσει, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές και τους δήμους της χώρας.

Πρόκειται για την εταιρεία που έχει αναλάβει την πιστοποίηση πολλών λούνα παρκ στην Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, όπου σημειώθηκε το φρικτό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον 19χρονο Γιάννη. Συγκεκριμένα, μετά την τραγωδία έγινε γνωστό ότι υπήρχε πραγματογνωμοσύνη μηχανολόγου που βεβαίωνε ότι τα παιχνίδια –ανάμεσα στα οποία και το μοιραίο Crazy Dance– ήταν ασφαλή. Η έκθεση ελέγχου, τουλάχιστον αυτή του Αυγούστου του 2023, φέρεται να είχε την υπογραφή της συγκεκριμένης εταιρείας.

Δείτε την απόφαση του ΕΣΥΔ

Υπενθυμίζεται ότι, είχε προηγηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γ.Γ. Βιομηχανίας που είχε αποκαλύψει το enikos.gr και ανέφερε ότι «αναστέλλεται η δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης εταιρείας ως αναγνωρισμένου οργανισμού (φορέα) αξιολόγησης της συμμόρφωσης στο πλαίσιο της σχετικής ΚΥΑ».

Τώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης αποφάσισε όχι μόνο να ανακαλέσει το πιστοποιητικό διαπίστευσης της εταιρείας, αλλά σε επιστολή της προς αυτή επισημαίνει «την υποχρέωση του φορέα για άμεση απόσυρση όλων των εκθέσεων ελέγχου / πιστοποιητικών που έχει χορηγήσει». Ως εκ τούτου, η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας & Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης του Αυγούστου του 2023 με την οποία είχε ανανεωθεί έως το 2028 η έγκριση της δραστηριοποίησης της συγκεκριμένης εταιρείας ως αναγνωρισμένου οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης, δηλαδή ως φορέας που έδινε πιστοποιήσεις σε λούνα παρκ, παιδοτόπους αλλά και παιδικές χαρές.

«Ανακαλείται η με αρ. πρωτ. … απόφαση περί έγκρισης δραστηριοποίησης της εταιρείας… ως αναγνωρισμένου οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης στο πλαίσιο της κ.υ.α Φ.01.2/56790/ΔΠΠ 1828/31.05.2016 (Β 1897) και σε σχέση με τα πεδία «Παιδότοποι» (Αρχικός, περιοδικός, ειδικός ή έκτακτος έλεγχος) και «Έλεγχος εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας» (Αρχικός. Περιοδικός, έκτακτος, ενδελεχής τεχνικός έλεγχος), για τους λόγους που αναφέρονται στα σημεία (13) έως (17) του προοιμίου της παρούσας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση με ημερομηνία 7/10/2024.

 

«Μας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα πιστοποιητικά»

Την ίδια ώρα, μετά το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, αρκετοί δήμοι εξετάζουν με επιφύλαξη τη λειτουργία λούνα παρκ και «ξεσκονίζουν» τα πιστοποιητικά που υπάρχουν στον φάκελο των επιχειρήσεων, πριν προχωρήσουν στη σχετική αδειοδότηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παραμυθιάς, όπου ενώ είχε δοθεί η άδεια σε επιχειρηματία να εγκαταστήσει λούνα παρκ στην ιστορική εμποροπανήγυρη της περιοχής (3-7 Οκτωβρίου), τελικά ακυρώθηκε, καθώς κοινοποιήθηκε στην δημοτική Αρχή η απόφαση ανάκλησης της διαπίστευσης στην συγκεκριμένη εταιρεία από την ΕΣΥΔ, η οποία και είχε πιστοποιήσει μηχανήματα του εν συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως λέει ο δήμαρχος Σουλίου, Αθανάσιος Ντάνης, τα μηχανήματα του επιχειρηματία που θα λειτουργούσε το λούνα παρκ, είναι «καινούργια», ωστόσο, ελήφθη αυτή η απόφαση για λόγους νομιμότητας. «Τελευταία στιγμή μας κοινοποιήθηκε η απόφαση και ακυρώσαμε το λούνα παρκ. Έτσι, ο άνθρωπος που εδώ και 30 χρόνια δραστηριοποιείται με το λούνα παρκ του στην εμποροπανήγυρη μας, και πραγματικά έχει καινούργια παιχνίδια, φέτος δεν θα μπορέσει να το κάνει, αφού έχει λάβει πιστοποιητικά από την συγκεκριμένη εταιρεία. Και επειδή το πληροφορηθήκαμε τελευταία στιγμή, δεν προλαβαίνουμε να το αναθέσουμε κάπου αλλού, με τους πολίτες να δυσανασχετούν».

Σε ανάλογη θέση προφανώς θα βρίσκονται και άλλοι επιχειρηματίες με λούνα παρκ, οι οποίοι τώρα θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία πιστοποίησης από την αρχή, με δεδομένο ότι ο φορέας ελέγχους απ’ όπου διαθέτουν τις σχετικές βεβαιώσεις έχει χάσει -τουλάχιστον προς το παρόν – την «δικαιοδοσία» του.

Επίσης, και η μεγάλη εμποροπανήγυρη στο Αμύνταιο έμεινε χωρίς λούνα παρκ, αφού έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να προβεί σε απευθείας ανάθεση. Όμως, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού ο επιχειρηματίας του λούνα παρκ είχε πιστοποιητικά από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Πάντως, ο δήμαρχος Αμύνταιου, Λιάσης Ιωάννης, σε δηλώσεις του στο enikos.gr, ανέφερε πως, «ρωτήσαμε νομικούς για την ισχύ των πιστοποιητικών και μας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εμείς δεν ακυρώσαμε το λούνα παρκ για τα πιστοποιητικά – αν και επηρεαστήκαμε – αλλά αποφασίσαμε να το αφήσουμε για του χρόνου, με μεγαλύτερη διαφάνεια και χωρίς ”γκρίζες ζώνες”. Σαφώς και προβληματιστήκαμε από όσα είδαμε να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και ανησυχούμε για την ασφάλεια των επισκεπτών».

Τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές

Παράλληλα, μετά την παραπάνω επιστολή του ΕΣΥΔ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία της ζητείται να ενημερώσει τους ΟΤΑ για το ζήτημα, εγείρονται ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παιδικές χαρές για τις οποίες η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εκδώσει σχετικές πιστοποιήσεις, ως αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου.

Σημειώνεται ότι με μία απλή αναζήτηση στη Διαύγεια, διαπιστώνει κανείς ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, της οποίας ανακαλείται η δραστηριοποίηση, έχει αναλάβει το έργο της πιστοποίησης παιδικών χαρών για αρκετούς δήμους της χώρας.

Όπως εξήγησαν στο enikos.gr άνθρωποι που γνωρίζουν την διαδικασία που ακολουθείται, έπειτα από την απόφαση που προβλέπει την ανάκληση όλων των πιστοποιητικών που έχει εκδώσει η εταιρεία,  αυτά ουσιαστικά δεν ισχύουν και σε περίπτωση ελέγχου, αν οι υπόχρεοι δεν έχουν φροντίσει να πιστοποιήσουν εκ νέου τον εξοπλισμό (σε λούνα παρκ, παιδότοπους, παιδικές χαρές κλπ), τότε μπορεί να βεβαιωθεί πρόστιμο.

Του Αργύρη Ηλιάδη

Πηγή: enikos.gr

Tags: ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Previous Post

Αγέλη άγριων πιτ μπουλ σκότωσε άνδρα – Σταμάτησαν να κατασπαράζουν το σώμα του, όταν πυροβόλησε αστυνομικός

Next Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Οι αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου

Next Post
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

ΕΠΣ Κοζάνης: Οι αναμετρήσεις του Σαββατοκύριακου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • ΑΡΣΥ: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» – «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»
  • Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»
  • Γ Εθνική: Ήττα για την Κοζάνη από την πρωτοπόρο Βέροια. Άνετα ο Εορδαϊκός
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Η κορυφή μένει ίδια στις δύο κατηγορίες. Αποτελέσματα και βαθμολογίες
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr