• Latest
bullying, βια, ξυλο, σχολειο

Σχολεία: Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα για το bullying

19 Μαρτίου 2024
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Π.Σ Γαλατινής

Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Έναρξη εγγραφών χορευτικών τμημάτων

17 Νοεμβρίου 2025
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Το Νηπιαγωγείο έχει φτάσει στο 1…πόσο απέχει το 0;

17 Νοεμβρίου 2025
Γιάννης Κορεντσίδης

Ευχαριστήριο Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη

17 Νοεμβρίου 2025
φυσικο αεριο

Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες

17 Νοεμβρίου 2025
Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

17 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης  για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»

17 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

17 Νοεμβρίου 2025
Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου

17 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

17 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Το Πολυτεχνείο ζει, με τα μηνύματά του πάντα επίκαιρα, παρακινώντας μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον»

17 Νοεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

157 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

17 Νοεμβρίου 2025
νερο

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό

17 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σχολεία: Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα για το bullying

sierafm by sierafm
19 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
bullying, βια, ξυλο, σχολειο
0
SHARES
19
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας για τα εγκαίνια της πλατφόρμας που θα καταγράφει αναφορές και καταγγελίες για το bullying εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Τις προηγούμενες ημέρες γονείς παιδιών που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έλαβαν ενημέρωση για την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν αναφορές χρησιμοποιώντας τον αριθμό Μητρώου του μαθητή, με τη λειτουργία της να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Με το κοινωνικό φαινόμενο του bullying και τον εκφοβισμό μεταξύ ανηλίκων να έχουν προβληματίσει τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και την κυβέρνηση, η οποία προχωράει στην εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων», η ψηφιακή πλατφόρμα αποτελεί μόνο μία από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό και αφορούν ενέργειες από διάφορα συναρμόδια υπουργεία.

Ο ρόλος της πλατφόρμας θα είναι διττός: από τη μία έχει στόχο να καταγράφει, να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει τα περιστατικά βίας ή εκφοβισμού εντός του σχολείου και από την άλλη να δημιουργήσει ένα αποθετήριο δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ανατροφοδότησης και στοχευμένου σχεδιασμού προγραμμάτων πρόληψης εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Η πλατφόρμα θα είναι απλή στη χρήση για τους γονείς και τους μαθητές και τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται και θα αναλύονται σε τρία επίπεδα αμέσως μετά την υποβολή των αναφορών.

Στην περίπτωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι γονείς με τον αριθμό μητρώου του μαθητή θα μπορούν επώνυμα να υποβάλλουν αναφορές ή καταγγελίες, ενώ στην περίπτωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δικαίωμα χρήσης της πλατφόρμας έχουν και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Και σε αυτή την περίπτωση, σε πρώτη φάση η υποβολή αναφορών θα γίνεται επώνυμα.

Η δομή της πλατφόρμας έχει προβληματίσει μια μερίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία ισχυρίζεται ότι η αξιολόγηση των περιστατικών θα είναι μία δύσκολη διαδικασία, καθώς αναμένεται κάποιοι να ανεβάζουν μη πραγματικά περιστατικά.

Από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έχει δημιουργηθεί μία δομή αξιολόγησης σε τρία επίπεδα, η οποία ξεκινάει από το σχολείο και θα καταλήγει στο υπουργείο Παιδείας, με στόχο να αξιοποιηθεί η οποιαδήποτε πληροφορία και να επιτευχθεί η έγκαιρη παρέμβαση.

 Τρεις ομάδες δράσης για τη διαχείριση των περιστατικών

Με την υποβολή μίας αναφοράς, αναλαμβάνει «δράση» ο διευθυντής ή η διευθύντρια του σχολείου που αφορά η αναφορά. Σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής (στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) ή έναν δάσκαλο που έχει αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα (στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) καλούνται σε πρώτο στάδιο να διαχειριστούν το περιστατικό εντός του σχολείου και να ενημερώσουν στη συνέχεια για τις ενέργειές τους τις ανώτερες υπηρεσίες.

Η διαχείριση του περιστατικού εντός του σχολείου θα συνεπικουρείται από την τετραμελή Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, η οποία συγκροτείται ανά διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε αυτή συμμετέχουν ο διευθυντής-διευθύντρια Εκπαίδευσης, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ο σύμβουλος Εκπαίδευσης.

Η ομάδα αυτή αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ένα περιστατικό σε περίπτωση που το ίδιο το σχολείο καθυστερεί ή αδυνατεί να το διαχειριστεί. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αναπτυχθούν δράσεις διαχείρισης του κάθε περιστατικού αλλά και υποστήριξης τόσο των εμπλεκομένων (θύμα-θύτης) αλλά και των παιδιών που υπήρξαν μάρτυρες.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ψυχολογικής υποστήριξης στο σχολείο από ειδικούς, η αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού είναι πιθανό να συνοδεύεται από επίσκεψη ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών (κάτι που γίνεται και σήμερα ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού), ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για αυτά τα ζητήματα σε γονείς και μαθητές και δράσεις πρόληψης.

Η δράση και οι ενέργειες των παραπάνω ομάδων θα καταγράφονται από επταμελή επιστημονική επιτροπή που θα εδρεύει στο υπουργείο Παιδείας και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων, δράσεων και οδηγιών προς τη σχολική κοινότητα, με στόχο την κατάρτιση προγραμμάτων για την πρόληψη, την ενημέρωση, αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ειδική αναφορά στην πλατφόρμα έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά στο bullying και τη βία στις νεότερες ηλικίες. «Πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών αποκλειστικά από μαθητές, τους γονείς τους ή όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών. Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δρομολογείται εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε πρόσφατα ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την εκπόνηση “Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων”».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: BULLYINGlΒΙΑΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣΣΧΟΛΕΙΟ
Previous Post

«Έρχεται» μαθητικό voucher 300 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

Next Post

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: Τους έκλειναν ραντεβού σε ξενοδοχεία της Αθήνας – «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Next Post
βια

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: Τους έκλειναν ραντεβού σε ξενοδοχεία της Αθήνας – «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Γαλατινής: Έναρξη εγγραφών χορευτικών τμημάτων
  • Το Νηπιαγωγείο έχει φτάσει στο 1…πόσο απέχει το 0;
  • Ευχαριστήριο Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη
  • Φλώρινα: Παύση νέων ενεργοποιήσεων φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα από τις εταιρείες που είναι απλήρωτες
  • Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr